15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGandirea de turma a socialistilor europeni

Gandirea de turma a socialistilor europeni

A facut ceva valva in Romania includerea Monicai Macovei pe o lista de 12 candidati indezirabili pentru Parlamentul European. Lista a fost promovata de Partidul Socialistilor Europeni, formatiune unde din Romania este afiliat PSD. Nici nu mai este nevoie sa discut argumentele (mincinoase) din motivatia includerii Monicai Macovei, presa din Romania a facut-o deja, ca si cea de la nivel european. Dar dincolo de includerea fostului ministru al Justitiei din Romania, intreg documentul PES este ingrijorator, pentru ca arata o mentalitate de turma si o tendinta spre autism intelectual, pe principiul: cine nu zice ca noi trebuie pus la index. Lista celor 12 reprezinta, de fapt, lista temelor tabu pentru stanga europeana, lista ideilor pe care PES vrea sa le puna la index. Preambulul documentului vorbeste despre candidati care "neaga Holocaustul, apara fascismul, se opun actiunilor privind schimbarea climatica".

 

Deci pentru PES a nega Holocaustul si a ridica dubii asupra schimbarii climatice este la fel de inacceptabil. A nega cel mai bine documentat eveniment din istorie (mii de ore de film, sute de mii de martori) si a ridica indoieli privind scenarii posibile facute pe calculator de catre climatologi merita combatut in mod egal si la gramada de catre PES. Atentie, nu spun nimic despre dezbaterea asupra climei, afirm doar ca este o ticalosie intelectuala sa reduci opozantii la tacere prin clisee de acest tip, prin elaborarea de liste de teme tabu. Este tipic pentru modul in care stanga moderna se baricadeaza in spatele unor clisee de gandire si arunca anateme, mai ceva ca preotii habotnici de pe vremuri. Daca PES ar fi elaborat o lista a fascistilor din Europa, a extremistilor cu care nu vrea sa stea la masa, as fi salutat acest gest, ar fi fost o actiune civica. Insa PES amesteca la un loc oameni decenti, idei centrist-conservatoare cu fascisti si corupti.

 

In context romanesc, este stupefiant ca PSD a pus-o pe lista pe Monica Macovei, dar nu a avut nimic de spus despre Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor. Am alarmat Europa fata de posibilitatea terifianta ca Macovei sa ajunga in Parlamentul European, dar PSD nu are nici o problema cu faptul ca extremisti ca Becali si Tudor ar putea reprezenta Romania acolo. Lista PES se deschide si se inchide cu doua figuri cu adevarat dubioase. Primul este premierul italian Silvio Berlusconi, un mogul corupt clasic, nimic de zis. Iar ultimul pe lista este Nick Griffin, liderul partidului fascistoid britanic, British National Party. Intre ei insa, figuri cu totul onorabile, si tocmai acest amestec da masura lipsei de onestitate a documentului. Am mentionat-o pe Macovei, care nici macar nu este victima a luptei de idei, ci a supararii personale a lui Adrian Severin ca nu il crede nimeni in Europa cand spune ba ca nu mai suntem corupti, ba cei de la Comisia Europeana sunt ei insisi corupti (pe principiul: daca nu ii convingi, zapaceste-i!).

 

Dar este la fel de stupefianta punerea la index de catre PES a liberal-conservatorului suedez Gunnar Hökmark, a conservatorului ceh Hinek Fajmon sau a popularului francez Brice Hortefeux. Cu ce au pacatuit ei in viziunea PES? Hökmark este un critic acerb al protectionismului economic si doreste ca piata muncii sa fie reglementata nu de catre Uniunea Europeana, ci de fiecare stat membru. Il face asta indezirabil? Este protectionismul noua ideologie de necriticat in Europa? Parca Uniunea Europeana a fost creata tocmai ca un bloc antiprotectionist, care deja a abolit barierele comerciale intre statele membre. Modul in care stanga a baleiat de la libertatea comertului la protectionism tine de istoria recenta, dar a pune la index critica protectionismului ne arunca in plin "1984" al lui Orwell: deviationist este individul care ramane cu aceleasi idei atunci cand partidul (PES in acest caz) se razgandeste.

Francezul Hortefeux, care este si ministru al Afacerilor Sociale in guvernul de la Paris, a pacatuit pentru ca a promovat un plan european privind migratia ilegala in Europa (un plan foarte protectionist, de altfel, aratand ca PES nici macar nu este foarte coerent in punerile la index). Alt cap de acuzare: a promovat o lege care sa le permita francezilor sa munceasca duminica. Din nou, PES vrea sa foloseasca statul pentru a-i obliga pe oameni sa nu faca ceva ce vor. Daca Biserica Catolica ar fi cerut statului francez sa interzica munca duminica pentru ca asa scrie in Biblie, stanga ar fi fost furibunda pentru ca Biserica se amesteca in politica. Daca Partidul Socialist vrea sa interzica munca duminica, asta se numeste progresism, pentru ca partidul stie mai bine decat fiecare individ ce vrea el sa faca duminica. In fine, cehul Fajmon a votat impotriva planului Parlamentului European privind schimbarile climatice. Aici discutia este interminabila.

 

Un sceptic ca Fajmon nu merita insa pus la colt si aruncat alaturi de fascisti doar pentru ca are indrazneala sa voteze impotriva curentului. Declaratia infama a lui Fajmon, citata in documentul PES, suna cam asa: "Clima Pamantului s-a schimbat, se schimba si va continua sa se schimbe, indiferent de masurile absurde impuse de Uniunea Europeana. (…) Cata vreme UE este singura regiune a lumii care isi reduce emisiile, reducerea la nivel global nu se va intampla. (…) Tot ce va rezulta de aici va fi ca o parte din afacerile europene vor pleca si joburile vor fi pierdute". Poti sa-i aduci contraargumente, dar nu poti nega ca Fajmon atinge niste puncte sensibile. si asta nu il pune in galeria zanaticilor care neaga Holocaustul. Ce poate intelege un alegator din documentul PES?

 

Ca este interzis si sa fii corupt ca Berlusconi, dar si intransigent cu coruptia ca Macovei, este interzis sa vrei comert liber ca Hökmark, este interzis sa muncesti duminica, este interzis sa vii cu planuri in ce priveste imigratia ilegala, este interzis sa ai dubii in ce priveste schimbarea climatica. Dar este OK sa zici ca ungurii ar trebui dati afara din tara, ca Vadim Tudor, sau ca homosexualii sunt satanisti, ca Becali. Sfanta manie proletara!

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă