10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFlorile raului politicii romanesti

Florile raului politicii romanesti

Cine il intrece pe Basescu accentuandu-si duritatea exprimarii mai mult decat ceilalti? Care-i cel mai "tare-n clont"? O suduiala politica generalizata. Asa arata lupta politica a anului 2009. Unde sunt ideile generatoare de bine pentru societatea romaneasca? Se vor naste ele din exprimarea triviala a politicienilor? Poate se vor scuza si ne vor spune ca folosesc o anumita "estetica a uratului". Precum Arghezi, vor argumenta: "Din bube, mucigaiuri si noroi/ Iscat-am frumuseti si preturi noi".
Incercand sa-i intelegem pe domnii politicieni, sa urmarim cu atentie ce anume au de spus. Asadar, Basescu va avea de-a face in campania electorala pentru prezidentiale, potrivit descrierii lui Relu Fenechiu, cu doi Obama. Unul cu prompter: Mircea Geoana. Celalalt fara prompter: Crin Antonescu. Liderul PSD a muscat momeala intinsa de Miron Mitrea si a imprumutat limbajul "dintilor infipti in beregata".

 

In afara subiectului legat de pomeni electorale pentru bugetarii asistati, conduce un intreg partid aflat la guvernare impotriva actualului locatar de la Cotroceni ca si cum batalia dintre ei doi ar fi pe viata si pe moarte. O lupta intre doi pitbulli ucigasi (unul cu centura de castitate, altul fara). Sa muscam din el, sa-l calcam in picioare, zice Marian Vanghelie pe nerasuflate. Pana si Iliescu, un politician versat, vine cu aceleasi texte belicoase: Geoana are dreptate, Basescu trebuie sa plece, este un om al conflictului, nu este un factor coagulant.
Epitete, adjective, comparatii nefericite folosesc si liberalii. Ba chiar s-au dovedit mai inspirati decat pesedistii. Cel putin prima parte a Congresului Extraordinar a fost incarcata de mesaje anti-Basescu. Au ales sa le fie sef acela care li s-a parut a fi cel mai apt sa se balacareasca cu seful statului. Iar Antonescu s-a dovedit mai bun decat Tariceanu, cel autodeclarat ranit in razboiul cu presedintele pe care crede ca totusi l-a invins.

 

Puiu Hasotti a fost cinstit cand a enuntat limpede pentru toata lumea principalul criteriu de selectie a presedintelui PNL, anuntand de ce-l voteaza pe ex-premier: "Basescu ne antipatizeaza pe toti, poate pe Crin mai mult decat pe ceilalti, dar pe Tariceanu il uraste". In cautarea voturilor delegatilor, Tariceanu a vorbit despre "tendintele dictatoriale ale unui presedinte iresponsabil", dusmanul PNL care a facut ca Romania sa devina bolnavul incurabil al Europei, el propunand un alt model prezidential. In schimb, Antonescu l-a trimis pe Basescu direct pe centura. El a imaginat un morman de deziluzie a romanilor pe care Basescu ar sta cocotat "din ce in ce mai batran, mai obosit si mai mincinos", conducand sistemul ticalosit aflat la intrarea in bordelul politicii romanesti "ca o codoasa batrana".

 Viziunea codoasei si a bordelului, zugravita de "Crinul" Antonescu, le-a placut mai mult delegatilor la congres decat imaginea lui Tariceanu cu sabia in mana, intors insangerat de la razboi.

Ceea ce in ruptul capului n-ar intelege actualii lideri politici este ca ei insisi l-au crescut si l-au ajutat pe Traian Basescu sa devina  mai puternic, obligandu-l sa reactioneze la atacuri concentrice de o duritate ce creste exponential de la o zi la alta. Intr-un final, daca acestia nu vor intelege ca vremea violentei verbale a trecut, ca trebuie sa vina cu solutii concrete si atitudine constructiva pentru a-i ajuta pe romanii ce vor fi socati, luati prin surprindere de amploarea, de duritatea crizei economice, ca acum este vremea atitudinilor responsabile fata de cetatenii care abia asteapta ca batausii politici sa se gandeasca si la ei, vor sfarsi prin a cadea in dizgratia profunda a electoratului de care au atata nevoie pentru a supravietui. Acesti politicieni, departe de a se compara cu Baudelaire, vor deveni in sensul urat "florile raului" din politica romaneasca.

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă