18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCele doua fete ale lui Crin Antonescu

Cele doua fete ale lui Crin Antonescu

Crin Antonescu incepuse prost, foarte prost. Nu doar pentru ca s-a gasit sa fie marlan la adresa Elenelor din PDL, dar pentru ca isi alegea adversari care nu erau din liga sa. Acum, pare ca nu e decis in ce liga sa joace. Avem doua texte, apropiate, in timp provenite de la PNL, unul curajos si unul stupid. Primul este articolul "Romania oamenilor liberi", aparut in Ziarul Financiar sub semnatura lui Crin Antonescu. Al doilea este strategia PNL pentru alegerile prezidentiale, publicata de Hotnews.
Articolul este, cum spuneam, curajos. Antonescu transmite un mesaj clar pro-piata intr-o vreme cand acest mesaj nu mai e la moda din cauza crizei economice. "Criza economica din prezent nu este un esec al capitalismului, nici in Romania, nici in restul lumii. Asa cum au aratat deja multi economisti eminenti, criza este tocmai un esec al statului. Nu am ajuns aici pentru ca am avut prea mult liberalism. Dimpotriva, pentru ca am avut prea putin liberalism", spune Antonescu. si are dreptate. Dar e acel gen de dreptate care in vremuri anormale, precum cele in care traim, cere claritate morala si curaj pentru a fi sustinuta public.

 

Mai departe in acelasi articol, avem cateva idei de politici publice care pot fi catalogate ca radicale, in directia pro-piata. Au mai fost expuse anterior public de catre Dinu Patriciu, dar acum devin importante pentru ca sunt asumate deschis de liderul partidului. Antonescu propune scaderea impozitelor si un program masiv de debirocratizare. Concret, scaderea cotei unice de la 16% la 10% si a TVA de la 19% la 15% la toate produsele; crearea unui guvern de 12 ministere si reducerea numarului de agentii guvernamentale de la 150 la 30. Cea mai surprinzatoare idee este plafonarea prin lege organica sau prin Constitutie a cheltuielilor publice ca procent din PIB la 25%. Sa recunoastem, ideile sunt radicale si in directia corecta. Singura problema tine de credibilitatea partidului.

 

Cei care urmaresc saptaminal aceasta rubrica stiu ca am criticat dur Guvernul Tariceanu tocmai pentru cresterea masiva a cheltuielilor publice. Tariceanu a luat deficitul bugetar de la 1% si l-a dus la 5%. A marit numarul de functionari publici cu 100.000. Nu mai continui cu cifrele, cine vrea poate citi memorandumurile de imprumut cu FMI si Comisia Europeana, facute publice tocmai dupa presiuni din partea PNL. Pe scurt, PNL nu s-a comportat ca un partid pro-piata cat a fost la guvernare. Nu am auzit din partea lui Crin Antonescu nici o delimitare fata de politica fostului guvern. si totusi, iata-l propunand un program radical in aceasta directie. De ce tocmai acum? Este realist? Nu prea. Ca sa scazi atat de dramatic TVA si cota unica ar trebui sa spui explicit cat vrei sa fie deficitul bugetar, care oricum nu iese nici la cotele actuale.

 

Daca Antonescu preconizeaza un deficit mare, ar trebui sa explice cum il va sustine. Plafonarea cheltuielilor publice la 25% din PIB este o iluzie legalista care nu ar schimba nimic. Simpla tinta legala nu inseamna nimic (ani de zile am avut prin lege tinta de 6% din PIB pentru educatie si o ignoram cu nonsalanta), ar trebui sa avem amanunte exacte despre ce cheltuieli trebuie taiate. Tendinta radical pro-piata a lui Crin Antonescu trebuie semnalata si incurajata, avem nevoie de un partid de dreapta serios dupa ce am ramas cu un gust amar in urma politicilor de guvernare interventioniste si asistentiale ale PNL in perioada Tariceanu.

Al doilea document despre care vorbeam este strategia PNL pentru sustinerea lui Crin Antonescu la alegerile prezidentiale. Aici reapare fata de politruc vechi in Parlament a liderului PNL. Este genul de strategie produsa de baieti ca Dan Andronic si Bogdan Teodorescu, care emit bule de intelepciune partinica cu aer de adevar stiintific. Platitudini plictisitoare ("Strategia politica a candidatului PSD, Mircea Geoana, este de a se disocia de actualul Guvern si de a se identifica drept principal adversar al lui Traian Basescu." Hai, serios!!) amestecate cu gandire pozitiva cu forcepsul ("Oamenii s-ar putea indrepta mai degraba catre o personalitate care nu si-a consumat credibilitatea si capacitatea de a genera speranta." Fantastic!!). Scopurile sunt vagi ("O alta relatie intre institutii." Care?), grupurile-tinta sunt si libertarienii, si pensionarii, si clasa de mijloc, si agricultorii fani ai lui Ion Iliescu. Adica toti. si, sunt sigur, vor fi cu totii captivati de ideea plafonarii cheltuielilor publice la un sfert din PIB. Vor iesi in strada pentru asta.

Acelasi document isi propune la un moment dat "sa aratam faptul ca PNL a esuat sa apere in mod credibil si sa raspunda la falsa tema a «grelei mosteniri» care, din pacate, a avut ecou in electorat". Asa cum, mai apoi, purtatorii de mesaj ai PNL sunt sfatuiti sa spuna pe unde se duc ca "sprijinul parlamentar oferit de PSD guvernarii PNL nu a angajat in nici un fel formatiunea noastra politica in raport cu stanga". Deci PNL sub Tariceanu a marit masiv cheltuielile publice, dar e OK, ca a facut asta de bunavoie. Macar santajul facut de PSD le dadea un motiv, acum vor sa sustina ca au fost prosti pe mana lor.

Ce se intampla cu PNL si cu Crin Antonescu? Vor reusi sa formeze vreodata acel partid al responsabilitatii fiscale si statului minimal? Cum de au esuat atat de lamentabil cand au guvernat singuri si cum de sar in cateva luni de la o guvernare etatista la principii aproape libertariene de guvernare? Pricepe Crin Antonescu ceva din ce semneaza? Eu nu m-am lamurit inca in legatura cu el. Uneori vorbeste excelent si te lasa masca, iti vine sa spui: "In sfarsit un lider politic spune ce trebuie". Apoi, il vezi sfatuit sa acapareze rolul de tatuc decrepit al lui Ion Iliescu. Sa fie partidul atat de putred incat sa inceapa sa strice un lider cu idei si intentii bune sau sa fie Crin Antonescu insusi un politruc clasic, care doar da bine din gura, in functie de auditoriu?

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă