12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMicii englezi contra românilor globali

Micii englezi contra românilor globali

În Marea Britanie întâlnim toate ingredientele pentru o ciocnire de natură culturală şi economică. Reţeta pentru o societate multiculturală este tot mai mult discreditată, fiind prost gândită şi ineficientă.

Discursul lui David Cameron despre mi­graţie este „periculos de asemănător“ cu „retorica ameninţătoare“ adoptată de re­gimurile naziste, în anii ‘30, consideră Ra­du Bumbacea, preşedinte al Cambridge Romanian So­ciety. Remarcele sale au fost publicate de co­ti­di­a­nele din România, dar, în prezent, el neagă că ar fi fă­cut aceste afirmaţii.

Şi Victor Ponta trebuie să-şi retragă limbajul folosit în criticarea parlamentarului creş­tin-democrat german El­mar Brok. Ponta l-a nu­mit „demagog, iresponsabil, populist“ şi „cu gândire nazistă“, după ce acesta a recomandat impunerea de restricţii pri­vind libera circulaţie a emigranţilor din Es­­tul Europei care se îndreptau spre Oc­cident, având ca principal scop accesul la servicii sociale de calitate.

Ştiu destule despre Germania pentru a rea­liza că o reîntoarcere la fascism este ex­trem de puţin probabilă. Din păcate, nu pot spune acelaşi lucru despre imunitatea României la autoritarism, mai ales după ce am fost martorul evenimentelor din 2012.

În ceea ce priveşte Marea Britanie, într-ade­văr, e posibil să ne aştepte vremuri tul­buri, însă triumful unui populism acerb de stânga, de tip venezuelean, reprezintă un scenariu mult mai apropiat de realitate decât apariţia unui Pinochet britanic. Prin­cipala voce a extremei drepte, Partidul Naţional Britanic, devine din ce în ce mai obscură. Partidul Independenţei Marii Bri­tanii (UKIP) este o forţă politică de bun-simţ, care îşi recrutează membrii din în­treg spectrul geografic şi rasial şi care evită orice legătură cu partide precum Fron­tul Naţional Francez.

Citeşte continuarea textului în Revista 22.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă