14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDaddy, ia-ți javra de pe noi! | OPINIE

Daddy, ia-ți javra de pe noi! | OPINIE

Baronul de Teleorman-Cumbuco crede că a venit vremea să ne dea lovitura de grație. Întors bronzat din Maldive, a scos javra din cușcă și a asmuțit-o împotriva noastră.

Nu e o javră turbată, nu, e crescută în lux, hrănită cu jambon scump și sulemenită cu pudre franțuzești. E javra noastră de la Justiție. Mă rog, e javra lor, dar ne mușcă pe noi, cei care-i plătim jambonul și odicolonul.

S-au strâns multe dosare, în ultima vreme, în jurul Mustății-Sacre. Caracatița Tel Drum… ferma de porci de la Salcia… lacul Belina… traficul cu mașini agricole… aface­rile din Brazilia… Toate poartă amprenta lui Dragnea, ayatollahul pădurii nebune a Deliormanului. Audieri, perche­ziții, control judiciar pentru oamenii-paravan ai liderului suprem. În lumea mafioților, astea nu se pot ierta!

Precipitarea situației a obligat alianța penală PSD-ALDE să-și devoaleze adevăratul program de guvernare. Un program simplu, în trei puncte:

1. promitem bani mulți la tot poporu’ (chiar dacă nu-i avem), batem toba pe tema asta;

2. castrăm Justiția, o lăsăm fără putirință (nu vor fi proteste serioase, oamenii vor fi cu ochii pe bani);

3. furăm în liniște, nu are cine să ne prindă (ne ajută punctul 2); sunt miliarde care ne așteaptă.

„Pachetul Tudorel Toader“, prezentat în sumbra zi de 23 august, se încadrează la punctul 2. Graba cu care a fost anunțat are legătură cu mlăștinirea punctului 1. Promisiunile și-au epuizat potențialul de seducere, banii nu prea vin, oamenii își strigă furia: ne-ați păcălit, șarlatanilor!

Ofensiva lui Toader a fost acompaniată de un „sondaj de opinie“ scos din mațul gros al sociologului de casă al PSD (Pieleanu), în aceeași zi, la comanda uneia dintre televiziunile de casă ale PSD (Antena 3). Ce coordonare! Câtă „prețizie“! Pielologul favorit al ciumei roșii a transmis națiunii că 73% dintre români nu au încredere în procurori. Nu au, domnule, și gata! Ca și cum justiția s-ar face prin sondaje de opinie, nu prin aplicarea legii.

Oricum, nici măcar Pieleanu n-a avut curaj să „măsoare“ (mă rog, să scoată din burtă) încrederea populației în DNA. Că una e DNA, alta e Parchetul de la Buhuși…

Ce vrea, de fapt, Tudorel Toader cu „reforma“ lui?
Exact ce voia și Tăriceanu prin proiectul pe care-l plimba prin Parlament. Exact ce vrea și Dragnea, exact ce vor și cei­lalți avocați ai Corupției – Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu etc.

Principalele schimbări pe care vor să le introducă Dragnea și Tăriceanu, cu mâna lui Toader:

1. numirea politică a procurorilor-șefi (procurorul general, adjunctul acestuia, şefii DNA și DIICOT), de către ministrul Justiției, prin scoaterea din joc a președintelui României;

2. trecerea Inspecției Judiciare (care îi cercetează disciplinar pe magistrați) de la CSM la Ministerul Justiției, adică subordonarea ei politică;

3. spargerea DNA, prin înființarea unei alte direcții care să preia dreptul exclusiv de a ancheta magistrați.

Atenție mare la un amănunt! Toader vrea să-i ia președintelui atributul de a numi șefii marilor Parchete, dar să i-l lase pe acela de a numi președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Planul e clar: luăm controlul procurorilor și distrugem orice anchetă din fașă! Pur și simplu, dosarele nu vor mai ajunge la instanță. Sau dacă vor ajunge, vor fi suficient de confuze și de incomplete, încât judecătorii vor avea o singură soluție: să-i achite pe cei acuzați de corupție. În plus, prestația procurorilor în sala de judecată poate fi favorabilă infractorilor: în loc să ceară 7 ani cu executare, pot cere 2 ani cu suspendare. Dacă ai controlul procurorilor, îi lași fără arme pe judecători. Nici cel mai sever judecător nu poate pronunța o condamnare dacă dosarul e prost făcut!

Încrâncenarea de a-l scoate pe șeful statului din circuitul numirilor în Justiție vizează două obiective pe termen lung. Primul se referă la actualul mandat al lui Klaus Iohannis: numirile care vor fi făcute în primăvara lui 2019, când Augustin Lazăr, Laura Codruța Kövesi și ceilalți procurori-șefi își vor încheia mandatul (sau numirile dintr-un viitor chiar mai apropiat, în cazul unor scurtări de mandat). Al doilea obiectiv: numirile din anii ’20, când președintele va fi dat, probabil, tot de dreapta anti-PSD.

O altă observație: Tudorel Toader vrea „reorganizeze“ DNA (în sensul de a-l sparge) chiar acum, nu mai așteaptă rezultatul evaluării. Din acest moment, evaluarea activității DNA de către minister nu mai are nicio relevanță, ministrul s-a pronunțat deja.

Apropo: dacă Toader mută 20 de procurori de la DNA la noua divizie care-i va ancheta pe magistrați, atunci DNA nu va mai avea 180 de procurori, ci 160. Deci îi va scădea capa­citatea de a ancheta politicieni corupți. Și mai zâmbește o dată mustața bronzată în Maldive…

Îmi permit un prognostic: acest proiect nu va ajunge lege niciodată! Binomul borfașilor, Dragnea-Tăriceanu, cel care l-a trimis la înaintare pe Toader, se va afla sub o presiune teribilă, din toate direcțiile: opinia pu­blică, rețelele sociale, opoziția politică, presa liberă (atât cât mai este), ONG-urile, amba­sadele occidentale, UE, NATO etc.

În acest context, remarc reacția rapidă, fermă, de bun-simț a unor lideri politici: Klaus Iohannis, Ludovic Orban (PNL), Cristian Ghinea (USR), Eugen Tomac (PMP), Monica Macovei etc.

Mesajul societății e clar: Toadere, Dragneo, Tăricene, doar peste cadavrele noastre! Dar mai degrabă peste cadavrele voastre politice!

P. S. 1. Daddy, ia-ți javra de pe noi!

P. S. 2. Nu pot neglija o premieră mondială: manualul cu 15 materii, anunțat de PLM, ministrul Educației! Peste 170.000 de elevi de clasa a 5-a și profesorii lor vor des­coperi manualul de matematică-română-engleză-istorie-muzică-religie-sport-etc.   

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă