21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialForumistul anului: Gheorghe Popescu

Forumistul anului: Gheorghe Popescu

Forumiştilor, a venit marele moment mult aşteptat şi mult solicitat: VĂ RĂSPUND!

De fapt, într-un mod implicit, eu v-am răspuns mereu, toate articolele mele constituindu-se într‑un pasionant dialog cu dumneavoastră, în sensul unei constante modulări în funcţie de comentariile pozitive sau negative. Dar dumneavoastră aţi solicitat să vă răspund explicit şi eu am găsit o formulă absolut originală de răspuns, acordând titlul Forumistul anului domnului Gheorghe Popescu pentru substanţă şi constanţă, adică pentru calitatea textelor, obiectivitate şi responsabilitate.

Desigur, mulţi se vor simţi nedreptăţiţi, aşa că mă simt obligată să dau unele explicaţii.

În primul rând, au fost descali-ficaţi comentatorii care au folosit formule de adresare prea amicale, pentru a nu exista suspiciunea de favoritism. UBAFCA mi s-a adresat cu „Măi, fetiţo”, Nica Leon îmi spune „Măi, fătucă” etc. Nu ştiu ce şi-or fi imaginat, dar strategia bătutului pe burtă îmi repugnă.

În al doilea rând, există forumişti care au pierdut totul pentru un singur cuvânt sau pentru o singură afirmaţie eronată. Astfel Ardeleanu’ a fost eliminat pentru folosirea cuvântului Rromînika. Ţara noastră se numeşte România. Moftangiul a ratat în ultimul moment titlul de forumist al anului pentru că a emis o informaţie greşită care pune un semn de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea sa de a comenta corect. Fotografia mea nu este din liceu, ci din luna iulie 2011 şi a fost făcută la Walden, lângă Boston.

În al treilea rând, pot da la Persoane dispărute o serie întreagă de forumişti dispăruţi în ceaţă după ce s‑au remarcat prin asiduitatea contribuţiilor (Kama Radu, Coltan Petronel, Turturea Valy, Amicul urs, blanca, Toma Cecilia, David S., Cezar, Catana, Dan Diaconu).

Dacă cei enumeraţi mai sus au dispărut inexplicabil, există şi dispariţii pe care le putem considera abandon din laşitate sau din incapacitatea de a ieşi din dificultate pe baza argumentelor (Trax, Amuzatu’, Ilie M.).

În sfârşit, deşi au comentarii interesante, o serie de forumişti nu au reuşit până în prezent să îşi contureze un profil şi un stil convingător (Cătălin, Ghiţă Bizonu, Mădălina). Originale şi incitante, apariţiile sporadice nu s-au putut impune în clasamentul final (Dusu, Der Deutsche, ASSERT, Cătălina, Nastratin, Daena).

„Criticăm cartea, nu persoana”, îndemna Mihail Kogălniceanu la 1840. Din păcate, mulţi forumişti nu au ţinut seama de acest principiu, scornind tot felul de aiureli despre mine şi familia mea. Frassina susţinea că aş avea pile la România liberă, fiind fiica fotoreporterului Paul Antoniu. Mădălina a vorbit despre familia mea. Am fost acuzată că sunt fiică de foşti nomenclaturişti, că părinţii mei sunt securişti, că bunicii mei au fost legionari. Am fost numită „bolşevică băsesciană” (?!) sau, dimpotrivă, invitată la „taraba lui Ponta”. Nici bunica nu a fost lăsată în pace, cineva afirmând că nu s-ar numi Lorena. Acordarea titlului a ţinut seama numai de comentarea articolelor.

Competiţia la vârf a fost acerbă. Moftangiul, Erendira, Incitatus, Dialecticus, un român şi Gheorghe Popescu au fost foarte greu de departajat. A câştigat Gheorghe Popescu datorită capacităţii textelor sale de a incita la polemică, stimulând dialogul între forumişti, lansând şi relansând direcţiile de discuţie.

Oricât ar părea de surprinzător, există autori care, în mod declarat, se dezinteresează total şi chiar resping ideea de forum. Pentru ei, între presa tipărită pe hârtie şi presa online nu există nici o diferenţă. Această concepţie este perimată întrucât nu valorifică posibilităţile enorme ale progresului tehnic. Astăzi textul de autor reprezintă doar un punct de pornire în construirea unui dialog multidirecţional, şi nu un produs finit, rigid, mort.

Aventura textului continuă după publicarea lui online şi eu, autorul, devin cititorul dumneavoastră care scrieţi partea cea mai spectacu-loasă a textului nostru comun. Toc-mai de aceea, orice intervenţie cât de mică, orice reacţie are ecou şi poate găsi un răspuns amplificat în reţeaua pluridimensională rezultată din totalitatea textelor conectate la trunchiul comun. Îm-preună creăm o structură vie, care creşte, evoluează şi se autoperfecţionează.

Merită să continuăm, la anul şi la mulţi ani!

Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la Universitatea Harvard

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă