10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCeva util de facut pentru Elena Udrea

Ceva util de facut pentru Elena Udrea

Vad un sondaj care zice ca Elena Udrea este cel mai popular ministru din Guvern. Daca asa este, atunci putem inregistra inca o victorie a televiziunii asupra bunului-simt. Cine crede insa ca ne-am ales cu un nou om de stat cu viitor politic se insala. La cum distorsioneaza televiziunile agenda publica, era de asteptat ca un ministru guraliv si agitat, care atrage atentia fara sa aiba mare lucru de facut, sa creasca in sondaje. Dar e un castel pe nisip. Il mai tineti minte pe Dan Matei Agathon? Purtator de cuvant la PSD si ministru al Turismului? Ce mai zbir si vedeta media era! Ce mai facea el ordine pe litoral si cum i se ploconeau hotelierii! Ce mai integra el Romania in niste circuite turistice fabuloase! Mai stiti pe unde este acum? Ultima oara cand am auzit de el prezenta un matinal la OTV. Cam asa se va intampla si cu Elena Udrea, desi, fiind mai telegenica, s-ar putea sa prinda un post TV ceva mai onorabil.

Pana atunci insa, ne-am procopsit cu ea in Guvern. Deocamdata, da toate semnele aventurierului ambitios, grandoman si nepriceput. Ba face imn turistic, ba o statiune in Bucegi – nu se va alege nimic din toate astea, uitati aceste subiecte. Dar daca tot ne-am facut Minister al Turismului ca sa aiba doamna Udrea de ce sa apara la televizor, poate ii si cerem sa faca ceva. Ma tot intalnesc cu straini veniti in Romania. Cum se vede tara de la nivelul lor? Prost. Romania nu este o tara prietenoasa cu strainii. si nu ar trebui sa facem mare lucru, sunt mici chestiuni care mananca nervii celor ajunsi pe aici. De pilda, metroul din Bucuresti este o jungla salbatica pentru cei care nu stiu limba romana. Lasa, ca nici romanii nu se prea descurca cu marcajele ramase asa cum le-au desenat proiectantii lui Ceausescu, dar ce ne-ar costa sa scriem si in engleza directiile, sa punem harti bilingve decente cu traseul metroului si cu legaturile de la suprafata? Este doar un exemplu minor, dar care ar avea efecte majore.

 

Degeaba chemam oamenii in Romania daca aici vor intalni aceeasi atmosfera de lume a treia, in care trag bastinasii de tine sa te urce in taxi si nu intelegi pe unde trebuie sa mergi. Eu unul asa clasific tarile prin care merg: daca primesc la aeroport o harta decenta si pot ajunge oriunde fara sa cunosc limba tarii respective, atunci aceea este o tara OK. In Romania facem ceva tentative, dar aspectul general este tot de absurdistan, vad des la metrou la Victoriei straini rataciti si nauciti, care nu inteleg ce trebuie sa faca. Parca doar chinezii care circula tot mai multi spre Aviatorilor/ Herastrau s-au integrat perfect si stiu ce au de facut. Aeroportul Baneasa arata dezastruos si cine intra in Romania pe acolo se loveste de o imagine gretoasa. Solutia nu este desfiintarea, cum voia Tariceanu, ca sa nu-i mai deranjeze avioanele pe nesimtitii care si-au tras vila langa pista, ci renovarea.

 

In toate orasele legatura cu aeroportul este o problema, asa ca un aeroport unde se ajunge usor este un avantaj pentru Bucuresti (si exista aeroporturi aproape de oras in multe locuri, ideea asta ca trebuie mutat la dracu-n praznic este o pacaleala a celor cu afaceri imobiliare acolo). Apoi, eu unul ma tot uit pe CNN si tot vad imnuri turistice si clipuri publicitare. Toate sunt la fel. Egiptul – taramul soarelui, Muntenegru ne arata munti si mare, Malaezia  – jungla. Deja nu mai au efect, peisaje bune de filmat se gasesc, important este ce se intampla pana ajungi la ele. Promovarea turistica la gramada nu mai merge. Trebuie sa atragem oamenii pentru "ceva" anume. Un articol recent din "The Independent", care mergea pe ideea "Ce e de facut in Romania", a promovat turismul mai mult decat 50 de clipuri pe CNN.

 

Ministerul doamnei Udrea ar putea sa faca un calendar cu lucruri de facut, sa faca reclama initiativelor deja existente: festival de jazz la Garana in iulie, rafting in august, pictat ceramica la Horezu in mai, turul bisericilor fortificate din Transilvania in octombrie. Exista si cateva initiative de promovare a turismului traditional. Aici statul mai mult incurca. Taranii de prin Ardeal sau Bucovina care ar putea primi turisti sa le arate cum se mulge vaca trebuie sa treaca prin corvezi birocratice, sa primeasca atestate si margarete. De ce nu am legaliza o forma de turism speciala, sezoniera, sa le permitem acestor oameni sa incaseze bani fara atata bataie de cap, fara sa faca din asta o meserie – pur si simplu vine suedezul, gaseste o odaie libera si sta acolo platind? Deja stiu exemple ca se intampla asta, exista ONG-uri care faciliteaza legatura intre tarani din Romania si turisti din Occident. In fine, daca tot ne laudam cu muntii nostri, pana face doamna Udrea statiunea aceea pe varful Bucegilor, poate scoatem niste harti serioase cu traseele montane, in engleza.

 

Si nu doar Predeal-Busteni-Sinaia, unde nu vad de ce ar veni strainii ca sa experimenteze aglomerarea urbana la munte, ci si frumuseti de gen Parang sau Cheile Turzii. Apoi, festivaluri culinare. Exista initiative prin tara, Guvernul nu trebuie sa faca nimic, doar sa promoveze un calendar al lor. Dar nu paranghelii cu mici, bere si muzica disco la boxe, daca chemi oamenii la asa ceva nu doar ca nu mai vin ei, dar iti vor face si reclama negativa. Bineinteles, toate acestea se pot face si fara Minister al Turismului, doar cu vointa si inteligenta. Dar daca tot il avem, macar sa ii cerem ceva decent de facut.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă