8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOprescu: o alta masca a lui Iliescu

Oprescu: o alta masca a lui Iliescu

Mai intai nu s-a inghesuit nimeni sa candideze la Primaria Capitalei. Lideri de mana a doua de la partidele mari s-au invitat unii pe altii. Nu si la PSD. Acolo Vanghelie s-a batut cu toti. Aparent. In cele din urma s-a ajuns la solutia Cristian Diaconescu. Ceea ce n-a remarcat insa nimeni este ca taraboiul lui Vanghelie nu a avut decat rolul de a abate atentia de la jocurile de culise. A batut toba sa se adune curiosii. Sa se agite presa si analistii politici. Pentru asta si-a luat tainul, el negociindu-si la sange viitorul politic cu liderii partidului. Toti ochii au fost atintiti asupra ambitiosului primar de la cinci, nimeni nu s-a mai interesat despre planurile social-democratilor. Adica planurile gastilor, fiecare dintre ele tragand alte sfori, in alte directii.

 

Grupul Geoana a dorit ca el sa fie cel care socheaza la aceste alegeri, asa ca a asteptat, si a asteptat, si a asteptat nominalizarea PD-L. Democrat-liberalii au cedat si nu au mai fost ultimii care au anuntat numele candidatului, desi sperau, de asemenea, sa poata exploata la maximum elementul-surpriza. Etapele nominalizarii lui Cristian Diaconescu de catre PSD erau dinainte stabilite, rugamintile fierbinti adresate acestuia de a accepta sa candideze nefiind decat inca o stratagema electorala. Grupul Iliescu, ajutat de oamenii loiali din tabara 322, l-a pregatit pe "independentul" Sorin Oprescu, el fiind prezentat alegatorilor drept cea mai recenta victima a sistemului ticalosit. Acesta a tasnit luandu-le fata tuturor contracandidatilor. Tactica electorala: victimizarea. Diferenta minora intre el si Basescu, vazuti ca "victime", ar fi data numai de o cifra. Presedintele – victima celebrilor 322, Oprescu – a celor 365 de semnaturi contabilizate initial de BEM a fi lipsa. Iliescu a amenintat ca va candida el la primarie si se pare ca,
intr-un fel, chiar s-a tinut de cuvant. Relatiile sale cu Oprescu sunt atat de stranse, inclusiv in privinta pregatirii candidatului independent, incat, nici daca Sorin ar fi fost o clona a lui Ion, n-ar fi mers treaba mai bine. Ilici si-a pus "masca Oprescu".

 

De fapt, s-a cam plictisit sa mearga lucrurile la fel. Daca PSD-ul pe care l-a creat refuza din cauza lui Geoana, Dancu, Rus ori altii ca ei sa revina pe fagasul partidului de stanga visat, atunci se poate ca "experimentul Oprescu" sa se extinda. Ati retinut ca din staff-ul de campanie al singurului independent pentru Primaria Capitalei fac parte pesedisti, liberali, analisti politici de stanga, el fiind ajutat si de conservatori si sustinut vizibil de peremisti. S-ar putea la fel de bine sa asistam la primii pasi, timizi, catre formarea "partidului 322". Alcatuit din oameni care au acelasi crez, desi sunt risipiti pe la mai multe partide. Se vorbeste de multa vreme de ruperea PSD… si ce moment mai bun al lansarii decat prin trimiterea in competitie a unui luptator care sa testeze reactii? Pentru primarie, pentru Cotroceni, pentru orice! Creatorii noii formatiuni s-ar putea sa se fi gandit si la faptul ca aceasta ar putea sa fie chiar si solutia pentru salvarea loialilor PRM, partid care se confrunta cu riscul de a nu mai reusi sa intre in Parlament. "Independenta" lui Oprescu a fost construita cu scopul atragerii multilor nehotarati, a scarbitilor de politica actuala si a ruperii de procente de la toate partidele. "Partidul 322" (sau 365, cum preferati), al carui candidat la presedintie sa fie Sorin Oprescu. Iliescu si camarila sa hotarand in continuare soarta romanilor… Nu va ia cu fiori pe sira spinarii?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă