Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Apel către părinţi: Vaccinurile salvează copiii | OPINIE

Alexandru Vlad Ciurea Actualizat: 23.01.2017 - 12:42
Alexandru Vlad Ciurea

Înțelepții spun, pe bună dreptate, că este mai bine să previi o nenorocire, decât să te lupți cu efectele acesteia. Asist, cu uimire, la disputele tot mai mari și tot mai răspândite în presă și pe internet care s-au creat în jurul vaccinării împotriva unor boli.

Share

Înțelepții spun, pe bună dreptate, că este mai bine să previi o nenorocire, decât să te lupți cu efectele acesteia. Asist, cu uimire, la disputele tot mai mari și tot mai răspândite în presă și pe internet care s-au creat în jurul vaccinării împotriva unor boli.

Sunt consternat de faptul că oameni cu pregătire intelectuală serioasă pun la îndoială beneficiile vaccinării și, mai mult decât atât, consideră vaccinul un pericol pentru sănătate. De parcă nu ar fi de-ajuns situația precară a sistemului de sănătate, exodul medicilor și al personalului de specialitate sau scandalurile care au afectat puternic încrederea pacienților în medici.

Două boli ne-au ridică probleme în aceste zile: rujeola și gripa. Nu știu dacă mai țineți minte, dar anul trecut, în toamnă, a fost declarată epidemia de rujeolă după ce au fost înregistrate aproape 1.000 de cazuri de copii bolnavi și 6 decese.

Nici anul acesta nu a început mai bine din această perspectivă, iar acum bate la ușă și epidemia de gripă. Chiar dacă încă nu a fost declarată oficial starea de epidemie, au fost înregistrate mii de cazuri de gripă și viroze. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor a comunicat faptul că în ultima săptămână a anului ce tocmai a trecut au fost înregistrate aproape 65.000 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii). Cifra este cu 15,2% mai mare comparativ cu cea înregistrată în aceeași săptămână a anului anterior (56.024) și în creștere cu 1,7% față de săptămâna anterioară (63.466). 152 de cazuri au fost îmbolnăviri dovedite în laborator cu virusuri gripale.

Doar copiii sănătoși pot fi vaccinați

Unul dintre motivele invocate de părinții care refuză să își vaccineze copiii este faptul că vaccinarea poate avea efecte secundare grave. În campaniile împotriva vaccinării sunt citate așa-numite analize care ar atesta prezența metalelor grele în vaccin. Analize care sunt făcute întotdeauna în laboratoare din străinătate. Aici trebuie spus că vaccinurile nu conțin astfel de substanțe cum sunt metalele grele, acest lucru este interzis de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Un aspect important de care trebuie să țină seama atât părinții, cât și medicii care administrează vaccinurile este faptul că doar copiii sănătoși pot fi vaccinați.

Alte perspective ale bătăliei împotriva vaccinării sunt cele legate de apartenența la diferite religii sau cele legate de alegerea unui mod de viață ecologic, fără consum de proteină animală și fără medicamente produse prin sinteză chimică, inclusiv vaccinuri. Consecințele acestor campanii au făcut ca numărul copiilor vaccinați să scadă, conform studiilor Institutului Național de Sănătate Publică, cu 2,5-4%. Procentul poate părea mic la prima vedere, dar vorbim de mii de copii lăsați fără protecție în fața unor boli care pot fi grave și pe care ar fi putut să le evite.

Importuri de vaccin, prin proceduri complicate

Pe lângă lipsa de înțelegere a protecției medicale esențiale pe care o reprezintă vaccinul, publicul din România s-a confruntat și cu alte probleme. Prima și cea mai gravă este absența unei legi a vaccinării. La sfârșitul anului trecut, în decembrie, Ministerul Sănătății explica publicului că există un proiect de lege aflat în proces de avizare și care urmează să intre în dezbatere publică. Adaug aici problemele create prin punerea pe linie moartă, ani de zile, a Institutului Cantacuzino, fabricantul nostru de vaccinuri, lucru care ne-a obligat să importăm toate vaccinurile prin proceduri de achiziție complicate. Achizițiile „în salturi” au făcut ca vaccinurile să lipsească din cabinetele medicilor de familie, iar oamenii să fie trimiși să le cumpere. Toate acestea au contribuit la „inflamarea” acestei probleme.

Ce este de făcut? Autoritățile medicale sunt obligate să lanseze campanii ample de informare în legătură cu beneficiile vaccinării. Nu cred că este nevoie de introducerea vreunei obligativități, dar autoritățile, medicii și personalul medical trebuie să convingă oamenii de beneficiile vaccinării. Un om convins este un câștig pentru societate, un om obligat se va opune prin orice mijloace. Pe de altă parte, pentru a evita suspiciunile legate de interesele firmelor care produc sau distribuie vaccinuri, achizițiile trebuie făcute conform unor programe de mai lungă durată, nu în criză și în regim de urgență. De asemenea, Legea vaccinării trebuie adoptată cât mai repede. Nu în ultimul rând, România trebuie să reia producția de vaccinuri și să facă un etalon din Institutul Cantacuzino.

Prof. univ. dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea este neurochirurg, director științific al Spitalului Sanador.


Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste trei milioane de copii mor anual din cauza bolilor care ar putea fi evitate prin vaccinuri. Conform UNICEF, România este trista campioană a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 11 decese la 1.000 de nou-născuți. Iar majoritatea deceselor sunt cauzate de bolile infecțioase. Tot România este țară endemică pentru tuberculoză și hepatită de tip B. Avem cele mai multe cazuri de tuberculoză și rubeolă din UE.