7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBlatul electoral si baletul aliantelor

Blatul electoral si baletul aliantelor

Basescu nu are dreptate. Actuala campanie electorala nu sta sub semnul blatului intre candidati, ci al testarii trainiciei unor intelegeri intre unele grupuri din partide diferite in privinta viitoarei guvernari. Sa ne reamintim ca in precampanie ne miram cum, in loc sa aflam despre conturarea strategiilor fiecaruia, asistam la negocieri si analizari ale reactiilor de ai fi zis ca trecusera deja si parlamentarele, iar Guvernul trebuia investit in cel mai scurt timp. Diversele tabere din partide vor ajunge in cele din urma la unele aliante, mai mult sau mai putin secrete. Zilele acestea vedem consecintele: candidatii actioneaza astfel incat sa nu cumva sa strice, prin atacurile lor, posibile viitoare guverne. De aici si impresia de blat pe care i-au lasat-o presedintelui Traian Basescu unii competitori care au ajuns ca, la dezbaterile televizate, sa se laude intre ei. Este drept ca, tangential, presedintele atinsese miezul problemei atunci cand a vorbit despre specializarea in lovituri de stat a lui Ion Iliescu si despre trocul acestuia cu Tariceanu pentru eliminarea PD din Guvern si suspendarea lui Basescu contra sustinerii premierului pana la sfarsitul mandatului.

 

Daca trocul a functionat atunci, de ce n-ar functiona si dupa alegerile parlamentare? Aceasta pare a fi mai degraba interpretarea corecta.

Deja diferiti actori politici configureaza viitorul Legislativ pe baza concluziilor campaniei electorale de pana acum: PD-L, PNL, PSD/PC si UDMR. Doar acestea au sanse sa treaca pragul de 5%, ceilalti competitori facand atmosfera pentru unii sau pentru altii. Se fac diverse probe de sunet si imagine. Premierul Tariceanu pomenea prin luna aprilie despre un viitor guvern impartit intre PNL si un PD-L iesit de sub tutela lui Basescu. Acelasi personaj vorbea si despre o majoritate PNL-PSD ori PSD-PD-L. Presedintele Basescu parea sambata tentat mai degraba sa se impace cu liberalii. Nu degeaba, dupa criticarea trocului intre Tariceanu si Ion Iliescu a revenit, vorbind despre buna intelegere cu premierul pe teme de politica externa. Apoi, ieri, Ba-sescu a pus degetul pe blatul facut de PSD ce vine cu doi candidati la Bucuresti: Oprescu sustinut de Iliescu si Diaconescu de Mircea Geoana.

 

Deci loc de impacare cu PNL ar fi. Tariceanu insa, aflat prin Constanta, vedea pe scena politica o buna intelegere intre fratii proveniti din mama FSN, respectiv PSD si PD. Premierul a raspuns astfel acuzatiei de blat intre can-didati despre care pomenise Traian Basescu saptamana trecuta. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, continua mai subtil ideea lui Tariceanu, spunand ca discutiile despre o posibila intelegere intre PSD si PD-L ii sunt indiferente. Conservatorii intra de partea PSD si lanseaza zvonul ca PNL si PD-L ar profita impreuna de beneficiile materiale ale puterii. Mircea Geoana vorbeste si el despre Romania lui Basescu si Tariceanu. El insa nu-si prea permite sa se hazardeze in calcule politice, deoarece n-a rezolvat inca nici ecuatia ramanerii sale in fruntea PSD.

Principala miza este, in perspectiva reducerii prin uninominal a numarului de partide parlamentare, componenta viitoarei guvernari. De aceea liderii politici ai primelor trei formatiuni se supravegheaza intre ei: Tariceanu pe Basescu, Iliescu pe Geoana, Basescu pe Iliescu, Geoana pe Tariceanu, Boc pe Tariceanu, Basescu pe Tariceanu si tot asa. Baletul testarilor aliantelor zapaceste electoratul, dar infierbanta sangele politicienilor. Au adulmecat mirosul dulce al puterii. si-au scos ghearele si sunt gata sa atace prada. Intotdeauna aceeasi: bietul cetatean roman.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă