12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAnisie se spală pe mâini de noul an școlar

Anisie se spală pe mâini de noul an școlar

Ministerul Educației și cel al Sănătății nu au dat încă un verdict legat de începerea anului școlar 2020 – 2021.

În mapa ministrului Monica Anisie stă un draft de ordin care să prevadă modul în care se vor lua cursurile în anul școlar următor.

Cel puțin, asta se știe, dar este clar că autoritățile nu au dat niciun răspuns concret conducerilor unităților de învățământ, cadrelor didactice, elevilor și părinților acestora, legat de noul an școlar.

Au fost prezentate trei scenarii: revenirea tuturor elevilor în unitățile de învățământ (cel mai puțin probabil, în contextul pandemiei); elevii vor reveni la școală pe grupe, o parte continuând școala online; toți elevii vor participa la cursuri doar online.

Ministrul Educației a lansat ideea că fiecare unitate de învățământ, în parte, va decide ce scenariu va adopta.

Practic, acest lucru înseamnă transferul  responsabilității  către directorii de școli.

Ministrul Educației se spală pe mâini de învățământul preuniversitar și, în plus, creează un teren bun pentru răzbunare politică la adresa unor directori de unități școlare.

Adică, ministrul poate spune oricând că directorul unei școli nu a ales scenariul potrivit.

Cu alte cuvinte, la o revoltă a celor implicați în sistemul de învățământ, ministrul va avea mereu un cap de sacrificat.

Consiliul Național al Elevilor din România cere reîntoarcerea în școli, la fel cum solicită și cei mai mulți profesori din învățământul preuniversitar și din cel superior.

În Statele Unite tendința este aceea de a nu deschide unitățile școlare și de a continua învățământul online.

Indiferent de modelul adoptat, trebuie să fie o decizie asumată de ministrul Educației, nu o eludare a responsabilităţii.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Hidroelectrica și Masdar semnează pentru extinderea scopului acordului de colaborare

O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă