21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialConstanța, un Cluj ratat | OPINIE

Constanța, un Cluj ratat | OPINIE

Cu un ton care trăda mândrie și chiar puțină emoție, primarul PSD al Constanței, Decebal Făgădău, anunța, acum câteva luni, că orașul va avea un festival de tip Untold, dar mai mare ca Untold. Ca în Cluj. Festivalul epigon se dorește a deveni chiar mai mare decât originalul, în scurt timp. Zis și făcut. În ciuda multelor nereguli și disfuncționalități, evenimentul a avut loc în ime­diata apropiere a Portului Tomis, închiriat de apropiații lui Radu Mazăre cu puțin peste 2.600 de euro pe lună.

Primarul PSD al Constanței nu face rău că se raportează la Cluj și nici că folosește, cu copy-paste, unele proiecte dezvoltate acolo. Uneori, plagiatul în administrație este bun. Problema este că, în viața reală, sistemul copy-paste nu funcționează. Untold-ul de Cluj se organizează în mare parte pe stadion și în Sala Polivalentă, Untold-ul de Constanța pe o plajă reabilitată cu fonduri europene, unde nu se pot desfășura activități comerciale. Constanța are un stadion care este aproape o ruină, spre deosebire de Cluj, unde s-a investit într-o arenă modernă. Sala Polivalentă din Constanța este numai la stadiul de proiect, iar cele mai recente declarații ale guvernanților nu dau mari speranțe că va fi construită vreodată.

Constanța vrea să ajungă la nivelul Clujului, dar a pus căruța înaintea boilor. Un festival de tip Untold este binevenit, să nu ne înțelegem greșit. Ar trebui făcut însă cum trebuie și unde trebuie, nu închis jumătate de oraș. Trebuie să o recunoaștem, Constanța nu are infrastructura necesară pentru astfel de evenimente. Clujul nu a ajuns însă ceea ce este în urma Untold-ului.

Înainte de a se ocupa însă de astfel de concerte, primarul Decebal Făgădău are multe alte lucruri de făcut, pe care omologul său din Transilvania le-a dus la capăt (deși sunt convins că și acolo mai e mult de muncă).

Constanța este un oraș încremenit în proiecte, un oraș în care singurele realizări din acest an riscă să rămână concertele, organizate cu bani pu­blici și privați. Un oraș în care preocuparea pentru distracție a luat de mult locul celei pentru investiția în infrastructură și în îmbunătățirea calității vieții. Dacă tot se uită spre primarul din Cluj, pe care fostul șef al lui Decebal Făgădău, Radu Mazăre, îl terfelea de câte ori avea ocazia, edilul din Constanța ar putea să învețe și să aplice câteva din lucrurile care se întâmplă acolo.

Constanța are nevoie ca transportul în comun să devină nu atractiv, ci măcar utilizabil (acum, nici primarul nu-și lasă familia să meargă cu autobuzele din Constanța). Orașul se împrumută cu circa 100 de milioane de euro pentru achiziția de mijloace de transport în comun, autobuze. Clujul a cumpărat anul trecut 20 de troleibuze, mijloace de transport ecologice, și a înființat o bandă dedicată transportului în comun. La capitolul acesta orașul este depășit chiar și de Galați, unde parcul auto a fost reabilitat cu fonduri europene nerambursabile. Până atunci, în Constanța au fost prelungite avizele pentru maxi-taxi, una din cele mai controversate afaceri moștenite din vremea fostului șef al lui Decebal Făgădău, tot la Radu Mazăre mă refer. Despre benzi dedicate sau piste de biciclete nici nu poate fi vorba. Singura pistă urbană din oraș e un ciot construit în campanie.

Dacă vrea să fie Cluj, Constanța ar trebui să acorde o mai mare importanță spațiului verde. În loc de parcuri, aici apar blocuri în locuri din ce în ce mai nefirești, de parcă urbaniști beți se întrec într-un concurs pentru a demonstra cât de aproape pot fi construite două blocuri și cât de mult verde poate fi betonat. În Cluj au fost plantați, în ultimul an, 1.036 arbori, 5.920 de arbuști, peste 200.000 de fire de gard viu. În Constanța, anul trecut, un dud sănătos a fost tăiat brutal de angajații primăriei pentru că îi încurca pe producătorii unui film american. Acum, pentru Neversea, druj­bele au intrat și în copacii de pe Plaja Modern.

Dacă vrea să fie Cluj, Constanța ar trebui să construiască locuri de joacă pentru copii. Starea acestora le-a adus pe mămici în pragul disperării. În Cluj s-au construit în ultimul an un loc nou de joacă pentru copii și cinci pentru câinii cu stăpân și s-au modernizat 39. La malul mării avem promisiuni, deși vorbim de un primar care a fost vreo șase ani viceprimar, un an primar interimar și de peste un an este primar ales.

Dacă vrea să fie Cluj, Constanța, orașul despre care Făgădău spunea că are cel mai mare grad de motorizare din România, ar trebui să construiască parcări. În Cluj, în primul an din acest mandat al lui Boc, s-au construit 852 locuri noi de parcare. În Constanța, care are o singură parcare supraetajată (și una în Mamaia, folosită de turiști două luni pe an), nu s-au alocat fonduri în acest an. În Cluj s-a introdus un sistem electronic ce mo­nitorizează circa 1.300 de locuri de parcare, în Constanța există unul asemănător pentru 50 de locuri.

Dacă vrea să fie Cluj, Constanța ar trebui să aibă măcar un bazin de înot olimpic, asta și pentru că are și singurul medaliat la înot la o olimpiadă, Răzvan Florea, consilier local din partea PSD. Primăria Cluj a inaugurat un astfel de bazin. Ar trebui și să acorde o mult mai mare atenție bazelor sportive pentru sportul de masă.

Copiii de aici nu mai au unde să facă sport.

Școli cu pretenții din oraș nu au săli de sport, deși e sarcina primăriei aceasta.

Dacă vrea să fie Cluj, Constanța ar trebui să debirocratizeze masiv actul de admi­nistrație. Nu este posibil să stai mai mult de un an pentru a obține o autorizație de construire. Ar trebui să implementeze, ca în orașul din Transilvania, emiterea documentelor de urbanism și a acordurilor de funcționare în format electronic.

Dacă vrea să fie un fel de Emil Boc, Decebal Făgădău ar trebui să introducă și ideea bugetului participativ, să întrebe contribuabilii pe ce vor să se cheltuie o parte din suma cu care ei contribuie la buget.

Ca să fie Cluj, primăria de pe litoral ar putea investi în actul medical, chiar dacă nu are spitale în subordine. Constanța are, probabil, unele din cele mai jalnice unități sanitare din țară. Dezastrul de aici este subliniat de două lucruri: fostul director al Spitalului Județean, susținut de PSD, a fost recent condamnat la peste șase ani de închisoare (și mai are un dosar pe rol), iar bolnavii de cancer fac naveta la București sau în alte orașe, pentru că Secția Radioterapie de aici este închisă de peste un an și jumătate și va rămâne așa încă cel puțin un an.

Și, cel mai important lucru, dacă vrea să fie Cluj, administrația din Constanța ar trebui să nu poată dormi liniștită până când aici nu vor apărea locuri de muncă, multe și bine plătite. N-aș vrea să văd edilii la concerte, bâțâindu-se de pe un picior pe altul, ci să îi văd călătorind în străinătate și având întâlniri cu investitori pe care să îi convingă să vină aici. Salariul mediu net al unui clujean este de 2.500 lei, cu un sfert mai mare decât al unui constănțean.

O ultimă comparație pe care nu o pot uita: un clujean trăiește, în medie, cu doi ani mai mult decât un constănțean.

Constanța poate fi Cluj și mai mult decât atât, dar cei care conduc administrația orașului trebuie să dorească și să poată să facă acest lucru. Deocamdată, practica demonstrează contrariul.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă