Gorilele politice sunt noua modă națională | OPINIE

Răzvan Orășanu Actualizat: 19.09.2017 - 16:03

Victor Ponta e președinte în sondajele lui „turambar“ Mirel Palada. Gabi Firea e creatoarea de logouri pentru București tot cu Mirel Palada.

Share

Victor Ponta e președinte în sondajele lui „turambar“ Mirel Palada. Gabi Firea e creatoarea de logouri pentru București tot cu Mirel Palada.

A fi cimpanzeu politic în general, a fi gorilă agresivă, a fi o brută ordinară, a fi un provocator cu mintea cât o nucă înseamnă să sari la bătaie din senin precum un demn reprezentant al regnului maimuțelor din Cartea Junglei, nicidecum ca un reprezentant al speciei numite homo sapiens. A fi cimpanzeu politic în România, însă, mai înseamnă că, după ce sari cu pumnul și te faci de râs, vin să te apere unii cu zâmbete largi, într-o altă emisiune, la un alt post TV. Vin să se amuze și să facă mișto de o agresiune fizică, în direct, la o oră de maximă audiență.

Goțiu – chiar enervant cum mai e uneori – ar fi trebuit să fie în spital ca să ne sesizăm sau „doar un pumn“ nu e suficient pentru viața noastră publică? Aici am ajuns? Vorbim de agresiune fizică pentru că la noi, în România, nici măcar nu se mai face vorbire de agresiunile verbale zilnice din emisiuni. De acestea nici măcar nu ne mai sinchisim, suntem imuni inclusiv la faptul că sunt minori în fața ecranului care își formează obiceiurile și după ceea ce văd că este acceptabil la TV. În fine, CNA-ul nici măcar nu s-a sinchisit în acest caz, probabil nu se vor sinchisi nici dacă vine cineva cu toporul, furca sau pușca în emisiuni, nu doar cu un pumn ridicat. Halal standarde ale audiovizualului într-o țară europeană!

Să sari la bătaie într-un studio de televiziune, lângă o prezentatoare destul de blajină, Nadia Ciurlin, provocându-i acesteia o spaimă incredibilă. Să sari la bătaie ca un babuin pentru că cineva te-a făcut nesimțit când l-ai întrerupt în mijlocul frazei și singurul neuron pe care îl ai nu a putut bâzâi vreo replică articulată verbal, iar atunci te-ai năpustit –
ng, ng – cu pumnul pe post de replică fizică.

Păi, trebuie spus de o sută de ori, dar nu e spațiu de tipar: te comporți precum un nesimțit-nesimțit-nesimțit când întrerupi pe cineva; te comporți ca un nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit-nesimțit biped când sari la bătaie ca un bătăuș, ca o brută sinistră care încearcă să impună cu pumul. În loc să răspunzi cu gura, ai răspuns cu singurul organ care te mai reprezintă – pumnul. Cred că mai avea puțin dl Palada și îi trăgea un pumn și Nadiei Ciurlin, s-a apropiat de ea imediat după incident și putem citi pe fața femeii panica și groaza – ceruse să fie dat afară zurbagiul cu câteva secunde înainte. Sper ca Mirel Palada să fie scos pentru totdeauna din viața publică de către societate și de oamenii normali care au mai rămas, să primească din partea tuturor un șut în singura parte din Palada pe care sper să o mai vedem, spatele, în timp ce se îndepărtează din emisiuni TV și din viețile noastre.

Victor Ponta, curajos precum îl cunoaștem, loial de nu se mai poate, s-a spălat primul rapid de el pe mâini și a dat următorul verdict pe Facebook. „Oricât de provocator sau de enervant este un adversar politic, NU EXISTĂ NICIO SCUZĂ pentru a-ţi rezolva o problemă cu pumnii! (...) Ar trebui însă reamintit că, atunci când Palada sărea din baie plin de clăbuci și amenința în stânga și în dreapta pe Facebook, dl Ponta l-a tot ținut aproape drept consilier și, mai mult, drept purtător de vorbe la Palatul Victoria. Or, fix asta vede conducerea PSD într-un purtător de cuvânt, într-un purtător de vorbe și mesaj – un ciomăgar nesimțit, repet, un ciomăgar nesimțit-nesimțit-
nesimțit care, atunci când nu întrerupe pe cineva în mjlocul frazei, sare cu pumnul. Nu credeam vreodată că am să regret vremurile în care comunicarea se făcea cu Năstase, Anca Alexandrescu și Dorina Mihăilescu, dar viața politică din România ne poate arăta mereu că se poate mai jos. Atunci Năstase ne alinta drept “iepurași“. Or, pe când era purtător de cuvânt al Guvernului, uitați-vă la halul în care vorbea Palada: „Se umflă spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci (...) trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este“. Să mai pomenim de restul citatelor de aceeași natură? „Jurnaliști jegoși“, „pufoși care citiți c(...)turi pe internet“, ironizarea celor care au ieșit la protest în Piața Victoriei și tot așa. Insultele lui Palada au ajuns până și într-un raport despre starea presei din România, scris de Departamentul de Stat al SUA.

Deci, omul care a lovit azi cu pumnul vorbea ieri despre a frige oameni – adversari de idei, desigur – precum purcelușii la proțap, vorbea despre spirit bejboinic. Cuvântul nu există, o fi o combinație între bezmetic și războinic, două cuvinte care îl descriu foarte bine pe Palada, cuvinte sudate între ele precum doi neuroni topiți.

Spiritul războinic i-a caracterizat altminteri întrea­ga activitate publică, de la pozele pe Facebook puse în costum de karatist până la cele cu mustăcioara lui Hitler. Nu degeaba a spus până și președintele Federației de Aikido din România că „Mirel Palada este o rușine pentru Aikido-ul din România“ și, aș adăuga eu, nu numai. Și trebuie să ai neuronii topiți să te consideri un om politic responsabil, după care să îl alegi pe personajul în cauză drept purtător de cuvânt al Guvernului, ideal de autostăpânire și mânuitor de verb mlădios care ți-ar putea purta vorbele. Palada s-a arătat a fi un miștocar de cartier cu tușa groasă, un turambar (este porecla pe care și-a atribuit-o singur pe blog) de mahala. Săptămâna trecută l-am pierdut pe Pleșu din viața publică românească, dar rămânem cu Ponta și cu Palada.

Să ne mai amintim două lucruri importante, în context. Primul – faptul că singurul loc în care dl Ponta este președintele României este în sondajele lui Mirel Palada. Nu știu dacă și acum doarme cu ele sub pernă, dar este simplu de înțeles că nici măcar fostul șef nu îl mai suportă. De asemenea, este necesar de subliniat un alt fapt important – nu e prima dată când Palada și Goțiu se intersectează în viața publică.

În timp ce Goțiu este cunoscut militant anti-Roșia Montană (când nu moțăie prin Parlament) și a fost mulți ani un activist neobosit pe subiect, cam prea exagerat pentru gustul meu, scriind sute de articole și o carte în care critica serios proiectul, instituția de sondare a opiniei publice la care lucra Palada a făcut celebrul sondaj în care românii aprobau proiectul cu cianură și își doreau, de fapt, proiectul de la Roșia Montană pentru ei și pentru copiii lor. Sondaj de o ticăloșie fără precedent.

Evident, la fel cum singurul loc în care Victor Ponta este președinte este în sondajele lui Palada, la fel singurul loc în care românii își doresc cianură este tot în sondajele lui Palada. Ca atare, omul, sociolog de meserie, nu este doar un bătăuș agresiv care trage cu pumnul pentru că nu își poate stăpâni nici măcar nervii atunci când merge – din fericire, din ce în ce mai rar –
la televizor, însă realizează sondaje pentru măsurarea opiniei publice de o valoare îndoielnică, hai să spunem blând.

În urmă cu ceva vreme am vorbit de „frezorii prin așchiere“ de la Palatul Victoria, respectiv despre o serie de sondaje îndoielnice, cu o valoare propagandistică mai mare decât valoarea lor științifică. Astăzi cred că am fost prea blând.

Iar domnul Palada ne va râde în nas în continuare, pentru că, de pildă, continuă să fie în comisia care judecă logoul Bucureștiu­lui, probabil logoul va fi vreun pumn încleștat, cum îi place domnului membru în juriu. „Până în momentul de față, domnul Mirel Palada nu a încasat nicio sumă de bani de la Primăria Municipiului București
sau de la vreo structură subordonată acesteia, nici în nume personal și nici prin intermediul vreunei companii la care este acționar sau administrator. Toți membrii juriului concursului pentru realizarea unui logo reprezentativ pentru București, inclusiv domnul Mirel Palada, au prestat această activitate pro-bono și nu au avut niciun fel de beneficii materiale, directe sau indirecte“, ne spune doamna Firea, cu obișnuita-i dexteritate PR. Asta în loc să ne spună că l-a dat afară și că își cere scuze față de bucureșteni deoarece creditează un bătăuș care a făcut un circ monstru în studioul unei apreciate realizatoare TV, altminteri o colegă de breaslă a dnei Firea, dacă pot spune așa. Nu, nesimțirea nu e întotdeauna urlătoare, grobiană și agresivă, este câteodată mută, perfidă, ascunsă într-un comunicat de presă bine ticluit – în plus, cel agresat este clujean.

Violența din spațiul public românesc nu e limitată la dl Palada; dl Codrin Ștefănescu a avut un comportament oarecum similar în același studio TV, sub privirile aceleiași moderatoare; în aceeași emisiune, dl Nicolicea mai are și el derapaje, momentan verbale. Gorilele politice cu gura plină de clăbuci care sar cu pumnul când li se mai spune, din când în când, adevărul sunt noua modă națională – rămâne de văzut până când vor mai răbda românii și, mai ales, telespectatorii.