20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu din padurea adormita

Basescu din padurea adormita

Desi este obligat sa incaseze loviturile sub centura pe care i le aplica propriul partid, Basescu socheaza prin seninatatea afisata. Este linistit, desi nu are de ce. Poate se crede printesa din poveste, victima a ursitoarei rele, si asteapta vreun print pe un cal alb care sa-l salveze. Slaba speranta.
Acum deconteaza cu sarg erorile partidului zis prezidential. Cel mai mare risc: electoratul sau nu se va prezenta la vot.
Il crede pe Theodor Stolojan un mare prieten. Dar Stolojan, desi incearca sa-si creeze imaginea unui om consecvent si loial, sa nu uitam, a fost omul de incredere si prietenul lui Ion Iliescu. Acum se lauda ca relatia sa cu Traian Basescu "este foarte buna". Ca si in cazul Blaga, este evidenta strategia lipirii de imaginea presedintelui. Stolojan isi este loial lui insusi si atat. In plus, "draga Stolo" isi delimiteaza inca de pe acum  relatia cu seful statului. El anunta ca va avea un parteneriat cu Traian Basescu pe obiective de educatie, sanatate, justitie. Doar atat? Interesant.

La fel cum o aripa a PD-L a batut palma cu PRM, bagand in ceata electoratul fidel, la fel de bine s-ar putea ca o alta aripa democrat-liberala sa fi incheiat o intelegere cu o grupare din PSD, cu bataie catre prezidentiale, iar aceasta sa nu fie tabara Mircea Geoana.
Traian Basescu se expune insa si singur in chip inutil. De pilda, s-a dus in secuime si s-a apucat sa-i sfatuiasca pe etnicii maghiari sa fie uniti ca sa intre in Parlament. Replica a venit rapid, cerandu-i-se sa nu se amestece in problemele maghiarimii. L-a laudat pe ministrul Sanatatii, iar acum, fara preaviz, il critica. Dupa condamnabila intelegere dintre PD-L si PRM, s-a dus la Tebea si s-a urcat pe scena alaturi de Vadim Tudor. Multi s-au intrebat ce mai cauta alaturi de Vadim daca tot se suparase ca partidul sau drag a facut un troc rusinos cu peremistii, adica tocmai cu cei care l-au batjocorit in momentul condamnarii comunismului.

 

Basescu a deschis atatea linii de actiune in domenii importante precum justitie, patrimoniu cultural, educatie, sanatate… Le-a pierdut si numarul. Contracandidatii insa nu. Mai asteapta putin pana la intensificarea acuzatiilor ca n-a incheiat nici un proiect important pentru tara. Explicatia legata de sicanele "322", ce a putut fi invocata cu prilejul referendumului pentru demitere, este rasuflata. Chiar daca Basescu se duce in Parlament cu un mesaj politic important, mai ales in contextul obligatiilor europene ale Romaniei, iar exact in aceeasi zi Vacaroiu si Olteanu vor dezbate si supune la vot scrisoarea lor prin care combat cu tupeu raportul CE, parand Comisia Parlamentului European. Mesajul prezidential va fi ridiculizat la maximum. Persiflare electorala ce demonstreaza, alaturi de acordul dintre Tariceanu si Geoana legat de majorarea devansata a pensiilor, existenta unor puternice legaturi PNL-PSD carora PD-L n-a stiut sa le faca fata. Ce sa ne mai miram? Liderii PD-L au uitat, pur si simplu, sa protesteze fata de confiscarea de catre Tariceanu, pentru PNL, a meritelor ministrilor democrati.

Vine o vreme cand ajungi sa te intrebi daca nu cumva personaje precum Emil Constantinescu si Traian Basescu sunt ridicate la conducerea tarii pentru ca in perioada mandatului lor anumite lucruri sa se poata aseza mai bine in culise. Sunt construite personaje de acest gen, iar apoi sunt demolate exact cu aceleasi mijloace. Arhitectii subteranelor isi desfasoara proiectele chiar sub nasul nostru. si noi, chipurile plictisiti de politica, ii lasam. Nu suntem oare la fel de vinovati?

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă