ONG-urile din Rusia au fost declarate agenți străini | COMENTARIU DW

Deutsche Welle Actualizat: 02.12.2017 - 14:28

În Rusia, ONG-urile care primesc finanțare din străinătate sunt trecute într-un registru al "agenților străini", dar în ciuda acestei stigmatizări, multe dintre ele își continuă activitatea.

Share

Una dintre piedicile puse în calea acestor ONG-uri este interdicția de a avea activități în Caucazul de Nord, mai ales în Cecenia, "pentru că purtăm acest stigmat", a declarat jurista de la renumita organizație pentru apărarea drepturilor omului "Memorial" de la Moscova, citată de jurnalistul Roman Goncharenko.

Asemenea restricții sunt consecința directă a unei legi care a intrat în vigoare în Rusia în urmă cu cinci ani, pe 21 noiembrie 2012. Legea obligă organizațiile non-guvernamentale cu activități care includ angajamentul politic să se înregistreze ca "agenți străini", dacă beneficiază de sprijin financiar din străinătate. În plus, ele trebuie să facă public acest statut, de exemplu pe site-ul oficial în internet, și să-și declare veniturile în mod regulat.

Aceste măsuri ale administrației de la Kremlin afectează "în special organizațiile pentru drepturile omului, dar și diverse ONG-uri care se ocupă de protecția mediului și sănătate", subliniază articolul din Deutsche Welle.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...