14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPonta versus Băsescu sau cine va da înapoi salarii şi pensii

Ponta versus Băsescu sau cine va da înapoi salarii şi pensii

Staţi liniştiţi. Nu mă voi apuca şi eu să-i dau lecţii de finanţe domnului Florin Georgescu. Sunt destui care se acoperă de ridicol în aceste zile, uitând proverbul din bătrâni care spune să nu îl înveţi pe Dan Nica telecomunicaţii şi nici pe popa carte.

Dacă am iarăşi sfaturi pentru politicieni? Întotdeauna, doar e profesia mea. Că aceste sfaturi nu sunt ascultate…e altă poveste. Aţi văzut ce a păţit MRU dacă nu m-a ascultat?! Şi doar, la timpul respectiv, i-am atras atenţia că, fără să umble un pic la salarii şi pensii, nu mai ţinea. Ce frumos scrisesem eu, că a plecat „Boc cel mic şi rău care taie” şi a venit „Ungureanu cel mare şi bun care dă”, vă amintiţi? Cu această radicală modificare de percepţie la nivel popular, USL-ul nu ar mai fi avut nici tupeu, nici succes pentru vreo moţiune, ci ar fi avut răbdare până la alegeri.

Din păcate, schimbarea salutară de imagine şi discurs, unica şansă pentru PDL, nu s-a produs. Scumpi la făină, ieftini la tărâţe. Guvernul Ungureanu a cheltuit bani buni, intrând până la coate în fondul extrabugetar de rezervă, dar a dat banii pe alocări la circumscripţiile propriilor parlamentari, adică tot clientelei veşnic nesătule, sperând zadarnic în fidelizarea acesteia şi urmând neabătut directiva Boc. Şi de ce s-au temut, de aceea nu au scăpat, că traseismul le-a frânt şira spinării. Eu i-am sfătuit să mizeze pe electorat, ei au mizat tot pe clientelă şi iată, avem guvern Ponta. Iar acum, vorba cronicarului, părerile de rău mai de pe urmă, întru nemica sunt.

Sfaturi pentru guvernul Ponta? Nu ar mai avea rost să le dea nimeni, căci deja preşedintele Băsescu a formulat sfatul cel mai bun: salarii şi pensii, aici este problema. Pentru că, dacă nici Victor Ponta nu e în stare de o rezolvare, de ce l-au mai datără jos pe Ungureanu? Alegerile locale bat la uşă, în noiembrie vin legislativele, presiunea timpului e uriaşă, va fi spectacol, meciul abia a început, cele mai tari faze abia de acum urmează.

În loc de sfaturi, am adunat trei povestiri despre bani. Scurte şi adevărate.

1) Deborah Stevens şi-a donat un rinichi patroanei ei, aceasta fiind condamnată dacă nu i se făcea urgent un transplant renal. După operaţie, patroana s-a simţit foarte bine şi viaţa ei a fost salvată. La câteva luni de la operaţie, Deborah Stevens, donatoarea, a fost concediată pentru ineficienţă şi incompetenţă. Intr-adevăr, Deborah Stevens lucra încet, făcea erori… Leziuni ale nervilor piciorului, tulburări digestive, complicaţii diverse, prelevarea rinichiului nu trecuse fără urmări, iar capacitatea de muncă i-a fost serios diminuată.

2) A doua povestire adevărată despre bani îl are ca personaj central pe Charles Taylor, ex-preşedinte al Liberiei (iulie 1997 – august 2003), condamnat la 26 aprilie 2012 de Tribunalul special pentru Sierra Leone din cadrul Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Crime împotriva umanităţii, crime de război, alte violări ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional , Taylor a fost găsit vinovat pentru toate cele 11 capete de acuzare, fiind primul fost şef de stat condamnat de la celebrul proces de la Nurenberg până în prezent: 150 000 de morţi în Liberia, pentru anihilarea opoziţiei, plus încă 400 000 de morţi în războiul civil din Sierra Leone, supranumit războiul diamantelor sângelui (“blood diamonds”).

3) A treia povestire despre bani este foarte recentă. Choukri Ghanem a fost ministrul libian al petrolului din 2006 până în 2011, când a plecat în exil, declarându-se împotriva lui Muammar Gadhafi. La 29 aprilie 2012 corpul său a fost scos din apele Dunării, la Viena. Moartea, survenită prin înec, rămâne suspectă.

În concluzie, setea de bani dezumanizează. În plus, este periculos sa adune cineva bogăţie mai multă decât poate el apăra. În fine, e imprudent ca bogăţia personală să ispitească pe alţii. Echilibrul democratic este cea mai bună pavăză şi pentru bogaţi şi pentru săraci.

La ora când scriu acest articol, guvernul Ponta nu este încă învestit. Este fair play să acordăm tuturor membrilor săi prezumţia de bune intenţii şi să le dorim succes, asigurându-i că vom monitoriza atent modul cum vor lucra pentru România. Dacă leul continuă vertiginoasa-i jigărire, până în august nu vor mai fi probleme nici creşterile salariale, nici rambursarea pensionarilor, nu-i aşa?

Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la Universitatea Harvard.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă