15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNe-ar prinde bine o supervizare economica europeana

Ne-ar prinde bine o supervizare economica europeana

Consiliul European care va avea loc in aceasta luna va lua niste decizii cu bataie pe termen lung si cu efecte profunde asupra Romaniei. Personal, cred ca Romaniei i-ar fi mai bine daca s-ar crea mecanisme europene solide de supervizare a stabilitatii macroeconomice. Cu alte cuvinte, formule prin care partenerii nostri europeni sa poata stopa derapajele populiste ale guvernelor de la Bucuresti.
Sustin aceasta idee din cauza unei deziluzii si a unei ingrijorari. Am mai scris despre deziluzie: din pacate, nu avem resurse interne pentru responsabilitate fiscala. Dimpotriva. Guverne succesive si partide diferite au aratat ca sunt incapabile sa asigure tarii bugete echilibrate si reforme absolut necesare. Exemplele sunt nenumarate. Singurele momente de dupa 1990 cand Romania a reusit sa controleze cheltuielile bugetare au fost cand am depins de banii de la FMI. Cum au scapat de FMI, guvernele au dat iama in buget.

 

Pur si simplu, avem politicieni imaturi: bugetul este ca sacul lui Mos Craciun, nu seaca niciodata. Aceasta este deziluzia: nu avem forte politice care sa faca din chibzuiala un principiu de baza. Dar e usor sa dai vina doar pe politicieni. si gresit. Cand vine vorba despre finantele publice, politicienii nu sunt mai rai decat publicul general si decat presa. Iar aceasta este ingrijorarea: nu avem politicieni chibzuiti pentru ca nu ii votam si nu ii sustinem. Instinctul populist al ziaristului roman mediu este adanc impregnat in tiparul sau mental. Presa omoara orice incercare de reformare a pensiilor, gasind exemple bizare si spunand fiecarui pensionar ca orice reforma este o catastrofa pentru viata sa. Sistemul de pensii este falimentar si trebuie sa primeasca anual sume uriase de la bugetul de stat. Daca nu se face nimic, in 20 de ani vom plati de la bugetul de stat cam cat dam acum pentru educatie doar pentru a acoperi gaura din fondul de pensii.

 

Orice incercare, chiar timida, dinspre Guvern sa ia niste masuri de echilibrare (cum e cresterea varstei de pensionare) e intampinata cu un val de populism: s-ar zice ca romanul s-a nascut cu un drept natural sa iasa la pensie mai devreme decat nemtii. Indiferent cat costa. Partidele de opozitie cred ca este datoria lor de principiu sa critice asemenea masuri fara a propune ceva in loc. E treaba Guvernului sa scoata bani, treaba jurnalistilor si a opozitiei e sa se isterizeze. In aceasta atmosfera, orice incercare de a echilibra finantele publice presupune costuri politice pe care nimeni nu le va asuma. Buna guvernare nu exista pentru ca nu este sustinuta public.

Nu banii ne lipsesc, cat responsabilitatea. Este o marfa pe care nu o prizam. La nivelul UE se duce acum o dezbatere care ne intereseaza si care ar putea duce la o impartire a responsabilitatii cu altii care stau mai bine decat noi la acest capitol. Nu este solutia ideala. As fi preferat sa fim ca nemtii sau ca suedezii, dar nu suntem. De fapt, suntem pe cale sa reproducem fidel modelul grecesc. si acolo electoratul voteaza sistematic politicieni populisti, iar cand a ajuns la fundul sacului, acelasi electorat se hraneste cu teorii conspirationiste: bancile nemtesti sunt de vina, pentru ca i-au imprumutat. Infantilism general.

Se cauta acum solutii pentru ca problema Greciei sa nu se mai repete. Asta inseamna ca tarile care nu isi pot pune ordine in finante sa fie supervizate de institutii comune. Un import de responsabilitate care ne-ar prinde bine si noua. Fostul premier francez Edouard Balladur a venit cu propunerea indrazneata ca tarile din zona euro sa-si trimita proiectele nationale de buget la Bruxelles, unde ar urma sa fie aprobate prin votul celorlalte tari membre. Romania nu este in zona euro, dar are un plan de aderare in cativa ani. Daca un asemenea mecanism se va crea, ni se va aplica si noua. si ne-ar prinde bine. Ar fi ceva interesant sa vezi Guvernul Romaniei facand un buget nu doar cu ochii la sindicate si la Parlament, dar consultandu-se si cu guvernantii de la Berlin sau Paris. Evident, vor folosi prilejul pentru a le spune sindicatelor: baieti, nu ne lasa nemtii sa va dam mai multi bani. Deja fac asta in legatura cu FMI, nici o surpriza. Dar ar functiona: am avea o frana externa in fata iresponsabilitatii.

O alta idee care circula este crearea unui Fond Monetar European, care sa faca pentru tarile europene ceea ce face FMI la nivel global (un plan amanuntit, cu mijloace de finantare si de interventie, este sustinut de Daniel Gros, de la Centre for European Policy Studies, si de Thomas Mayer, de la Deutsche Bank). In paralel cu discutia despre Grecia, UE dezbate noua strategie de dezvoltare economica pentru urmatorii 10 ani (Strategia 2020). Precedenta strategie s-a bazat pe schimbul de bune practici intre statele membre. Asta inseamna ca state ca Romania nu au facut mare lucru pentru a atinge obiectivele de acolo. Pentru ca nu putem functiona fara a fi obligati. Presedintia spaniola a UE a propus initial niste mecanisme de sanctionare a codasilor. Din pacate, germanii si altii au respins ideea, dar ea inca se mai discuta.

 

Presedintele Consiliului European, Herman von Rompuy, a propus un sistem de bonusuri: statele care vor atinge obiectivele propuse de strategie vor primi mai multi bani de la bugetul comun. Pentru Romania rezultatul ar fi nul. Suedezii, nemtii si alti campioni vor primi bani de la UE, codasii nu vor primi. Ideea ca UE sa poata sanctiona Romania pentru ca nu investeste destul in cercetare, educatie sau recalificare profesionala este una benefica. Repet, nu e solutia ideala. As fi preferat sa facem noi de bunavoie toate acestea. Dar nu avem resurse interne. Daca, pe de o parte, UE ne-ar aviza politicile bugetare si, pe de alta parte, ne-ar obliga sa prioritizam cu cap investitiile, atunci marja de manevra a politicienilor populisti de la Bucuresti s-ar micsora semnificativ.

Presedintele Basescu ne-a obisnuit sa fie tafnos fata de ideea unei guvernari economice europene (cand cu problema bancilor). Greseste. Ar trebui sa-si cunoasca mai bine colegii din clasa politica. si sa dea dovada de viziune: pe termen lung ne-ar prinde bine sa importam  responsabilitate. Ar trebui ca la acest Consiliu European Romania sa sustina o agenda maximala pentru guvernanta economica europeana. Orgoliul nu-si are locul aici: e dovada de inteligenta sa-ti recunosti slabiciunile.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă