21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAm fost primul jurnalist român la Larry King

Am fost primul jurnalist român la Larry King

Probabil cel mai important moderator de televiziune din SUA, Larry King, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, fiind secerat de COVID-19.

Aveam 28 de ani. Mi s-a propus un internship la CNN. Am acceptat. La acea vreme era cel mai influent post de știri tv din lume. Modul de transmitere live a evenimentelor, tehnica specială folosită în desfășurarea lor, felul în care se construiau din mers știrile mă fascinau. Asemenea oricărui tânăr ziarist de pe planetă, am ajuns cu sufletul scos la etajul 18, unde-și avea studioul.

Cum era ca om Larry King?

Fiind “intern” la CNN, am fost repartizat și în echipa marelui star. Susan, o fire extrem de jovială, avea grijă să înțeleg produsul. Nu înțelegeam atunci ce înseamnă un brand de marcă.

Până să descriu modul prin care am încercat să strecor o întrebare despre Europa de Est în interviul, din vara anului 1993, luat președintelui SUA de atunci, Bill Clinton, important e să mărturisesc cum am simțit omul, epoca și instituția. Pentru cei neinițiați, echipa lui era formată din 80 de persoane, care îl ajutau pe tehnic, administrativ și editorial.

Susan era un fel de șefă. Purta mereu un clipboard cu ea. Nota orice mic amănunt. Mai căra și o geantă de documente. Mi-a mărturisit că sunt documentările făcute pentru Larry.

Vedeta venea doar cu o oră înainte de interviurile care l-au consacrat. Părea extrem de prietenos, pus pe șotii. Asculta pe cei din jur.

King a fost un autodidact. Nu a absolvit nicio facultate, n-a urmat niciun curs de jurnalism, s-a calificat la locul de muncă, aveam să aflu de la Susan.

 

 

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Din poziția de one man show a câștigat 144 de milioane de $ un Premiu Emmy, două Peabody Award și zece Cable ACE Award. Doar Pulitzer n-a avut

Activitatea radiofonică și-a început-o într-un mic studio din Miami. Apoi a plecat la Washington DC, la un radio cu broadcasting pentru mai multe state. Avea, încă de la început la CNN, o audiență de 3-5 milioane de ascultători.

La moartea sa, Ted Turner, angajatorul care a pariat pe el în 1985, a spus că a plecat dintre noi “probabil cel mai mare jurnalist al tuturor timpurilor”.

25 de ani a slujit zilnic, de la 12.00, trecute fix, ora americană de pe coasta de est, postul CNN, care l-a consacrat.

Larry King – live

A făcut interviuri cu toți președinții americani, pe care i-a mai prins în viață. Era o onoare pentru vreun oficial stăin să fie invitat în celebra sa emisiune: “Larry King – live.”

Din poziția de one man show a câștigat un Premiu Emmy, două Peabody Award și zece Cable ACE Award, câți alții în zece vieți. Doar Pulitzer n-a avut.

Stăpânea cuvântul. Și-l slujea cu parcimonie.

Într-una din discuțiile mele, mai scurte decât o intervenție în emisiunile de astăzi, m-a învățat că în afară de documentare îți trebuie și mult fler. Adică intuiție. Să știi să formulezi o întrebare cu mai multe răspunsuri.

Cum se realizează un interviu eficient?

Lăsând deoparte uzualele “cine, unde, cum, ce și de ce” (trebuie amintit că toate birourile jurnaliștilor americani aveau “5W”-uri atârnate pe pereți, mai mari decât posterele cu Europa ale acoperiților din UM-urie presei românești de azi), mi-a spus părintește că el nu știe să dea sfaturi, desi avea doi copii. Mi-a mărturisit cum face el. “Încerc să pun întrebări care conțin una, maxim două propoziții, dacă iau din grabă trei, îmi vine să mă concediez singur”.  

Așa era omul. Fără învelișuri de paradă. Ah. Era să uit. Bretelele sale aveau să devină, față de mine, prezidențiale. Dar mă explic un pic mai încolo.

Până la infarctul din 1987 fuma trei pachete de țigări pe zi. Povestea cum s-a lăsat de tutun.

L-am întrebat dacă purta bretele dintotdeauna. Mi-a mărturisit că nevasta i-a sugerat să-și pună bretelele, când slăbise după atacul cardiac.

Revenind la punctul forte, transferul de bretele. Îl avea invitat pe președintele Bill Clinton.

Venise cu doar 15 minute înainte de începerea emisiunii. Susan fierbea. La fără cinci, a apărut și președintele. Au intrat în platou discutând fleacuri.

I-a dat lui Clinton bretelele sale

În live, stupoare. Larry s-a ridicat și și-a desfăcut bretelele. L-a rugat pe președinte să-și dea jos haina. L-a ajutat pe marele lider al lumii de atunci să și le pună. I-a spus că în ziua respectivă vor schimba rolurile. King va fi președinte, iar Clinton va face pe moderatorul. Întrebarea mea despre post-comunism nu a mai ajuns să fie pusă.

Partida a fost interesantă. Azi îmi dau seama că regia a fost negociată, desi Susan nu știa nimic.

Larry King s-a despărțit duminică de lumea telespectatorilor și de cea a admiratorilor, pentru a juca un rol printre îngerii celești.

Nu l-a ucis cancerul de plămâni, nici diabetul, doar nenorocitul de COVID-19. Rămase singur. Îi muriseră vara trecută și cei doi copii.

Am urcat pe munte nu pentru a fi văzut, ci pentru a privi mai bine lumea și a o înțelege.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă