12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAtacuri asupra Romaniei

Atacuri asupra Romaniei

Ziarele scriu, proiectele merg inainte. Proiecte care agreseaza, toate, mediul natural al Romaniei.
Despre cel mai recent ne informeaza Valentin Popescu in “Adevarul” din 19 octombrie. Este vorba de programul “Schi in Romania”, aprobat recent de Senat, care declasifica zone ale rezervatiilor si parcurilor naturale din 21 de judete (!!!), urmand ca ele sa fie transformate in partii si infrastructura imobiliara. Mai aflam ca ministrul Agriculturii Gh. Flutur, prevazand poate acest atac, ridicase enorm taxele (pana la de o suta de ori!) corespunzatoare scoaterii unui teren din fondul forestier. Dar ce nu pot face alesii poporului? Ð Prin legea adoptata, ei scutesc de orice fel de taxe scoaterea unor terenuri din fondul forestier! O afacere enorma, pe socoteala mediului ambiant din Romania, nimic altceva decat proiectul ministrului pesedist Dan Matei Agathon “Superschi in Carpati”, despre care se credea, gresit, ca fusese abandonat.
Nu e suficienta aceasta informatie pentru a va starni revolta? Ð e bine uneori sa citesti mai multe ziare in aceeasi zi. In “Jurnalul National”, tot din 19 octombrie, Iulia Barbu scrie despre “Hacuirea Retezatului”. Despre ce e vorba? Ð Despre drumul dintre Baile Herculane si Petrosani, un vechi drum forestier care, nu intamplator, a fost ridicat la rangul de drum national (66A), iar acum urmeaza a fi modernizat. Si ce e rau in asta? Ð Foarte rau! Drumul trece printr-o zona naturala unica, ultima padure de mare suprafata din Europa intinzandu-se pe teritoriul mai multor rezervatii naturale (Retezat, Muntii Cernei), recunoscuta ca atare de organizatii internationale de protectia naturii. Niciun studiu de impact nu a fost efectuat, nicio masura de protectie a biodiversitatii nu a fost luata inainte de derularea acestui proiect care va agrava si mai mult cazul Romaniei, tara in care prevederile privitoare la mediul ambiant sunt incalcate cu cea mai mare seninatate! Greenpeace Romania s-a sezisat de planurile privitoare la drumul 66A, subliniind ca lucrarile au si inceput pe anumite sectoare, sprijinul opiniei publice fiind cu atat mai necesar (www.greenpeace.ro ).
Ce sa mai vorbim de proiectul exploatarii de aur de la Rosia Montana, asupra careia suntem constant informati de organizatia “Salvati Rosia Montana” (www.rosia montana.ro). Dar si de autoritatile ungare, din pricina efectului scontat asupra apelor transfrontaliere. S-a scris mult despre distrugerea unui biotop pretios, a unui ansamblu etnografic unic, a unor urme arheologice extrem de interesante. Studiile de impact din partea intreprinzatorului, Gabriel Ressources, sunt, potrivit “Salvati Rosia Montana”, superficiale si nu dau seama de pericolul real. Decizia finala nu este inca luata. Ne amintim de accidentul de la Baia Mare de acum cativa ani. Extractia de aur facandu-se cu metale grele si cu cianuri, a avut loc o poluare grava, cu efecte extinse asupra pestilor din bazinul Tisei, cu impregnarea solului pe o durata nelimitata, pana la Dunare.
Suferim de pe urma faptului ca elitele intelectuale au fost distruse in Romania. Distrugerea capitalului uman este dureroasa; dar doua generatii de normalitate pot reface aceasta bogatie sociala care este clasa educata a unei natiuni. Daca distrugem insa natura, paguba este mult mai durabila Ð unii vor zice ca este chiar ireversibila. In loc sa fie ceea ce ar putea chiar sa fie Ð o rezervatie naturala a Europei Ð, Romania aluneca, repede si sigur, catre o natura degradata, lada de gunoi a continentului.
…Trei calugari au vrut sa plece dintr-o manastire romaneasca, pentru a se smeri la muntele Athos. Nici nu plecasera bine, ca s-au intalnit cu Maica Domnului. Ð Unde mergeti? Ð Vrem sa ajungem la Sfantul Munte, ca acolo e gradina Maicii Domnului! Ð Nu mai va duceti, a spus Fecioara, ca aici e gradina Maicii Domnului! …In lumina celor ce se petrec azi in Romania, agresiunea fara scrupule asupra Naturii, miscatoarea legenda populara a devenit deja o amintire plina de nostalgie!

Ion Vianu
este scriitor si psihiatru

Cele mai citite

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă