11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine adora strategiile sinucigase?

Cine adora strategiile sinucigase?

Politicianul care arunca asupra alegatorilor vinovatia pentru esecul sau ar trebui sa se retraga, recunoscand deschis ca politica il depaseste. La fel ar trebui sa procedeze si strategii sai. Daca electoratul vizat de ei nu s-a prezentat la vot inseamna ca politicianul si partidul din care face parte au mari probleme in a intelege pe ce lume traiesc. Am auzit tot felul de versiuni legate de participarea redusa la scrutin. S-a spus ca oamenii nu s-ar fi deranjat la urne de prea mult bine. Ca, adica, daca le-ar fi fost rau, romanii se napusteau sa aleaga primari numai unul si unul. A fost ignorata sila, maturata sub pres de toti liderii partidelor, fiindca ar fi insemnat sa-si recunoasca vinovatia pentru degradarea spiritului civic.

Oamenii politici invoca des in discursuri demagogice poporul, vorbind ca despre o singura persoana. Mergand pe logica lor, nu se poate sa ignoram faptul ca poporul are interese si necesitati stringente, pe care vecinul politician ar trebui sa i le respecte. Dorintele oamenilor sunt simple si de bun-simt. Poporul acela care voteaza o data la patru ani nu are grupuri de interese. Politicienii au! Electoratul observa si taxeaza. Simplu de tot. Justitie primara.
PSD si-a intarit electoratul rural fiindca la tara, in comunitati mici, e mult mai simplu sa le oferi oamenilor, pe termen scurt, ceea ce-si doresc. PD-L a pierdut priza la electoratul urban fiindca din strategia partidului a lipsit – fiind totusi alegeri locale – mesajul simplu, percutant, empatic, destinat tocmai necesitatilor de interes local. "Vom face, vom drege" nu mai tine. Nici "am facut, am dres", ci eu, politicianul, lucrez acum pentru voi si fac exact ce am aflat ca va trebuie. si stiu bine ce aveti nevoie. De aceea a avut succes, de pilda, Sorin Oprescu. A afisat o atitudine de avocat al bucurestenilor si a castigat tocmai fiindca n-a promis nimic concret. Strategii sai au facut in asa fel incat alegatorii sa perceapa lipsa promisiunilor concrete ca pe o reducere a agresiunii la adresa lor, nu ca pe o lipsa in pregatirea administrativa. Cu bordurile agatate de picioare, pedelistii nu s-au descurcat in campanie. Bucuresteanul nu dorea decat sa nu fie insultat in inteligenta lui si "aburit" ca-i bine pentru el ceea ce a perceput ca-i face rau.

 

Fie pentru ca agresiunea a perceput-o zilnic sub forma de picioare rupte sau imobilizare in trafic din cauza reparatiilor care nu se mai terminau, fie pentru ca, sub ochii lui, bordurile s-au schimbat pe aceeasi strada de cateva ori. Bani risipiti in mod inutil din fondurile comunitatii. PD-L a pierdut cea mai importanta reduta pentru parlamentare si prezidentiale. Culmea este ca pentru o asemenea usturatoare infrangere s-a trezit un consultant sa iasa in public si sa-i rusineze pe cei care nu s-au dus la vot dupa ce, chipurile, "si-au vazut sacii in caruta". De acelasi prea mult bine, adica! El spune ca bucurestenii, de fapt, nici nu meritau un primar ca Blaga. Cu o asemenea atitudine nici nu-i de mirare ca a construit pentru Bucuresti o campanie sinucigasa.
Astfel stand lucrurile, PSD si PNL nu mai trebuie decat sa se asigure ca furnizeaza destula funie si destul sapun liderilor PD-L. Acestia, dar si strategii lor au dovedit ca stiu sa foloseasca foarte bine ambele obiecte.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă