3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialChiar dacă moţiunea trece, Dragnea nu poate câştiga războiul cu Grindeanu |...

Chiar dacă moţiunea trece, Dragnea nu poate câştiga războiul cu Grindeanu | OPINIE

Indiferent cum se va termina criza din PSD, Liviu Dragnea va pierde. Total sau parţial. Dacă moțiunea de cenzură va pica, iar Guvernul Sorin Grindeanu va rămâne în funcție, preşedintele PSD își poate lua adio de la cariera politică. Aura sa de lider cu mână forte al partidului va fi făcută praf. 

Într-o astfel de situaţie, Sorin Grindeanu va deveni șeful de facto al PSD. Toți cei care, în momentul de faţă, sunt de partea lui Liviu Dragnea pentru că are pâinea şi cuţitul guvernării se vor încolona în spatele său, din prima secundă după ce va controla alocarea de resurse financiare. Este evident că Sorin Grindeanu intenționează acest lucru. Este esenţial pentru reuşita planului său. Premierul va trimite selectiv la Palatul Cotroceni demisiile miniștrilor săi, pentru că vrea să scape rapid de Carmen Dan (Interne), Lia Olguța Vasilescu (Muncă) și Sevil Shhaideh (Dezvoltare). Miza cea mare este îndepărtarea lui Sevil Shhaideh, ministrul care deține cheile de la vistieria statului, cu care Dragnea își exercită influența asupra partidului. 

De altfel, Shhaideh a deschis deja larg baierele pungii, pentru a-i convinge pe baronii PSD să sprijine debarcarea premierului răzvrătit, lucru anticipat, de altfel, de Sorin Grindeanu. Ministerul Dezvoltării a analizat proiectele înscrise în etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) și a stabilit cine va primi finanțare. Ea nu a dat însă niciun detaliu despre câştigători, scopul fiind acela de a strânge o masă cât mai largă de susţinători pentru Dragnea. PNDL înseamnă fonduri de 30 miliarde lei, credite de angajament, din care vor fi finanţate circa 9.500 de obiective (2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli, drumuri, poduri etc.).

Dacă va supravieţui moţiunii de cenzură, Grindeanu se va putea întoarce rapid în PSD, în ciuda faptului că a fost exclus din partid. Decizia de excludere a fost luată de către Comitetul Executiv Naţional (CExN), nu de filiala Timiş, deci prin încălcarea Statutului.  

Pentru Liviu Dragnea lucrurile sunt mai complicate decât par. Chiar dacă va reuşi să-l îndepărteze pe Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, va ieși extrem de șifonat din această confruntare. Premierul a creat un precedent extrem de periculos pentru Dragnea. A demonstrat că dictatorul nu este intangibil şi, la o adică, poate fi dărâmat. A făcut o fisură importantă în scutul de lider infailibil al lui Dragnea. În prezent, în PSD există o mare nemulţumire față de maniera discreționară în care este condusă formațiunea social- democrată. Apariția unui nou disident, care să-l înfrunte cu mai mult succes pe Liviu Dragnea dacă Sorin Grindeanu eşuează, va fi o chestiune de timp. Cu atât mai mult cu cât Liviu Dragnea este un lider politic cu un viitor incert. Dosarul său privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman avansează, majoritatea celor inculpaţi şi-au recunoscut vina, iar şeful PSD riscă o pedeapsă cu executare, după ce a fost condamnat cu suspendare în dosarul „Referendumului fraudat“.  

Victoria lui Liviu Dragnea de la moţiune nu este însă certă. Există informaţii că Victor Ponta și Daniel Constantin, fost co-preşedinte al ALDE, au un oarecare succes în a convinge parlamentari social-democraţi să nu voteze moțiunea de cenzură. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, aripa Dragnea are nevoie de 233 de voturi. PSD şi ALDE au împreună 244 de parlamentari, deci, teoretic, nu ar trebui să aibă emoţii. În practică, nu e tocmai aşa. Dacă Sorin Grindeanu va reuşi să întoarcă din drum 12 parlamentari PSD, va rămâne în funcţie. Misiunea nu este imposibilă.

Liviu Dragnea este conştient în ce situaţie periculoasă se află. Din acest motiv insistă să obţină sprijinul UDMR. Pe celelalte partide nu se poate baza. Cel mai probabil, PNL, USR și PMP se vor abține de la votul moțiunii şi-l vor ajuta astfel pe Sorin Grindeanu. În aceste condiţii, formațiunea maghiară devine cheia de boltă a carierei politice a lui Liviu Dragnea. Problema este că UDMR îl ține, deocamdată, în șah pe liderul PSD. 

În mod normal, Uniunea ar trebui să realizeze că este foarte greu să-l ajuţi pe Liviu Dragnea în războiul cu Sorin Grindeanu. E foarte greu să-şi lipească imaginea de un politician ce întruchipează corupţia endemică. Firesc ar fi ca UDMR să aibă o plajă îngustă de manevră. Dacă va decide să susţină moţiunea de cenzură, va avea de pierdut în ochii propriului electorat. Oricât de cinică şi pragmatică ar fi Uniunea, este aproape imposibil să justifici susţinerea unui condamnat penal, avid de îmbogăţire pe căi oneroase. Argumentul că participi la înlocuirea unui guvern prost nu ţine, pentru că, în mod cert, Liviu Dragnea va numi un guvern şi mai neprofesionist, format din miniştri şi mai servili. Cel puţin un partid dintr-o ţară europeană ar trebui să-şi facă strategia şi în funcţie de criteriul moral. Cum UDMR nu dă pe-afară de moralitate, mă aştept să facă ce ne-a obişnuit de decenii: să-l susţină pe cel care dă mai mult.  

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă