Broasca şi şarpele, pe frunza opoziţiei

Marius Ghilezan Actualizat: 05.09.2019 - 09:12
Marius Ghilezan

Dacă mai mulţi parlamentari PNL au introdus în Parlament un proiect de lege pentru „sâmbăta lucrătoare“, deputatul USR Claudiu Năsui explică tot mai des care este politica economică a USR în cazul în care partidul va ajunge la guvernare.

Share

El susține că trebuie scăzută impozitarea salariilor din România, iar pentru salariul minim, partidul său optează pentru impozitare zero.

În prezent, impozitul pe salariu este cel mai mic din Europa: 10%. La salariul minim de 1.263 lei net, impozitul pe salariu este de 89 de lei, restul fiind taxe pe asigurări de sănătate CASS (208 lei), asigurări sociale CAS (520 lei).

Dacă Năsui se referă doar la impozitul pe salarii, cele 2.100.000 de români vor avea cu 89 de lei mai puţin de plătit. Dar asta angajatul simplu nu o va simţi.

Statul ar trebui să găsească din alte surse 186 milioane de lei.

Prin legea privind sâmbăta lucrătoare, orele suplimentare prestate într-o zi din weekend pot fi compensate doar financiar. Angajatorul n-ar mai fi obligat să acorde o altă zi liberă în locul celei muncite în weekend, astfel că repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore s-ar reduce la 24 de ore.

Ambele măsuri sunt de un comunism feroce. Ana Pauker şi Gheorghe Gheorghiu-Dej ar putea fi invidioşi. Doar Nicolae Ceauşescu a scos impozitul pe salariu.

Sigur că, dacă ne luăm după una dintre companiile de consultanţă din BIG 5, redistribuirea nu e echitabilă.

Liberalii, prin vocea lui Florin Cîţu, vor să reducă salariile din administraţie.

În memoria colectivă mai reverberează anii în care PDL a tăiat cu 25% salariile, guvernarea lui Emil Boc, criza financiară şi împrumutul de 20 miliarde dolari de la FMI. Nici în ziua de azi nu s-a prezentat decontul. La ce au fost folosiţi banii din împrumuturi? Culmea, cei care au ridicat pragul îndatorării externe vorbesc astăzi despre împrumuturile făcute de Guvernul Dăncilă.

În afară de sprijin pentru firmele multinaţionale, PNL şi USR nu au venit cu niciun proiect de susţinere a mediului de afaceri autohton, cum o făceau altădată Brătienii cu celebrul „Prin noi înşine“. Dacă mai luăm în seamă şi năstruşnica idee useristă de a redistribui veniturile din asigurările sociale, 25% din totalul taxelor pentru muncă, către mediul privat al asigurărilor, asta înseamnă că noii politicieni vor să capitalizeze fondurile de investiţii.

Dacă azi hotelurile din România sunt pline, dacă pe litoral se joacă şi în septembrie cu casa de marcat închisă e pentru că guvernarea PSD, atât de hulită, a mărit salariile şi pensiile. Dar asta nu pot pricepe mulţi dintre beneficiarii acestor creşteri. Preţurile au sărit la bunuri de consum, marketerii ştiu că românii economisesc cel mai puţin, sub 2%. Adică, tot ce e în plus se dă pe mâncare şi pe bunuri. Nimic, aproape, la ciorap, pentru zilele negre.

Opoziţia fuge ca broasca de şarpe de un program de guvernare. Multă lume ar fi curioasă cu ce ofertă vine Ludovic Orban, cel care se anunţă deja viitor prim-ministru. În spaţiul public apar doar crâmpeie dintr-o ilaritate.

În sistemul judiciar e freamătul cel mai mare, dacă business-ul privat se descurcă aşa cum poate. Dacă desfiinţează Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Inspecţia Judiciară, noua putere va reinstitui dictatul procurorilor? Vor să-şi elimine, precum Traian Băsescu, adversarii politici prin braţul înarmat al procuraturii?

Poate că de asta nu a existat nicio reacţie din partea opoziţiei la anunţul făcut de IJ despre cele 99% dintre dosarele de la Parchetul din Caracal care au fost clasate.

Un frig bate dinspre aripa marxistă a Parlamentului şi din cea a colaboraţioniştilor. Cineva din umbră vrea să treacă pe malul opus broasca şi şarpele pe aceeaşi frunză.