Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nesupunere civică, cu voie de la stăpânire?

Mircea Kivu 22.10.2013 - 22:06

După şapte săptămâni de proteste împotriva proiectului de lege care permite exploatarea aurului prin cianurare la Roşia Montană, guvernanţii par să se fi supărat pe contestatari. Gata. Nu se mai admit adunări şi marşuri ...

Share

După şapte săptămâni de proteste împotriva proiectului de lege care permite exploatarea aurului prin cianurare la Roşia Montană, guvernanţii par să se fi supărat pe contestatari. Gata. Nu se mai admit adunări şi marşuri neautorizate. Cică s-a depăşit linia roşie (trasată de către cine?).

Incidentul de la Club A mi se pare exagerat ca semnificaţie. Ministrul Daniel Barbu se afla acolo la o manifestare publică. Un grup de protestatari a venit în club (da, mobilizaţi prin Facebook) şi a încercat să deturneze discuţia (care trebuia să fie starea culturii române) spre soarta patrimoniului cultural de la Roşia Montană. Barbu a refuzat dialogul, “intruşii” au trecut la acuzaţii şi insulte. Scandările au continuat la ieşirea din club, ministrul a replicat pentru prima dată, tratându-i pe ceilalţi drept “neofascişti”, după care s-a urcat în maşină, trântind uşa. Protestatarii, al căror număr crescuse, au înconjurat maşina, scandând şi bătând cu palmele în capotă. Unul dintre ei, mai zelos, a reuşit să spargă luneta maşinii, după care poliţiştii au împrăştiat manifestanţii şi maşina ministerială a plecat. Pe scurt, persoana ministrului nu a fost agresată decât, poate, în sensul extins în care “victima” pare să fi resimţit o teamă legitimă. Desigur, nu-i în regulă să spargi geamurile maşinilor, pentru asta cel (cei) vinovaţi trebuie să plătească, dar să faci din asta un “casus belli” mi se pare deplasat.

Mai grav e că incidentul a fost calificat de către premier drept o manifestare de tip legionar.
Nu-mi pare una din frecventele “scăpări” cu care ne-a obişnuit, căci prea s-a potrivit cu acuzaţia de neofascism venită dinspre ministrul Culturii. Chiar dacă admitem că a fost un act violent, nu orice violenţă este de natură legionară (chiar dacă legionarii se manifestau violent). Nu ştiu dacă domnul Ponta a preluat de la fondatorul partidului calificarea respectivă, dar mă îngrijorează, căci îmi amintesc ce s-a întâmplat după ce Iliescu a văzut legionari pe străzile Bucureştiului (“Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar”). Ca un făcut, tot zilele astea apar tot felul de ştiri (inliniedreapta.net, preluat de B1tv) că şi la Pungeşti şi-ar fi băgat coada agenturi pro-ruse din Republica Moldova, de natură – aţi ghicit – eco-legionară.

Acum, guvernanţii cer respectarea legii, în caz contrar vor folosi forţa. Ei ar dori ca protestatarii să se înregistreze la primărie pentru a li se permite să manifesteze în Piaţa Universităţii. Să stea acolo, pe trotuar, scandând ce vor ei, cât vor ei. În linii mari, cam asta s-a şi întâmplat, de la începutul lunii septembrie încoace. Să nu-mi spuneţi că blocarea câtorva artere, duminica seară, a produs mari perturbări de trafic. Între timp, domniile lor să-şi vadă liniştiţi de treabă. Tocmai au terminat de mimat dorinţa de informare din partea unei comisii speciale. Pretind că acum nu mai avem o lege despre Roşia Montană, ci una generală pentru “stimularea exploatării minereurilor auro-argintifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit”. Nu mai e vorba despre RMGC, ci despre “toate exploatările în care se extrag anual cel puţin cinci tone de aur”. Asta-mi aminteşte de caietele de sarcini pentru licitaţiile publice, atât de isteţ ticluite încât să corespundă unei singure firme (procedeu pe care presupun că dl Vâlcov îl cunoaşte de la Primăria Slatina).

Nesupunerea civică presupune o anumită încălcare a ordinii stabilite – altfel nu deranjează guvernanţii şi deci nu are cum să producă efecte. Legitimitatea actelor de nesupunere civică în democraţie e stabilită de la Thoreau încoace. Blocarea circulaţiei produce, desigur, un oarecare disconfort. Important este ca guvernanţii să recepţioneze semnalul şi să-şi modifice comportamentul.

Se pare însă nu numai că Guvernul nu este dispus să renunţe la periculosul proiect, dar cumva se apropie de faza finală a legiferării. Pentru asta, are nevoie de anihilarea protestelor din stradă. Pregătirea terenului se face prin asocierea cu fantomele legionarismului. Apoi se va constata nerespectarea legii şi “necesitatea” impunerii ei. Ar urma noi incidente, nu-s greu de provocat. Nici măcar nu e neapărat nevoie de agenţi infiltraţi –
într-o masă suficient de mare se găsesc întotdeauna câţiva indivizi mai excitaţi, care să arunce nişte pietre.

Sper să greşesc. Oricum, guvernanţii ar trebui să ţină seama că protestele din toamna asta sunt efectul unor cauze care, dacă nu sunt înlăturate, vor produce noi dezordini.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...