11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRegula jocului

Regula jocului

Dupa cum merg lucrurile la Comisia din Camera Deputatilor, se pare ca in luna mai a anului viitor(1) vom avea din nou alegeri, de asta data pentru Parlamentul Europei. Se fac deja speculatii asupra strategiilor principalilor actori politici, posibilelor viitoare aliante in interiorul deja supraaglomeratului hemiciclu european (se apropie de 800 de locuri).
Pentru a ne face o imagine asupra celor care ne vor reprezenta in acest organism, avem nevoie de o informatie esentiala: care va fi regula jocului? Trebuie precizat ca reglementarile europene lasa la latitudinea tarilor membre stabilirea modalitatii de alegere, impunand totusi sufragiul direct (cu drept de vot pentru toti cetatenii de peste 18 ani), principiul proportionalitatii si un prag electoral maxim de 5%. Din cate stiu, exista in acest moment doua proiecte de lege: unul are in vedere alegerea proportionala pe baza unei liste nationale unice, celalalt – alegerea preferentiala pe liste la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.
In prima ipoteza, fiecare partid va prezenta o lista de 35 persoane, repartizarea locurilor urmand a se face proportional cu voturile obtinute (ca si la actualele alegeri parlamentare interne, cu deosebirea ca vom avea o singura circumscriptie, reprezentand intreaga tara). Acest proiect ar aduce un beneficiu partidelor concentrate in jurul unei personalitati cu “carlig” la public, numele acestora figurand in listele din intreaga tara. Facand o medie a rezultatelor diferitelor sondaje publicate, ne putem imagina, cu oarecare grad de aproximatie, care ar urma sa fie ponderea partidelor in delegatie romana la PE:
PD – 10-12 mandate
PNL – 6-7 mandate (eventual, impartite intre cele doua fractiuni – in masura in care reprezentantii Platformei ar prezenta o lista separata)
PSD – 7-8 mandate
UDMR – 2 mandate
PRM – 4-5 mandate
PNG – 2-3 mandate
In a doua ipoteza, fiecareia din cele 8 regiuni de dezvoltare i-ar reveni 4 sau 5 mandate. Alegatorii ar avea de optat intre listele compuse din 4-5 persoane prezentate de fiecare partid si – element de noutate – in cadrul listei vor putea alege candidatul preferat(2). Asadar, pentru a obtine un mandat este nevoie de 20% sau 25% din voturile exprimate in regiunea respectiva. Distributia mandatelor ar arata, in aceasta ipoteza, astfel:
PD – 12-13 mandate
PNL – 6-7 mandate
PSD – 8-9 mandate
UDMR ar obtine cate un mandat in regiunile 7 (Centru), 6 (Nord-Vest) si, posibil, 5 (Vest).
PNG si PRM ar avea putine sanse de a obtine vreun mandat, pentru ca nu exista nici o regiune in care sa se prefigureze obtinerea a mai mult de 20% din voturi(3).
Distributia restului de mandate (intre primele patru partide) va depinde de modul in care legea va stabili modul de alocare a “resturilor”. In orice caz, acest proiect ar putea fi atacat ca fiind contrar spiritului reglementarilor europene, pentru ca in fapt introduce un prag electoral superior celui considerat admisibil.
Dupa cum se vede, din calculele de mai sus (oricat de aproximative) rezulta ca modul de desfasurare a alegerilor va influenta decisiv repartitia mandatelor. Un motiv in plus sa fiu nedumerit de lipsa totala a dezbaterilor publice asupra alternativelor acestui proiect de lege. Lipsa acestei dezbateri constituie un indiciu ca, asemenea multor situatii similare, vom avea o lege facuta sa maximizeze sansele celor care detin acum puterea si nicidecum sa produca o reprezentare echitabila a spectrului politic romanesc in Parlamentul Europei.

Note:
1. Data variaza in functie de sursa: o fi 13, o fi sfarsitul lunii, un lucru e sigur – duminica din 20 mai 2007 nu e dorita.
2. Acest procedeu va face ca ierarhia candidatilor dintr-o lista sa fie cea rezultata din optiunile alegatorilor, si nu din negocierile de la varful partidului.
3. Din estimarile mele, doar PRM ar avea sanse de a se apropia de pragul de 20% in regiunea 4 (Sud-Vest Oltenia).

Mircea Kivu, sociolog

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă