20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDe ce isteria nu salvează România. Și nici măcar opoziția |...

De ce isteria nu salvează România. Și nici măcar opoziția | OPINIE

Românii au o problemă cu alegerile. Și anume, nu percep că s-au terminat, și că ar trebui trecut la capitolul următor.

Înțeleg ca e iarnă grea (vin una din nopțile astea, așa că o să o testez pe pielea mea cîteva zile). Dar nu iarna, sau terorismul, sau propaganda rusească menită să ne distrugă liderii din țările civilizate (de trei zile pe Russia Today programul e numai despre atacuri sexuale ale refugiaților din toată Europa, noroc cu rușii, nu-i așa, că presa sau facebookul din orașul meu, Berlin, plin de refugiați, nu a înregistrat un incident măcar), nu astea pun probleme la români, care trăiesc mereu pe un fel de continent propriu.

Românii au o problemă cu alegerile. Și anume, nu pricep că s-au terminat.

Cabinetul nou investit a venit realmente pregătit, cu totul scris, cum ar trebui să vină orice opoziție profesională (poate pentru că erau o opoziție atipică, cu majoritate în parlament și multe cadre încă la guvernare), și a curs cu decizii și ordonanțe din ziua întîi. Unele, trebuie spus, care merită felicitări, măsuri de stimulare a întreprinderilor mici, bani pentru studenți, doctori și profesori, inclusiv tăierea unei infame prevederi a guvernului Boc, care, în timp ce fugărea pe cei mai prăpădiți oameni sau pe cei fără venit să îi facă contribibutori la sistemul de sănătate, desființa aceste contribuții la cei treizeci de mii de salariați de top din România, cu veniturile cele mai mari, mulți în sectorul de stat. Te întrebi de ce codul fiscal al lui Ponta/Ioana Petrescu a lăsat acești treizeci de mii de privilegiați să nu plătească nici un fel de contribuții sociale, și răspunsul devine evident, nici un guvern din România nu lovește directocrația, din care provin cu toții, ce contează stînga sau dreapta, tot director de regie e cel mai bine să fii, că la multinaționale mai ai și riscuri! Nu am auzit nici un fel de remarcă pozitivă la adresa guvernului Grindeanu că e primul care vrea să facă asta- bravo lor- numai gemete că se desființează cota unică (de fapt, asta era una din formele în care nu mai era unică, ci de-a dreptul regresivă, cu salariații bogați plătind proporțional mai puțin decît cei săraci).

Cît de unică mai e cota unică, și dacă o refacem sau ne întoarcem la taxare progresivă după doisprezece ani de cotă unică, odată ce majoritatea de stînga a devenit așa de clară, ar fi o bună discuție.Dar nu o putem avea, fiindcă opoziția praf făcută în alegeri nu își revine, și în loc să își caute temeiurile proprii și să se întrebe de ce Dragnea avea și legile scrise, în vreme ce băieții lui Cioloș nu au fost în stare să dea campaniei opoziției măcar un proiect de lege scris care să ajute la marketing electoral, adică votați-ne pe noi și primul lucru trecem legea asta, s-a hotărît că menirea opoziției e să blocheze PSD la guvernare. De exemplu, să nu-i lase să treacă ordonanțe de urgență, deși abilitați de Parlament, atacînd la Curtea Constituțională abilitarea (guvernul Cioloș a dat ordonanțe de urgență în toate domeniile pînă la urmă, numai ca să ne facă două tururi de scrutin nu). Peste vară am încercat să îl conving pe Nicușor Dan că se pot face măcar două-trei legi gata scrise, pe sănătate, educație și dezvoltare, dar lui i s-a părut mai scurtă calea prin guvernul Cioloș. Nu a fost mai scurtă decît spre 29 la sută scor cumulat cu liberalii, pentru că guvernul Cioloș nu avea capacitatea de a face aceste proiecte. Estimam la două luni redactarea lor profesională pe bază de analize SAR sau Curs de Guvernare din momentul în care un profesionist adevărat s-ar fi ocupat de fiecare. Neavînd profesionistul, (nu că noi nu am ști de unde să îl luăm), liberalii nu au avut nici ei nimic, că nu se pun, sau nu e cazul să se pună, contribuțiile lui Eugen Nicolăescu. Bine, dar nici de acum înainte?

Ideea că menirea principală a opoziției este să facă opoziție la tot ce vrea să facă PSD e o prostie însă. După cum vedem chiar zilele astea, tot societatea civilă e cea care face și va face opoziția de principiu, de exemplu apărarea statului de drept. S-au strîns, de exemplu, peste o sută de mii de semnături pentru demiterea lui Victor Ciobea, un avocat al penalilor, nu al poporului, care atacă legi vechi de 15 ani sau ia partea scriitorilor academici din pușcării. S-a inițiat acțiunea contra România TV. Asta facem noi, societatea civilă, obiective clare și realizabile, nu ne luptăm să întoarcem rezultatul alegerilor. Voi ce faceți, opoziție politică? Totdeauna societatea civilă a fost cea care a reușit să țină piept PSD, dar totdeauna eforturile ei au fost risipite de faptul că de opoziția noastră au profitat politicieni incompetenți de dreapta pe care fie i-am adus la putere, sau nu, că sunt și prea incompetenți să cîștige alegerile și publicul pe bună dreptate nu îi vrea. De data asta văd că opoziția se pregătește de același scenariu, adică în timp ce PSD a reușit să cîștige majoritatea și în clasa de mijloc, și în votul educat la alegerile astea pentru prima oară, cu un program explicit de extindere la clasa de mijloc, opoziția alungă votanții cu ce îi pică sub mînă: se opune la neimpozitarea pensiilor, la măriri de salarii la doctori și profesori, nici nu a băgat de seamă că PSD a întins mîna la mici întreprinzători cu un program de stimulare, de ce nu l-au propus ei, etc.

Demersul opoziției nu are sens pentru că e conceput doar ca gest de campanie. Opoziția, mai ales USR, se ocupă în continuare să informeze publicul că PSD e rău. Dar publicul știe PSD ca pe un cal breaz, mult mai bine decît știe USR, în care nu are deocamdată de ce să aibă încredere. Prezumția că un pensionar nu știe dacă el cîștigă sau nu din eliminarea impozitului e falsă, toată lumea a cam știut ce cîștigă de pe urma PSD, de aia i-au și votat. În plus, dacă PSD va aloca largilor categorii la care a făcut promisiuni ceea ce a promis prin program, banii se vor termina cu alocarea programatică, și pentru cea clientelară (așa zisele investiții, felul de a fura favorit al guvernelor noastre, prin ministerele de dezvoltare) nu va mai rămîne mare lucru, că e sigur că cei de la semestrul european la Comisie se vor agita să declanșeze o avertizare de deficit. Dar acesta e un lucru bun! Lasă să dăm bani la studenți și la asistente sanitare, să dăm bani pe programe la categorii transparente și clare, și nu pe baroni la proiecte imbecile ca roata lui Onțanu în care am auzit că s-a și blocat lumea de Anul Nou, de au trebuit pompierii să-i coboare. Și lasă să înceapă cu alocările programatice, cu ce au pus ei în program, și după aia vor vedea că nu mai sunt alții și mai vorbim atunci de bugetul și planul de dezvoltare multianual. De ce urletele astea la dreapta că nu vor fi bani de investiții, cînd prin manifeste electorale toți erați anti-Keynes, acum dimpotrivă credeți că numai investiția de stat e calea spre dezvoltare? Măi, la școala serală cu voi, dacă n-o fi desființat-o și pe asta dna Andronescu.

Ce trebuie să facă opoziția în principal e altceva. Trebuie să devină o alternativă votabilă pentru data viitoare. Lumea nu a avut ce vota, votanții au fost obligați să aleagă fără mare convingere PNL și USR numai ca să nu voteze PSD, asta a ținut lumea acasă și nu a adus pe nimeni nou la vot, de au luat trei partide mai puțin ca PDL singur. Această situație trebuie remediată, sau PSD va sta zece ani la putere, la diferența care se vede acum și pe substanță, cît și pe stil. Or fi unii mobilizați pe Facebook care dau likes ca idioții pe Facebook la articolele fetei ăleia cu ”Victor Viorel, își doresc să stai la închisoare pînă crăpi”, dar majoritatea oamenilor nu vor să audă asemenea limbaj, asta nu e cu nimic mai bun decît România TV. Și e contraproductiv, Dragnea și Gabi Firea cu cîștigat enorm jucînd rolul constructiv și moderat, acuma opoziția le lasă complet rolul rațional și se autodistribuie în ăia certăreții, recalcitranții, care știu doar ce nu trebuie făcut? Păi e rețeta înfrăngerii, pe asta s-au tot pierdut alegeri în România pînă cînd am mai tras noi dreapta la realism în anii nouăzeci. A cui strategie e asta? Unul din ăia care au pierdut alegerile și nu se poate opri? Afară cu el, și dacă era de la servicii, să treacă la monitorizat Russia Today, că eu mai am și examene și trebuie să mă duc și pînă în Afganistan, și să nu se mai bage în politică internă pe viitor…

Din cauza isteriei nu se mai vede ce face PSD rău (că ține afișul mai ales ce face bun sub titlul că ar fi rău). Modifică iar Codul Fiscal ca să scoată impozitul pe case, de ce, că nu era mare? Ajută pe cine, pe speculanții imobiliari? Dar nu avem spațiu să vorbim despre asta, că urlă toată lumea că de ce au pus directori cu delegație la școli, în loc să se întrebe lumea de ce nu s-a înscris nimeni la concursurile de directori și cum se rezolvă problemele școlii pe fond… E absolut imposibil să ai vreo discuție rațională în climatul ăsta.

Cum se poate construi o alternativă, nu o opoziție, e o altă discuție, poate o să revin la ea. Deocamdată, mai încet cu isteria, ieșiți la dat zăpada, că așa e civic, nu doar să chemați armata, și limpezește și creierul. Și dacă veniți cu noi la Ciorbea, fără însemne de partid și Puie Monta, vă rog, șă fără agenți acoperiți SRI. Poate au și ei zăpadă de curățat pe undeva și nu se mai ocupă de societatea civilă și partide anti-sistem? Dacă vor să le vadă cîștigînd vreodată alegerile…

Puteți comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă