10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGore si Pace

Gore si Pace

Putini si-au pus intrebarea care este legatura intre pacea lumii si Al Gore, profetul Apocalipsei climatice. Mai ales dupa ce fostul vicepresedinte SUA a patronat entuziast razboiul din Kosovo, neaprobat de biserica stangii universale numita Organizatia Natiunilor Unite.

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, si-a exprimat nedumerirea privind decernarea Premiului Nobel pentru Pace lui Al Gore: "Este neclara legatura dintre activitatile lui Gore si pacea lumii". Cu autoritatea sa de lider european reformist, bun cunoscator al consecintelor unor utopii si ideologii totalitare, presedintele Klaus a aratat ca actiunea lui Gore, care pune la indoiala principii aflate la temelia civilizatiei actuale, nu poate aduce pace.
Doar comunismul a egalat ambitiile lui Al Gore. Gore si ai sai discipoli nu vor nici mai mult, nici mai putin decat sa schimbe clima planetei. si-au propus sa-si indeplineasca obiectivul prin interventia statului si planificare, prin culpabilizarea unor indivizi sau natiuni intregi, metode care au produs deja cunoscutul dezastru spiritual, material si ecologic din paradisul socialist. Este recomandata oprirea sau diminuarea drastica a unor activitati care sustin economia mondiala si piata libera. In fine, alocarea unor sume uriase pentru utopica racire a temperaturii planetei presupune deturnarea acestora de la proiecte concrete dedicate combaterii unor pericole imediate (malaria, foametea) sau dezvoltarii (introducerea apei curente). Condamnarea saracilor la subdezvoltare si oprirea motoarelor economice care produc bunastare sunt retete sigure pentru conflicte, nu pentru pace.
si propaganda rivalizeaza cu cea sovietica. A sedus deopotriva minti luminate si idioti utili. Dupa soferi, a venit acum randul obezilor si fermierilor sa dea socoteala in fata noilor inchizitori. Grasii mananca mult, consuma multa energie, produc si elimina mai multe gaze cu efect de sera, acuza "studiile"; fermierii cresc mai multe vaci care elimina si ele gaze cu efect de sera, iar carnea de vita trebuie transportata cu camioane. De altfel, saptamana trecuta, Greenpeace ne-a recomandat sa mancam cangur in loc de vita. Dar un viitor studiu va arata cat de periculos e si cangurul pentru planeta. Industria modei e si ea afectata. Adio bumbac, bine ai venit poliester! – indeamna intr-un raport celebrii  "cercetatori britanici" care lauda virtutile materialului sintetic ce se spala cu mai putina apa calda si se calca mai usor. In fine, designeri preocupati de starea planetei au inventat si ei o masa care, cand va creste nivelul marii si continentele vor fi inundate, poate fi transformata in barca.
Aceasta explozie de irationalitate trebuie privita cu umor. Isi va consuma resursele si alte temeri si personaje stranii si carismatice vor invada dezbaterea. In ultimii 150 de ani, incalzirea globala a fost prezisa de doua ori si tot de doua ori am fost amenintati cu o noua era glaciara.

Mai mult, in anumite cazuri, dezbaterea trebuie abordata pragmatic. Comisarul european pentru Energie a profitat de isteria declansata de gazele cu efect de sera pentru a abandona practic pozitia neutra a Comisiei Europene fata de energia nucleara. Rationamentul lui Andris Piebalgs e simplu: centralele nucleare produc energie fara sa emita gaze cu efect de sera; cu cat mai multe centrale nucleare, cu atat mai bine pentru planeta supraincalzita. Cu atat mai bine si pentru o Europa dependenta de resursele energetice rusesti. Dar acest avantaj, cel mai important, trebuie prezentat intre paranteze. Sa nu-i nelinisteasca pe ecologisti.

Gelu Trandafir este publicist, membru CNA

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă