Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Postul şi dietetica spirituală

Marius Ghilezan Actualizat: 03.04.2016 - 21:10
Marius Ghilezan

Epost. Mulţi vorbesc despre detoxifiere, cure şi fel de fel de diete. Parcă niciodată lumea nu a alergat după fel de fel de ecuaţii alimentare, precum în ultimele decenii. Se vorbeşte tot mai puţin despre sănătatea trupului în acord cu a sufletului. Există boli, dar şi suferinţe. Leacuri sunt mii, terapii alternative îneacă Internetul. Civilizaţia modernă a prins o fugă nebună după formule miraculoase, nu o acţiune fizică, ci una a căutărilor de poveşti de succes.

Share

Epost. Mulţi vorbesc despre detoxifiere, cure şi fel de fel de diete. Parcă niciodată lumea nu a alergat după fel de fel de ecuaţii alimentare, precum în ultimele decenii. Se vorbeşte tot mai puţin despre sănătatea trupului în acord cu a sufletului. Există boli, dar şi suferinţe. Leacuri sunt mii, terapii alternative îneacă Internetul. Civilizaţia modernă a prins o fugă nebună după formule miraculoase, nu o acţiune fizică, ci una a căutărilor de poveşti de succes.

Alimentaţia plină de “E-”uri, produsele îmbuibate cu hormoni duc la apariţia taliilor rubiconice, deloc plăcute acestor vremi. Siluite să-şi menţină siluetele, femeile moderne ajung la privaţiuni. Povestea longevităţii locuitorilor din Acciaroli, o comunitate din sudul mediteranean al Italiei, în care trăiesc două mii şi ceva de oameni, majoritatea depăşind o sută de ani, a uimit lumea internauţilor. Italienii din sud beau, fumează, duc o viaţă liniştită. Să fie rozmarinul din alimente, anşoaul sau serenitatea?  Poate un cromozom mai ghiduş? De multe ori am fotografiat cruci prin localităţi liniştite din Italia. Mulţi trăiau peste o sută de ani. Liniştea, calmul şi lipsa de stres duc oare la longevitate?

Sigur că nu toţi oamenii caută vârste matusalemice. Important e să te ştii sănătos şi în putere. În graba dizgraţioasă după poziţii sociale, ierarhii sau averi, omul modern uită să-şi raţionalizeze stresul şi să-şi caute odihna pentru resetare, folosim şi noi un termen la modă.

În perioada postului oamenii scriu acatiste, schimbă tot felul de reţete, dar nu se opresc din fuga obstructiv-compulsivă pentru carieră şi împlinire materială. A nu mânca e echivalentul cu a nu te hrăni. Niciun preot nu recomandă abstinenţă. A fi înţelegător cu propriul organism, a-ţi mângâia sufletul şi a-ţi călăuzi energiile creative în sensul construcţiei, nu al dărâmării, iată provocarea zilelor de azi.

Există tone de cărţi despre diete. Cărţi cu reţete de slăbit. Tomuri de literatură ale terapiilor alternative. Sfaturi şi recomandări. Îndemnuri şi siluiri. Excese şi privaţiuni. Sănătatea, atât de visată, nu poate fi menţinută turând turbodieselii energetici pe autostrăzile cu două benzi dus şi două depăşire. Am prefaţat recent cartea “Dietetica, o nouă filosofie de viaţă – despre schimbare, simplitate şi sănătate”, a singurului nutriţionist care îmbină credinţa cu dieta cunoscut de mine. Lavina Bratu are în Timişoara un cabinet. Pe blogul ei, http://www.lavi-enrose.com, vin zilnic mii de cititori. Cele două volume, apărute recent la Editura Corint, reprezintă un ghid terapeutic de sănătate, altfel decât suntem obişnuiţi.

Într-o lume agresată de reţete de slăbit şi de soluţii miraculoase la problemele vieţii, autoarea Lavinia Bratu îmbină armonios credinţa cu bunacuviinţă şi politeţea aşezărilor la masă.

În pagini scrise cu delicateţe feminină şi altruism cosangvin erudiţilor în domeniul nutriţiei, de-o densitate morală elocventă, întâlnită doar în cărţile de religie, regăsim reţete vechi de fericire şi sănătate, împreună cu pilde religioase, menite să ne aducă starea de bine.

“Trăim într-o societate a urgenţei, dominată de meteahna rezolvărilor rapide”, cum bine explică autoarea. Şi ce facem dacă nu ne vindecăm rapid? Trecem la pilule? La comprese cu apă rece? Interogăm netul până la răsăritul zilei? Disperăm familia, ne plângem nenorocul? Sau ne aşezăm în tihna de sine şi cugetăm?

De ce să ne fie frică de moarte dacă îl iubim pe Dumnezeu? - pare să ne întrebe autoarea pe parcursul lecturii.

Recomand cititorilor să se bucure în tihnă de prinoasele de sănătate oferite cu atâta gratitudine de autoare şi să-i urmeze sfaturile dacă vor să câştige stările de bine, atât de râvnite, dar necultivate. Pot spune că Lavinia Bratu a reinterpretat cu această ocazie o veche doctrină: dietetica sprituală.  

Din cele două volume am învăţat că un grădinar eficient nu este cel care plantează lăstare exotice în soluri temperat-continentale, că răbdarea este o virtute, iar tihna o îndreptare creştină.

Înainte de a începe călătoria nutriţionist-spirituală, vă îndemn să citiţi mesajul Regelui Mihai l din 8 noiembrie 2014: “Viața mea a fost o lungă și loială așteptare. Așteptare ca Europa să-și revină în fire, așteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăși. Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric. Așteptarea și credința. Iubirea și simțul datoriei”.

Să învăţăm să ne hrănim mintea, spiritul şi trupul în armonie cu natura şi să ne împărtăşim iubirea cu toată fiinţa. Cariera şi împlinirile materiale sunt surse de stres. Nimeni nu duce în mormânt averi.   

Citește totul despre:

Comentarii

loading...