11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialJocul parșiv al infractorului Dragnea | OPINIE

Jocul parșiv al infractorului Dragnea | OPINIE

Liviu Dragnea nu poate fi prim-ministru.

Liviu Dragnea știe că nu poate fi prim-ministru.

Liviu Dragnea nici nu vrea să fie prim-ministru.

Și totuși, Liviu Dragnea joacă sceneta „Vreau să fiu prim-ministru“.

Totul este, de fapt, o mare minciună. Una postelectorală, care continuă șirul minciunilor din campanie. Dacă tot ai avut succes cu minciuni colosale, apocaliptice, de ce să nu continui pe aceeași linie? De ce să schimbi rețeta câștigătoare?

Minciunile lui Dragnea sunt diferite de minciunile lui Ponta. Dragnea e mincinos calculat, Ponta e mitoman. La Dragnea e strategie, la Ponta e boală, sminteală.

Au fost suficiente câteva zile pentru ca victoria PSD să-și arate fațetele murdare, neglijent camuflate după paravanul minciunii. Primele revelații: 1. nu sunt bani pentru pomenile electorale votate de Parlamentul dominat de PSD; 2. Dragnea nu poate fi prim-ministru; 3. PSD a adus în Parlament personaje precum nepoata primarului Pandele de la Voluntari, o fetișcană fără facultate și cu nota 5,35 la bacalaureat, la Limba română.

Povestea cu banii e simplă: îndrăznește și tu să crezi că PSD ți-a tras țeapă! Chiar credeai că-ți va dubla salariul și-ți va tripla pensia? Că vei avea taxe mai puține și mai mici? Că într-un an-doi vei trăi ca în Germania? Dacă da, atunci problema nu e la Dragnea, prietene, ci la tine! O fi Dragnea un țepar de clasă, dar fără niște fraieri care să-l creadă nu ar fi reușit nimic.

Subiectul zgomotos al săptămânii este dacă poate Dragnea să fie prim-ministru. E o temă absolut falsă. Dragnea nu poate, nu vrea și nu va fi prim-ministru. Cel puțin, nu acum. Menținerea discuției în această zonă moartă este perdeaua de fum în spatele căreia Dragnea țese alte intrigi și urmărește alte interese.

Evident că PSD-ului i se cuvine mandatul de premier. Așa au votat românii (mai mult n-au votat), așa se va face Guvernul. Nu însă cu Dragnea la conducere! Împotriva desemnării sale se ridică trei obstacole majore: Iohannis, legea și Constituția.

E înduioșător să vezi cum PSD-iștii și vuvuzelele lor din presă îndeamnă la încălcarea legii! Mai mult, îl instigă și pe președinte să comită o ilegalitate: desemnarea unui premier condamnat penal.

Legea 90/2001, modificată în 2004 (în guvernarea Năstase, la insistențele Uniunii Europene), precizează clar la articolul 2: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care (…) nu au suferit condamnări penale“.

Vorbeții politico-mediatici răcnesc în cor: Constituția nu interzice, iar Constituția e mai importantă decât legea! E ca și cum ar spune: da, încălcăm legea, dar nu încălcăm Constituția! După logica lor parșivă, putem să violăm liniștiți, căci pedepsirea violului nu este menționată explicit în Constituție. Nici nu ar avea cum: Codul Penal e de o sută de ori mai voluminos decât Constituția.

Alt exemplu: în Constituție nu scrie că e interzis să treci pe roșu la semafor. Pentru asta există Codul Rutier. Constituția trasează cadrul general, dar legile sunt cele care menționează explicit drepturi, obligații, interdicții, sancțiuni.

Articolul 105 din Constituție („Incompatibilități“) menționează o serie de interdicții pentru membrii Guvernului (alineatul 1), apoi precizează: „Alte incompatibilități se stabilesc prin lege organică“ (alineatul 2). Iar Legea 90/2001 chiar asta este: o lege organică.

Vestea năucitoare pentru Dragnea este că și Constituția îi interzice explicit să fie prim-ministru! Articolul 109 („Răspunderea membrilor Guvernului“), alineatul 2, precizează: „Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie“.

Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul „Fraude la referendum“ și este trimis în judecată în dosarul „Angajări fictive în Teleorman“.

Dacă ar fi numit prim-ministru sau ministru, Dragnea ar fi suspendat din funcție în prima secundă. Așa scrie în Constituție.

Așadar: Legea 90/2001 îi interzice condamnatului Dragnea să facă parte din Guvern, iar Constituția României îl suspendă pe judecatul Dragnea din Guvern.

În aceste condiții, singura soluție pentru PSD este să declare neconstituțională și Constituția!

P.S.: Starea de euforie mahmură a taberei roșii (filoruse), PSD-ALDE-PRU, a fost redată cel mai bine de cuplul comic Diaconu-Ghiță, de la PRU (excrescența naționalistă a PSD). Din behăielile bahice ale celor doi am înțeles că așteaptă „sfânta zi a libertății“. Pentru a fi așteptarea mai ușoară, ar fi bine să-și pregătească, totuși, bocceluța. Mai ales Ghiță, care e bine plasat în cursa pentru Jilava.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă