Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Arafat, pentru sacrificat

Laurențiu Mușoiu 13.03.2020 - 15:18
Laurențiu Mușoiu

Criza coronavirus pare să aibă și o parte pozitivă pentru unii membrii ai Cabinetului Ludovic Orban.

Share

Scandalul imens ivit poate deveni pretextul perfect pentru ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pentru a-l alunga pe secretarul de stat Raed Arafat din instituție.

Nu mai este un secret faptul că actualul ministru interimar al Internelor nu-l prea înghide pe șeful Deapartamentului pentru Situații de Urgență.

Episodul ședinței filmate, în care Vela îl amenința pe Raed Arafat din cauza elicopterelor SMURD.

Acum Arafat are pe umeri întreaga responsabilitate privind coronavirus, iar în acest context poate fi ideala jertfă pentru a spăla puțin imaginea PNL înainte de alegeri.

Arafat este cel care poartă discuțiile cu toate instituțiile din teritoriu, însoțit de Ludovic Orban.

Președintele PNL nu mai are însă de pierdut din punct de vedere al imaginii, fiind pus să încaseze pentru partid.

Se pare însă că nu este suficient, impunându-se necesitatea unei jertfe și mai mari, iar Raed Arafat se conturează drept ținta ideală.

Șeful DSU și-a luat însă rolul în serios și își joacă puternic cartea, având în spate și lupta cu Guvernul Băsescu – Boc.

Arafat a trecut deja peste decizia inițială a ministrului Educației, Monica Anisie, solicitând închiderea tuturor unităților de învățământ preuniversitar din țară.

În privința studenților însă, atât Arafat, cât și Orban, au omis probabil cel mai important pericol de extinderea a cazurilor de infectare, căminele.

Guvernul nu a reacționat, cel mai probabil pentru că nu a găsit o soluție legislativă, pentru a forța închiderea temporară a căminelor studențești sau de limitare a numărului celor cazați.

Acestea cu toate că reprezentanții universităților le-au cerut lui Orban și lui Arafat acest lucru.

Nici în cazul școlilor, liceelor și grădinițelor situația nu a fost gestionată profesionist, asigurând inspectoratelor din teritoriu și conducerilor instituțiilor toate informațiile necesare.

Ministerul Educației a fost latent, trimițând doar o notă prin care practic nu a spus nimic inspectoratelor școlare.

Astfel, riscurile ridicate rămân, deoarece conducerile unităților de învățământ nu știu dacă profesorii trebuie chemați la școală.

Profesorii vin din comunități, mulți chiar făcând naveta, chiar și cu mijloace de transport în comun, și se adună alături de colegii lor în aceeași încăpere, în cancelarie, petrecând și mai mult timp împreună, acum că nu mai sunt ore de predare.

O altă situație ușor de anticipat pe care nici Ministerul Educației și nici comisia formată special pentru a gestiona situația coronavirus nu au luat-o în calcul.

De asemenea, nimeni nu le-a spus copiilor și profesorilor când se vor recupera orele, dacă vor fi amânate examenele, când se vor mai putea pregăti și așa mai departe.

Iată ce spune Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Superior, pe care nu este exclus ca nici cei aflați la conducerea Ministerului Educației să nu-l cunoască: “Art. 9 din ordinul nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), cu modificările și completările ulterioare: Alin. (3): În situaţii obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi naturale, alte situaţii excepţionale, cursurile şcolare pot fi suspendate pe o perioadă determinată.

Alin. (4): Suspendarea cursurilor se poate face, după caz:

a) la nivelul unităţii de învăţământ - la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, cu aprobarea inspectorului şcolar general;

b) la nivelul grupurilor de unităţi de învăţământ din acelaşi judeţ/municipiul Bucureşti - la cererea inspectorului şcolar general, cu aprobarea ministerului;

c) la nivel regional sau naţional, după consultarea reprezentanţilor federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice.

(5) Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare până la sfârşitul semestrului, respectiv al anului şcolar, stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi comunicate instituţiei care a aprobat suspendarea cursurilor”.

 

Comentarii

loading...