8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAnticorupția îl poate aduce pe Donald Trump în România

Anticorupția îl poate aduce pe Donald Trump în România

Apărătorii fostului lider PSD ar putea cere instanțelor de fond audierea și a fostului președinte american, în calitate de martor.

Dacă tot nu a dat curs invitației lui Dragnea de a vorbi în Piața Constituției, în timp ce era președintele SUA, o poate face acum în fața juzilor români. Să răspundă, în clar și cu mâna pe Biblie: “și-a tras inculpatul Liviu Dragnea un folos necuvenit de la dineul de dinainte de investire?”

De ce și-a pus Trump la dispoziție prestigiul? A avut ceva de câștigat?

Poate să scrie chiar și cu mânuța lui, asemenea altui partener de pahar, Sorin Grindeanu, o declarație. Numai că jurisdicția românească îl obligă să vină martor.

De ce nu ar cere avocații lui Liviu Dragnea audierea președintelui american ca martor al apărării?

Poate că fostul lider de la Casa Albă și-o și merită. Atât de mult a susținut întărirea luptei anticorupție, încât a început mortului să-i pută vata din nas.

Ambasadorul trimis de el la București a repetat ca melița stricată nevoia accelerării muncii DNA, de curățare a clasei politice, de elementele “dușmănoase” establishmentului.

Poate dacă Trump avea FBI-ul de partea sa ar fi aflat de planurile de afaceri ale lui Hunter Biden din România și de prietenia sa cu Puiu Popovici, cetățeanul româno-american, fugar din cauza condamnării sale.

Fiul președintelui actual al SUA s-a plimbat de mai multe ori prin București și s-a întâlnit cu personalități importante. Statul paralel din România a refuzat să-l dea în primire.

Anticorupție pentru căței

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Odată venit în România, Trump ar putea afla că lupta anticorupție e doar pentru căței, dulăii cei mari ai ranch-ului investitorilor, posesori de insule, sunt protejați.

Și poate mai află că sub mandatul său Louis Freeh, fostul șef al FBI de pe timpul administrației Bill Clinton, era angajat de un corupt român, la recomandarea lui Hunter Biden și mai mult se întâlnea cu șeful SRI pentru a-l pune la adăpost pe “prietenul Americii” Popoviciu.

Apropo de America administrației Trump. Lui Liviu Dragnea i s-a ridicat viza de SUA, în timp ce era doar cercetat penal, iar lui Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare, dat în urmărire internațională, schimba curtoazii cu fiul noului președinte, Joe Biden, prin intermediu lui Freeh, așa cum dezvăluie un articol din The New York Times.

Hunter Biden știa de cât de penal era Popoviciu, dar asta nu l-a oprit în a dezvolta planuri de investiții uriașe în nordul capitalei, pe capital chinez și în cârdășie cu oamenii sistemului de la noi.

Pe Hunter Biden nu l-a deranjat nici musca trumpistă, darmite un rise project, cu vreun Tolo the Great, în coadă. Și poate că în sfârșit se convinge și Donald Trump că lupta anticorupție nu e decât cea din iazul, mare cât o țară, unde peștii cei mari trag pisicile nătăflețe în apă și le îneacă, asta în timp ce rechinii au protecție de la divinitatea momentului.

Acuza: Dragnea și-a cumpărat imagine

Sigur că dosarul întâlnirii dintre Liviu Dragnea și Donald Trump ar trebui respins de magistrați, încă de la primul termen. Rechizitoriul, atât cât s-a livrat presei de sistem, nu conține nicio probă a acuzării, ba mai mult e de un ridicol imens: Dragnea și-ar fi obținut pentru sine și pentru partid foloase necuvenite. Adică și-a cumpărat prestigiul. Vi se pare că procurorii sunt întregi la minte? Da. Ei sunt și decorați de Ambasada Americii, chiar dacă prin birourile multora dintre ei zac coji de semințe prin scrumiere.

Dar dacă, totuși, procesul se judecă, apărătorii lui Dragnea pot recurge în strategia de apărare și la audierea martorului Donald Trump. De ce anticorupția să nu aibă cote imense de ridicol? Dacă planeta nu l-a cunoscut pe I.L. Caragiale, acum îl poate vedea pe Farfuridi, în întruparea luptei anticorupție. Toți șefii de pe Potomac și-au rupt nasturii pentru a impune Noul “Mani pulite” și-n țara partenerului strategic, singurul din zonă care a acceptat instrumentalizarea lasoului ca politică de stat.

De aproape zece ani, România e o herghelie. Decidenții sunt urmăriți și călăriți de scorbaciul lumii noi: anticorupție cu motocei.

Mai are sens să aducem aminte că Biden jr s-a combinat cu un penal pentru a lua participațiuni private din cele două aeroporturi bucureștene și doar sentința de condamnare a “americanului” Popoviciu – căruia nu i s-a retras cetățenia, asemenea vizei de SUA “penalului” Dragnea, a oprit afacerea?

Anticorupția e ca șuriul: pentru unii instrument de chiuretat, pentru alții instrument de tăiat jugulara.

Cui îi e frică de Dragnea în libertate?

Tot mai evident e pentru toată lumea că Liviu Dragnea e un condamnat politic. Asta dacă doar îl pui în oglindă cu fostul său premier, Sorin Grindeanu, care joacă rolul de pupăza din tei, în condițiile în care contractele de înzestrare militară, ticluite de un om de afaceri român, sponsor al călătoriei, s-au perfectat de către premier, nu de către președintele Camerei Deputaților. Grindeanu e popa de inimă roșie, iar Dragnea, șeptarul bătut de Quinta sistemului.

Trump poate să-i ia urma lui Hunter Biden pe străzile din Lipscani, să servească o cină în Centrul vechi și să nu mai fie obligat să-i dea o șapcă președintelui român.

Mișcarea inteligenților care au orchestrat noul dosar lui Liviu Dragnea are două sensuri: unul dus și altul depășire.

 

Vocile lumii

New York Post

Publicație americană

„Ca să știi, am avut discuții cu șeful Diviziei Infracțiuni a FBI și Biroul este sincer interesat în a se întâlni și a vorbi cu Gabriel (Puiu Popoviciu) asupra altor subiecte despre care ar fi interesat să le discute”, îi transmitea Louis Freeh lui Hunter Biden. În ziua schimbului de mesaje, 8 iulie 2016, a fost publicată motivarea deciziei Curții Constituționale a României care a definit în clar în ce condiții poate fi definit abuzul în serviciu.  Biden jr. era direct interesat. 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă