14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCele trei opțiuni ale lui Dragnea | OPINIE

Cele trei opțiuni ale lui Dragnea | OPINIE

Liviu Dragnea a ajuns la momentul deciziei. Și, orice hotărâre ar lua, trebuie să o facă azi. Are la îndemână trei opțiuni.

Scenariul în care Dragnea nu va intra niciodată este cel maximal pentru România: retragerea ordonanțelor de urgență, demisia guvernului Grindeanu și demisia lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților și de la șefia PSD. În mod evident, dacă toate acestea s-ar întâmpla, PSD nu ar primi iar guvernarea, deci partidul ar intra în opoziție și ar trece printr-o serie de zvârcoliri interne și de lupte pentru putere care l-ar duce în pragul colapsului.


Pe aceeași temă
VIDEO. Liviu Dragnea, la un radio din Elveția: “Vreau să vorbesc despre viitorul României, nu despre astfel de bullshit, precum corupția”



E o variantă aproape apocaliptică pentru PSD, dar necesară, fără care acest partid nu se va reforma și în lipsa căreia, încet-încet, din cel mai mare partid din România se va transforma într-un partid extremist de buzunar (nu foarte repede, din păcate, remanența acestui tip de populism este uriașă în România).

Scenariul cu numărul doi este unul de compromis pentru Dragnea. Dacă ar alege această variantă, șeful PSD ar impune retragerea ordonanțelor de urgență și demisia lui Florin Iordache, ministrul Justiției. Dar, atenție, șeful PSD nu și-ar permite să-l piardă pe Grindeanu, care ar rămâne premier.

Dacă Grindeanu și-ar da demisia, sunt șanse nule ca Iohannis să numească un nou premier de la social-democrați iar Dragnea nu ar avea spațiu de joc: dacă parlamentarii PSD + ALDE ar refuza de două ori propunerea de premier a lui Iohannis, președintele poate dizolva Parlamentul și cere alegeri anticipate. Pe care, cel mai probabil, PSD le-ar pierde. Nu la scor, dar le-ar pierde. Grindeanu, deci, nu poate demisiona decât cu prețul pierderii guvernării de către PSD și cu riscul instalării haosului în PSD.


Pe aceeași temă: Cine sunt agitatorii care au încercat să deturneze protestul popular din fața sediului Guvernului



Al treilea scenariu este cel mai rău pentru România: Dragnea nu face nici o concesie, mecanismul deja amorsat al bombei OUG-urilor își face treaba, Iordache rămâne ministru la Justiție, Grindeanu premier și Dragnea lider maximo.

Este scenariul în care sfidarea sutelor de mii ieșiți în stradă este la apogeu, varianta de lucru în care premierul și șeful deputaților, ambii, pesediști, ignoră semnalele diplomatice de la UE și SUA. E foarte probabil, în acest scenariu, ca protestele să se radicalizeze și strada să devină scena unor lupte urbane între cetățeni și jandarmi. Ar fi, cu adevărat, întoarcerea într-un ’90 al mineriadelor.

Azi, Dragnea trebuie să aleagă unul din scenarii. Orice întârziere din partea șefului PSD ne îndreaptă spre toți spre varianta cea mai proastă, cea care ne transportă pe toți în tulburii ani post-decembriști.


De același autor: Nu avem voie să negociem cu teroriștii din PSD!
De când, aseară, pe întuneric, guvernul de lachei al lui Dragnea a decis să dezincrimineze abuzul în serviciu sub 200.000 de lei, dar și abuzul de putere prin legiferare aberantă, aud îndemnuri, chiar de la oameni bine intenționați, la calm și cumpătare… continuarea aici!



 

 

 

 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă