10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: De ce ar trebui conservată arhiva SIPA | COMENTARIU DW

Horațiu Pepine: De ce ar trebui conservată arhiva SIPA | COMENTARIU DW

Polemica surprinzătoare despre arhiva SIPA, care deja era pe jumătate uitată, continuă într-o ambianță de nervozitate și nedumerire, explică un articol publicat vineri de Deutsche Welle.

Ministrul Justiției a spus despre arhiva SIPA ceva uimitor: ”E păcat să o distrugem, ea este un segment din istoria mai placută sau mai puțin plăcută”, precizează jurnalistul Horațiu Pepine.

În opinia acestuia, "se cuvine să-l întrebăm de îndată pe ministrul de Justiție: ce este istoria? Pentru că ironia care îi scapă este că distrugerea unei arhive face și ea parte din istorie. Ridicarea statuii lui Lenin a fost istorie, dar dărâmarea ei de asemenea".

Ironia soartei face ca tocmai arderea portretelor lui Ceaușescu, în decembrie 1989, spontană și pe scară largă, să fi fost trăită ca ”adevărata” istorie, ca și scoaterea din biblioteci a volumelor omagiale, întrucât istoria nu e doar conservare pioasă, ci și distrugere contestatară sau, uneori, pur și simplu igienică – remarcă Horațiu Pepine.

Nu e destul să spui ca arhiva SIPA e istorie, e nevoie să spui de ce preferi conservarea și nu distrugerea ei și care este semnificația (sau, dacă doriți, scopul) conservării arhivei, explică articolul Deutsche Welle.

Cele mai citite

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...

Ramzan Kadîrov se antrenează într-o sală de fitness după ce s-a anunțat că e pe moarte

Omul forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat un videoclip în care arată cum se antrenează într-o sală de fitness, într-o aparentă intenţie de...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă