23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRevelatiile dlui Talpes

Revelatiile dlui Talpes

“Romania libera” din 13 noiembrie a publicat un interviu luat de Sabina Fati senatorului independent (fost PSD) Ioan Talpes. Aceasta interventie este cu siguranta de luat in seama deoarece, pentru prima data, cu o sinceritate la prima vedere deconcertanta, o persoana provenind din randurile nomenclaturii iliesciene (chiar daca s-a desprins din randurile ei in ultima vreme) revela cu deosebita claritate relatia dintre sfera politicii actuale si serviciile secrete de ieri si de azi – cu alte cuvinte influenta nesanatoasa pe care mediile vechii Securitati, dar si ale Serviciilor actuale o exercita asupra vietii publice. In plus, dl Talpes a fost, dupa cum prea bine se stie, sub presedintia Ion Iliescu, directorul SIE.
Dl Basescu mai vorbise asta-vara, cu o candoare care a stupefiat pe multi, de prezenta actuala, in sanul redactiilor ziarelor, a unui numar de agenti acoperiti ai SRI, marturisindu-si gandul (ca un fel de proiect vag) de a-i retrage din redactii.
Dar niciodata nu se spusese cu voce tare ceea ce tot poporul gandeste de mult, de la Revolutia din '89 incoace: relatia dintre lumea politica si lumea serviciilor secrete este profunda si de nedescurcat. Multi oameni politici fie ca au servit Serviciile Ð de ieri sau de azi Ð, fie ca au datorii “de onoare” fata de ofiteri. Dar sunt si ofiteri acoperiti care detin demnitati publice… nimic nu e limpede in lumea politicii romanesti.
Cetatenii obisnuiti ar putea sa aiba pretentia ca oamenii politici sa fie subordonati exclusiv binelui public. Sa zicem, desi ne pare rau, ca acest lucru este curat utopic. Cel putin, spunem noi, scazand stacheta pretentiilor, politicienii ar trebui sa nu fie in slujba unor influente atat de secrete si de total incontrolabile ca lumea Serviciilor.
Un lucru mai pare plauzibil, ramanand la declaratiiile dlui Talpes: cauza acestei dezvaluiri este influenta americana. Participarea noastra la NATO exclude manipularile unor ofiteri care, vrand-nevrand, au participat la jocurile strategice ale fostului pact de la Varsovia, si sunt suspecti de-a face parte din combinatii cetoase.
Dl Talpes pare sa intareasca aceasta ipoteza atunci cand afirma ca situatia, in momentul de fata, face jocul dlui Basescu – cel mai proamerican si pro-NATO dintre politicienii romani, adaugam noi.
Intotdeauna trebuie sa te gandesti: Cui folosesc astfel de informatii? Pentru ce trebuie date ele in vileag tocmai acum? Si, cea mai chinuitoare dintre toate intrebarile: Care este gradul lor de adevar?
Greu de crezut ca dl Talpes poate fi neinformat. Si, daca este informat, atunci ce interes ar avea domnia sa sa creeze o diversiune, confirmand zvonuri in care, in orice caz si de multa vreme, opinia publica romaneasca crede? Este posibil ca atari afirmatii puternice sa fie numai in slujba unor interese personale, cum ar fi refacerea unei virginitati politice, servind reusitei noului sau partid, de nuanta democrat-crestina?
Suntem gata sa credem acest lucru. In acelasi timp, trebuie sa ne dam seama ca, chiar daca este in interesul dlui Talpes sa apara ca un crai alb prin care adevarul si transparenta sosesc pe lume, ne este greu sa credem ca e vorba de inventii, dat fiind ca asemenea deconspirari implica un risc si ca insuccesul sau dezmintirile de catre fapte nu sunt permise.
Coincidenta acestor revelatii cu vizita din America a dlui Liviu Turcu (care pare sa fie purtatorul de mesaj al unor servicii americane), cu apropiata condamnare a comunismului de catre dl Basescu, dupa publicarea raporului Tismaneanu, ne fac sa ne intrebam daca nu cumva ne gasim in preajma unei schimbari majore in structura clientelei politice romanesti si a unei cresteri considerabile a autoritatii presedintelui.

Ion Vianu,
scriitor si psihiatru

Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă