Ambulanțele din vârful aisbergului minciunii | OPINIE

Razvan Chiruta 07.06.2017 - 14:29

A trecut jumătate de an de când PSD a preluat din nou guvernarea țării, iar găurile din exageratul său program electoral au început deja să se vadă.

Share

A trecut jumătate de an de când PSD a preluat din nou guvernarea țării, iar găurile din exageratul său program electoral au început deja să se vadă.

Guvernul Grindeanu nu reușește să adune destui bani la buget, legea salarizării unitare mai mult i-a încăierat pe bugetarii care visează la venituri ce nu le vor avea, de fapt, prea curând, iar Parlamentul se ocupă mai mult cu încercările de grațiere a infractorilor decât cu repararea unor probleme legislative.

Conflictul dintre ministrul Sănătății, Florian Bodog, și eternul secretar de stat Raed Arafat e doar vârful aisbergului unui eșec ce se prefigurează tot mai mare sub nivelul mării, sub ceea ce presa și opinia publică pot vedea deocamdată.

Iar lucrurile trebuie că arată deja tare rău dacă Raed Arafat, altfel extrem de servil cu guvernele din care face parte, a simțit nevoia să iasă cu un atac atât de dur. „Blocajele şi modul în care am fost sabotaţi, în mod deosebit la nivelul Ministerului Sănătăţii, şi mă refer aici la funcţionari din cadrul Mi­nisterului Sănătăţii care au sabotat procesul de dotare a serviciilor de ambulanţă şi SMURD în mod continuu, ca să ajungem într-o situa­ţie fără precedent în sistemul de urgenţă, situaţie care începe să pună viaţa pacienţilor în pericol“, a scris fondatorul SMURD pe pagina sa de Facebook.

În replică, Florian Bodog a dat un răspuns mai degrabă tehnic: „IGSU a pornit o achiziţie la începutul anului şi a fost anulată ca urmare a unor contestații, dată jos la cererea ANAP. Fiscul a spus că, pentru că s-a modificat legislaţia achi­zițiilor publice, protocolul nu mai e valabil, așa că am demarat un alt protocol şi l-am dat ministrului de Interne săptămâna trecută. Luni sau marţi îl semnăm şi demarăm procedura de achiziție“.

Pe fondul acestui conflict care vizează, aparent, binele bolnavilor, a venit premierul Sorin Grindeanu, care a dezvăluit că cei doi demnitari se ceartă pe pielea ursului din pădure. „În momentul ăsta, pe buget, nu există finanțare pentru achiziția acestor ambulanțe. Deci, punem într-un fel carul înaintea boilor“, a tăiat-o sec prim-ministrul.

Dar, a deschis, prin această declarație uimitoare, un nou front: cel al promisiunilor neonorate de un guvern care după aproape șase luni de la instalare ne demonstrează încă o dată că promisiunile electorale sunt una, acțiunile postelectorale sunt alta.

PSD promitea, în programul său electoral, cam tot ce își poate dori România în acest moment: salarii mari, autostrăzi, taxe puține, spitale ultramoderne. Social-democrații susțineau că țara va fi împânzită de ambulanțe, anunțând câte o autosanitară pentru urgențe medicale în fiecare comună a țării. Promisiunea l-a pa­nicat în decembrie pe același Raed Arafat. Și lui i se părea prea gogonată: „În primul rând, dacă vorbim de 3.000 de ambulanţe în sate, deci suplimentare, înseamnă personal suplimentar, iar ca să avem în fiecare ambulanţă măcar un ambulanţier şi un asistent, asta înseamnă că va trebui să angajăm un număr de 30.000 persoane noi la serviciile de ambulanţă, 15.000 ambulanţieri şi 15.000 asistenţi pe considerentul că pentru fiecare post permanent trebuie cinci persoane ca să acopere şi concediile şi să asigure o activitate continuă“.

Și gogonată a fost, constatăm din vorbele lui Sorin Grindeanu. Nu de alta, dar, din cele 3.000 de ambulanțe, Guvernul ne anunță că nu va fi cumpărată, cel puțin nu anul acesta, nici măcar una. Ce contează că 60% din parcul actual de autosanitare este uzat și reprezintă un pericol pentru pacienți? E mai important să se mă­rească exponențial și nejustificat salariile bugetarilor.

De altfel, această mărire care nu poate fi susținută de economie îi face pe li­derii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, să dea înapoi în aproape tot ce au promis. Social-democrații ne promiteau TVA zero la vânzarea de locuințe și doar 9% pe publicitate de la 1 martie anul acesta. Săptămâna trecută, Liviu Dragnea a revenit și a susținut că această scădere, oricum neagreată de Comisia Europeană, nu mai este posibilă. „Cei din domeniul publicității şi din zona presei au spus că măsura, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea şi efecte perverse, în sensul că ar trebui să aştepte mult la rambursarea de TVA. Şi cei din zona de construcţii de locuinţe la fel“, s-a justificat Liviu Dragnea. Parțial are dreptate. Deoarece are ne­voie disperată de bani, statul român întârzie cât poate de mult returnarea de TVA către firme.

Și problemele continuă. În programul de guvernare al PSD stă scris că „Unifarm trebuie să devină un jucător pe piață care să rezolve pro­blemele urgente ale Ministerului Sănătății în asigurarea medicamentelor necesare pacienților, asigurarea continuității aprovizionării cu medicamente și vaccinuri pentru populație“. În acest moment însă există o criză acută de vaccinuri pe piața românească, părinții trebuind să apeleze la soluții din Ungaria sau Bulgaria pentru a-și vaccina copiii. Statul nu are momentan soluții.

Ni se promitea că anul acesta vor fi absorbite din fonduri europene 20,7 mi­liarde lei, dar, din zece au­torități românești de ma­nage­ment care gestionează cele mai importante programe UE, doar două sunt acreditate, potrivit europarlamentarului Siegfried Mu­reșan.

Și ăsta e abia începutul celor patru ani de guvernare. 

Acest comentariu a apărut iniţial în revista „Opinia studenţească“.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...