12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMesaj domnului Boc

Mesaj domnului Boc

Gazeta Sporturilor a lansat o invitatie laudabila cititorilor sai: scrieti premierului Emil Boc pentru demiterea ministrului Sporturilor si Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Pentru ca am fost implicat in povestea documentarii publicitatii de stat in 2003-2004 si a reglementarii domeniului in 2005, dau si eu curs indemnului. Doua vorbe mai intai despre initiativa: GSP a documentat totul exemplar, interpretarea politica a acestei campanii este stupida. Echipa lui Catalin Tolontan arata ce inseamna profesionalism si e cu atat mai graitor cu cat face parte din trustul familiei Voiculescu, cu televiziuni specializate in linsaj mediatic isteric. si nu trebuie sa uitam nici televiziunile, ministrul nu a comis un viol, ci si-a comandat stiri cu buna stiinta si complicitatea conducerilor de la Antena 3, Realitatea TV si ProTV. Cand scriu acest articol, CNA nu s-a intrunit, dar sper sa dea amenzi drastice televiziunilor care transmit stiri cu demnitari pe bani.

Mai jos, mesajul adresat domnului Emil Boc:
"Stimate domnule prim-ministru, ma adresez dumneavoastra in amintirea vremurilor cand faceati figura onorabila in Camera Deputatilor, ca un deputat atasat  principiilor democratiei si responsabilitatii politice. V-ati manifestat atunci coerent si argumentat impotriva abuzurilor savarsite de Guvernul Adrian Nastase, intre care publicitatea de stat era la loc de cinste. Va reamintesc ca la acel moment Centrul de Jurnalism Independent (pentru care lucram) a desfasurat un proiect de monitorizare a acelor bani. A fost vorba de circa 14 milioane de euro prin care Nastase si ministri de-ai sai si-au cumparat imagine distorsionand grav piata publicitatii. Va reamintesc ca ati criticat public publicitatea aberanta platita de companii subordonate lui Miron Mitrea sau lui Matei Agathon. Tot atunci, Ministerul Tineretului si o bizara Agentie pentru Promovarea Initiativelor Tinerilor plateau concerte si pagini de ziar unde sefii institutiilor erau promovati.

Domnule Boc, se pare ca proastele obiceiuri mor greu. Asa cum a demonstrat recent publicatia Gazeta Sporturilor, actualul ministru al Tineretului si Sporturilor din guvernul pe care il conduceti a reluat exact practicile pe care dumneavoastra le condamnati in calitate de deputat. Doamna Ridzi a semnat contracte pentru promovare nerespectand legislatia specifica privind achizitia de servicii de publicitate, legislatie promovata in 2005 de o coalitie larga de ONG-uri cu sprijinul comunitatii jurnalistice. In plus, doamna ministru a incalcat si legislatia audio-vizualului, solicitand si platind pentru aparitia unor stiri, care nu ar trebui amestecate cu publicitatea platita.

Pe langa aspectul legal, mai exista si latura profund discutabila in ce priveste oportunitatea cheltuirii banului public. Va reamintesc ca am introdus in legislatia privitoare la publicitatea de stat necesitatea ca institutiile platitoare sa justifice printr-un referat necesitatea si oportunitatea achizitiei de publicitate. Cu alte cuvinte, doamna Ridzi are obligatia legala de a explica de ce aveam nevoie sa platim mai mult de 750.000 de euro pentru niste concerte si pentru stiri, despre acele concerte. Simpla declaratie ca "am avut ambitia sa scot 100.000 de tineri in strada" nu este suficienta, pentru ca ambitiile personale ale ministrului nu reprezinta temei de oportunitate pentru cheltuirea banilor publici.

Domnule Boc, conduceti un guvern de criza. Considerati justificata cheltuirea a trei sferturi de milion de euro pentru a sponsoriza concerte ale unor Pepe sau Puya (daca nu ati auzit de ei, nu pierdeti nimic, nu sunt niste mari filosofi in viata). Cu ce ne-am ales noi, contribuabilii? I-am facut pe tineri mai destepti? I-a facut Pepe sa fie mai buni cetateni? Iertati-mi sarcasmul, dar cred ca intrebarile sunt justificate. Care este scopul legitim al acestei politici publice numite "sponsorizare concerte cu trupe comerciale"? Care este categoria sociala ce are nevoie de interventia statului? Tinerii care nu au unde sa asculte muzica lui Puya? Artistii poporului care duc lipsa de contracte?

Cred ca este momentul sa reganditi rolul acestei institutii care se numeste Ministerul Tineretului si Sportului. Guvernul pe care il conduceti si-a asumat tinte ambitioase, unii spun imposibile, de deficit bugetar. Este foarte bine si v-am apreciat public pentru ambitie. Dupa ce fostul guvern v-a lasat cu peste 5% deficit bugetar, nu aveti multe optiuni. Aveti si cateva proiecte cu intentii reformiste binevenite, precum desfiintarea pensiilor speciale, pe care unii le considera in mod nesimtit drepturi castigate, cand sunt de fapt doar privilegii legale. La fel este si ideea de grila unica de salarizare pentru sectorul bugetar. Aveti sansa de a face ordine intr-un sistem pietrificat de care nimeni nu a avut curajul sa se atinga. In vremuri de prosperitate era greu sa tai privilegiile bugetare, acum necesitatea se confunda cu dreptatea, criza poate fi o sansa.

 

Dar pentru asta aveti nevoie de increderea oamenilor si trebuie sa dati exemple. Desfiintarea acestui minister inutil si retragerea sprijinului politic doamnei Ridzi ar constitui un asemenea exemplu. Daca vreti ca statul sa sprijine in continuare tinerii si sportivii, o puteti face prin comisii nepermanente, nu prin birocratie care isi face de lucru inventand concerte. Poate cea mai suparatoare declaratie a doamnei Ridzi a fost aceea ca banii trebuiau cheltuiti, altfel ar fi fost pierduti. De fapt, nu ar fi fost pierduti, ci s-ar fi intors la buget, unde cred ca aveti nevoie de ei. Oricum, ar fi fost mai bine cheltuiti decat sa platim 75.000 de euro (cat doua case din programul dvs. recent lansat) pentru o scena din cateva scanduri.

Domnule Boc, citesc in presa ca deputatii PDL i-ar fi promis doamnei Ridzi ca nu vor vota pentru a permite urmarirea sa penala. Daca asa va fi, PDL nu este cu nimic mai bun decat PSD si PNL, care fac zid in spatele lui Nastase. Sunt doua principii pe care fostul deputat Emil Boc le sustinea inainte de 2004: 1) politicienii sunt egali cu restul romanilor si trebuie sa fie anchetati ca atare si 2) nu este permisa risipa banului public pentru ca demnitarii sa-si faca imagine. Domnule prim-ministru si presedinte al PDL, este timpul sa ne aratati ca nu v-ati schimbat. Cu respect.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă