14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiBoicotarea examenelor nu e cerută, dar nici refuzată

Boicotarea examenelor nu e cerută, dar nici refuzată

Este firească teama atât a candidaților, cât și a profesorilor, din cauza pregătirii realizate nu chiar în cele mai bune condiții și, nu în ultimul rând, de riscul de îmbolnăvire.

La acestea se mai adaugă ,din nefericire ,și bătălia politică între partidul aflat la putere și opoziție, dar și nu tocmai micile conflicte de la nivel local, care nu sunt chiar de neglijat.

Evident ca este nevoie de cadre didactice pentru asistență și pentru corectură la examenele naționale.

Aici, conducerile unităților de învățământ preuniversitar au jucat mereu un rol important, directorii,mai mult pentru a crește în ochii inspectorilor și chiar a șefilor din Ministerul Educației și din partid, ducând lupte de convingere a profesorilor să participe la examene.

PNL a schimbat rapid, unde a putut, inspectorii școlari, când a venit la putere, dar au rămas mulți directori de școli mari simpatizanți ai PSD sau dependenți momentan de bunăvoința acestui partid, având în vedere că banii unităților de învățământ vin de la primării, adică de acolo de unde social-democrații au încă un cuvânt important de spus.

În multe cazuri directorii nu au mai fost dispuși să alerge după profesori pentru a-i ruga să meargă la examenele naționale.

Cu alte cuvinte, nu s-a solicitat un boicot, dar nici nu este refuzat unul.

Ministrul Monica Anisie a încercat să ia o mică măsură de protecție pentru o eventuală încercare de boicot, aprobând “minim un asistent în sala de examen”.

Totuși, o singură persoană în sala de examen care să supravegheze desfășurarea probei va lăsa loc pentru multe discuții și poate isca un nou scandal, chiar și cu toată supravegherea video.

Ne amintim de începutul mandatului Monicăi Anisie, când aceasta a încercat să “intre tare” în unii directori de școli care aveau o altă preferință politică decât a ei.

Rămâne de văzut cât de bine o vor da la pace acum.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă