11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMuftiul, saudiţii şi extremiştii

Muftiul, saudiţii şi extremiştii

România Liberă a publicat în 7 aprilie, preluând revista Kamikaze, două telegrame din WikiLeaks care ar trebui să ne pună pe gânduri. Este vor-ba despre întrevederile dintre oficialii ambasadei americane şi ambasadorul Turciei în România, pe de o par-te, şi şeful comunităţii musulmane din România, muftiul Iusuuf Muurat, pe de altă parte. Ambasadorul turc Ahmet Rifat Okcum se arată deranjat de faptul că americanii au deschis nişte programe pentru musulmanii din România. Americanii par a fi uimiţi de faptul că oficialul turc pretinde un fel de monopol pe dialogul cu comunitatea musulmană.

Citez din telegrama Wikileaks: „Ambasadorul turc Okcun continuă să conteste interacţiunea noastră cu minoritatea turcă din România şi a insistat ca ambasada să-i prezinte mai întâi lui programele sale”. Insistenţa ambasadorului turc ca americanii să îi ceară voie atunci când interacţionează cu „poporul său” e enervantă. Dar asta e o gâlceavă diplomatică minoră, altceva e îngrijorător în telegramele despre care vorbesc.

Intră în scenă muftiul Muurat. Citez din nou: „Muftiul a mai spus că s-a aflat sub «o presiune imensă» din partea «fundaţiilor» saudite. Muftiul a povestit confruntarea pe care a avut-o cu un viceconsul saudit care a contestat faptul că Muftiul a stat «prea calm» după publicarea, în februarie, a desenelor cu Profetul Mahomed în Danemarca şi în altă parte. Potrivit muftiului, viceconsulul l-a sfătuit ca, în loc să «fie reţinut» şi să îi spună comunităţii să stea calmă, Muftiul ar fi trebuit să provoace comunitatea musulmană să fie mai activă în protestul împotriva desenelor. Într-o întâlnire separată, am-basadorul saudit i-a spus, de asemenea, muftiului că «fundaţiile» saudite sunt nemulţumite de activităţile muftiului şi a întrebat dacă ambasada saudită ar putea să fie mai «aspră cu el»”.

Pentru cine nu a înţeles: şeful religios al celor 100.000 de musulmani din România a făcut apel la comunitatea sa pentru a fi calmă după apariţia caricaturilor daneze cu Profetul Mahomed. Adică omul a făcut ceva normal şi matur, ceea ce ar trebui să facă orice lider responsabil musulman. În schimb, diplomaţii saudiţi din România l-au luat la rost pentru asta şi i-au indicat că ar fi trebuit să incite comunitatea la proteste. Se vede aici un mecanism deja cunoscut prin care Arabia Saudită şi alte state musulmane au provocat acele proteste. Puţină lume ştie că protestele internaţionale, violente, împotriva caricaturilor nu au apărut imediat ce acestea au fost publicate. Dimpotrivă, au trecut neobservate timp de câteva luni, până când lideri musulmani din Danemarca au făcut un fel de turneu de incitare prin state musulmane şi au convins guvernele saudit, egiptean, pakistanez şi altele că trebuie să reacţioneze. Ba chiar că au o obligaţie morală şi religioasă să reacţioneze. Aceste guverne au protestat şi incitat musulmanii la violenţe, în mod iresponsabil, de unde flacăra s-a aprins.

Ideea că nişte oameni publică ceva în Danemarca şi se trezesc automat musulmanii simpli din Africa şi Pakistan să protesteze e una stupidă. Ca şi ideea de a da vina pe caricaturişti pentru morţii rezultaţi din violenţe. Sau pe pastorul acela american dus cu pluta care a dat foc la Coran. Putem discuta dacă e înţelept sau nu, dar ei nu pot fi făcuţi vinovaţi pentru ce se întâmplă la mii de kilome-tri de-părtare. De vină sunt liderii politici şi religioşi care se folosesc de asemenea evenimente pentru a incita la violenţe, în loc să facă apel la calm. Este un mecanism politic prin care lideri musulmani se joacă cu focul. Exact asta descriu telegramele în cazul României: un lider religios moderat este supus presiunilor de către diplomaţi saudiţi pentru a incita la proteste.

Dacă am fi avut atunci proteste, eventual violente, în România, vino-vaţii ar fi fost nu caricaturiştii danezi, ci diplomaţii saudiţi. Noroc cu muftiul, care e mai înţelept decât ei. Dar, dat fiind că saudiţii au foarte mulţi bani pe care îi folosesc pentru a radicaliza tineretul musulman din toată lumea, ar trebui să ne îngrijoreze. Statul român ar trebui să-l sprijine pe muftiul Muurat. E în interesul nostru ca moderaţii să conducă comunitatea musulmană. Avem noroc cu o comunitate tradiţională, paşnică şi bine integrată în societatea românească, dar nu ar trebui să ignorăm pericolul saudit. În al doilea rând, MAE ar trebui să transmită diplomaţilor saudiţi din România că instigarea musulmanilor la proteste este inacceptabilă şi că poate fi motiv de conflict diplomatic. Ar trebui să fim activi şi agresivi în acest punct, sper că SRI şi SIE ştiu de problemă. Nu e ceva minor, doar pentru că nu am avut incidente până acum nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe-o ureche. România va urma un scenariu deja ştiut în Europa de Vest şi SUA: deturnarea vieţii religioase musulmane de către fundaţiile saudite care promovează o versiune extremistă a Islamului. Există o întreagă literatură academică pe acest subiect, avem exemple în Vest şi dovada că deja se întâmplă şi în România. Decât să se lupte cu unguri nebuni care spânzură păpuşi prin Ardeal, SRI ar face bine să aloce resurse şi oameni pentru acest subiect, care ne va bântui de acum înainte.

Mi s-ar putea spune: bine, dar ce îţi veni, nu s-a întâmplat nimic. Nu încă. Dar s-ar putea să fie deja mai grav decât ne imaginăm. Citiţi avertismentul ambasadorului turc către americani, citez din nou din telegrame: „Ambasadorul Okcun s-a întrebat dacă «lucrăm împreună pentru aceleaşi scopuri, împotriva aceloraşi duşmani». «Extremismul islamic încearcă să se infiltreze în comunităţile mele», a spus el. «Încerc să contraatac şi să promovez Islamul aşa cum îl înţelege Turcia. Am avut succes, dar poate fi o bătălie pierdută.» Fundamentaliştii au foarte mulţi bani şi fac apel la tânăra generaţie. Sunt 50 de imami recunoscuţi oficial în România, dar numărul neoficial este mult mai mare şi acest lucru este îngrijorător, a spus el. Extremiştii îi cumpără pe imami, unul câte unul. În timp ce Bucureştiul are o singură moschee oficială, alte 17 funcţionează neoficial. Fundamentaliştii au construit orfelinate şi şcoli şi îi «cumpără» pe copii de la părinţii lor pentru a merge la ele. Muftiul Iusuf Muurat este o persoană bună, dar tânără şi cu mulţi duşmani”.

Dincolo de faptul enervant că ambasadorul turc vorbeşte despre musulmanii din România ca fiind „comunităţile mele”, omul are dreptate pe fond: Turcia promovează o versiune moderată a Islamului şi ar trebui să colaborăm pentru a face faţă influenţei saudite. Dacă cifrele prezentate de oficialul turc sunt adevărate, şi cred că ştie ce vorbeşte, atunci ar trebui să ne îngrijorăm. Extremismul musulman nu e o ameninţare teoretică, îl vedem la lucru în Marea Britanie, Olanda, America, state dezvoltate care nu au ştiut să-i dea de capăt şi încearcă acum să opună extremiştilor nişte lideri moderaţi. Noi avem norocul că avem o comunitate aşezată şi lideri moderaţi în fruntea ei şi ar trebui să facem eforturi pentru a rămâne aşa.

Cristian Ghinea este director al Centrului Român de Politici Europene

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă