9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAmerica se întoarce, noi nu ne-am întors

America se întoarce, noi nu ne-am întors

Sigur că Liviu Maior s-a întors în triumf de la postul de ambasador al României la Washington. Are cărți pregătite pentru trimis la tipar, doar noi am rămas tot fără vize, ca cetățeni ”privilegiați”, dar de rangul 3. Să ne bucurăm?

Dacă Administrația Trump a fost absentă la București, în ultimii patru ani, trimițând cel mai dezastruos ambasador, preocupat doar cum să-și îndestuleze coșnița, speranța moare ultima. Și noi nu ne-am întors de la consecventa noastră iubire față de Țara tuturor posibilităților.

Întoarcere la ”protocoale” sau la deschidere?

America se întoarce la vremea lui Mark Gittenstein (prietenul de-o viață a lui Biden), cu celebrele protocoale sau la cea de deschidere a lui James Rosappepe? Încă nu ne e clar.

Puțini români știu că Joe Biden, pe vremea când era senator, a vizitat România. Asta se întâmpla în septembrie 1999, în timpul Administrației Constantinescu (singura președinție română care poate purta acest titlu n.a.), pentru a mulţumi conducerii de stat pentru sprijinul oferit NATO în timpul războiului din Kosovo.

Joe Biden va intensifica lupta anticorupție și de control asupra statului român, prin intermediul noului ambasador trimis la București sau va exercita o deschidere economică și spre țara noastră?

Pe noi ne interesează partea a doua. De prima suntem sătui.

SUA, doar al 5-lea investitor străin

În ciuda încrederii nemărginite a poporului român în visul american, SUA sunt, conform topului Băncii Naționale, doar pe locul 5 în topul investitorilor străini, cu 5,8 miliarde de dolari. Dacă punem la socoteală miliardele de dolari date până acum pe echipamentele militare din SUA ne cam apropiem ca sumă. Ei s-au întors. Noi nu ne-am întors niciodată din credințele noastre filo-americane.

Ținând primul său discurs important de politică externă de la preluarea mandatului, președintele SUA, Joe Biden, a trimis lumii un semnal puternic că va vedea o America foarte diferită. Asta se întâmpla zilele trecute la Departamentul de Stat.

Principalul mesaj a fost de reconciliere cu marile puteri ale lumii, izbite de zid de Donald Trump.

Prietenos cu Rusia, deschis la cooperare economică sino-americană

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Analiștii internaționali vorbesc despre o încălzire a relațiilor cu Rusia și China. Ce vom face noi, asta o va trasa viitorul ambasador, care cu siguranță va fi mai aplicat, decât aerianul Adrian Zuckerman, singurul demnitar american partizan politic.

Biden va încerca să reîncălzească ciorba relațiilor înghețate de Trump. America se întoarce. În ce punct?

Cum s-ar zice, Biden le întinde autocraților o mănușă de catifea.

Asemenea lui George Washington în 1797, noul președinte al SUA s-a întrebat la conferința de securitate de la München: “Care este misiunea Americii?” Cu acest prilej, și-a expus viziunea cu privire la misiunea Americii.

“Care este misiunea Americii?”

În 20 de ani, Administrația americană a trecut prin trei etape: una a angajării pe teatrele de operațiuni militare, a doua a parteneriatelor strategice de descurajare a conflictelor și a treia a izolării, așa cum au apostilat stângiștii ”America Great Again” a lui Donald Trump.

Pentru a face diferența dintre două viziuni diferite asupra relațiilor internaționale ale SUA, Patrick J. Buchanan, autorul celebrei cărți ”Războaiele de la Casa Albă din timpul lui Nixon,” face o comparație inedită, dar grăitoare, între răspunsul dat de George W Bush și Joe Biden, la întrebarea ”care e misiunea Americii?” Cele două luări de poziție sunt puse în contrast în publicația conservatoare ”The Chronicles.”

Bush (20 ianuarie 2005): „Din prima zi a fondării Statelor Unite ale Americii, am considerat că fiecare bărbat și femeie de pe acest pământ are drepturi, demnitate și o valoare inegalabilă, deoarece poartă imaginea Creatorului Cerului și al Pământului.” Cu acel prilej liderul republicat al SUA a explicat că misiunea președinților americani este să promoveze idealurile creștine. A mai spus că politica externă americană caută să sprijine instituțiile democratice din fiecare națiune, cu scopul final de a pune capăt tiraniilor.     

Misiunea declarată a lui Biden, exprimată zilele acestea, pare mult mai puțin ambițioasă. “Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitorul și direcția lumii. Ne aflăm într-un punct de inflexiune între cei care susțin că autocrația este cea mai bună cale de urmat și cei care înțeleg că democrația este esenţială,” a spus Biden zilele trecute. Fele víz – fele bor, cum ar spune honvedul.

“Democrația nu este ceva întâmplător. Trebuie să o apărăm, să luptăm pentru ea, să o întărim, să o reînnoim. Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre,” a mai subliniat, cu referire la vechii președinți.

Vocile lumii

The Guardian explică: Ce înseamnă ”America se întoarce?

”Joe Biden a vrut să spună că SUA se întorc în alianțe, precum NATO, în agențiile ONU, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății și în acordurile internaționale, precum Acordul climateric de la Paris și Acordul nuclear iranian”, explică editorialistul The Guardian.

Biden nu continuă Războiul Rece

În discursul său de la München, Biden i-a asigurat pe liderii autocrați de la Moscova și Beijing că SUA nu mai doresc un nou Război Rece, precum cel care s-a încheiat cu victoria Americii împotriva comunismului, Imperiului Sovietic și URSS.

Biden a promis răspicat: ”Misiunea noastră nu este să punem Estul împotriva Vestului. Nu vrem noi conflicte. Ne dorim un viitor în care toate națiunile să își poată stabili în mod liber propriul drum fără amenințarea cu violența sau constrângerea”.

Biden pare că propune o existența pașnică între democrații și autocrați. Un președinte al reconcilierii.

Nu știm cum se vor împăca elitele progresiste ale SUA cu mesajul împăciuitorist, acele elite care revendică eliberarea Crimeei de regimul despotic militar a lui Putin, care cer eliberarea justă a lui Alexei Navalnîi, persecuții pentru regimul Lukașenko, punerea la punct a Chinei pentru reprimarea mișcărilor de independență din Hong Kong.

”America se întoarce”, noi nu ne-am întors, în sensul de sucit. Suntem tot aici, așteptând americanii.

Totuși, ne mai fiind la vârsta celor care cred că tot ce zboară se mănâncă, nu avem așteptări mari de la noua administrație care va continua, cu ceea ce știe mai bine, ”întărirea luptei împotriva corupției.”

Care stăpân și-ar dezlega câinele, obișnuit cu lațul?

 

P.S. N-am ținut niciodată câinii legați

 

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă