12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiA fi sau a nu fi VACCINAT? Aceasta este o întrebare greșită!

A fi sau a nu fi VACCINAT? Aceasta este o întrebare greșită!

A fi sau a nu fi vaccinat este o întrebare greșită azi, în secolul XXI și în plină pandemie! O spun cu toată responsabilitatea de medic, cercetător și profesor de științe medicale. Indiferent câte reacții negative se vor declanșa la citirea acestor rânduri, trebuie să înțelegem că suntem ființe raționale într-un secol în care știința a ajuns la un nivel pe care părinții noștri nici nu l-au visat. Iar în fața unei pandemii cum este aceasta, în timpul acesta în care omenirea aproape a paralizat, să te apuci să contești utilitatea unui vaccin fără să știi ce vorbești și fără să ai cunoștințe de specialitate echivalează cu o crimă!
 
Îmi cer iertare pentru tonul dur pe care îl folosesc, foarte rar sunt atât de categoric, dar de această dată multitudinea de opinii contrare vaccinării mă surprinde și mă face să scriu cu vehemență. Oameni buni, nu există cipuri, nu există otravă, nu există substanțe interzise sau necunoscute în vaccin! Nu există nicio legătură cu tehnologia de comunicații 5G!… Am citit atât de multe aberații legate de vaccin și de vaccinarea împotriva COVID-19 în ultimele săptămâni încât simt nevoia să intervin și să vă spun că EU SIGUR MĂ VACCINEZ!
 

Trebuie să știți că vaccinurile au salvat sute de milioane de vieți omenești.
 

Poate nu știați, dar variola a ucis în jur de 500 de milioane de oameni în secolul trecut. Credeți că boala a dispărut prin vreun miracol? OMS a desfășurat o amplă campanie mondială de vaccinare, iar boala a fost eradicată în 1977. OMS a declanșat o amplă campanie împotriva variolei care a fost condusă de medicul epidemiolog american Donald Henderson. Un medic excepțional, care a devenit decan al Universității John Hopkins, o redutabilă școală medicală din SUA. Un medic, nu internaut „atotștiutor”! Iar toate acestea se întâmplau după ce se făcuseră deja primii pași pe lună!…
 
Difteria, tetanosul, oreionul, boala provocată de rotavirus, tusea convulsivă, rujeola, poliomielita,  gripa – iată tot atâtea alte boli care făceau ravagii, dar a căror incidență a scăzut extraordinar de mult datorită vaccinurilor. Principiul vaccinării – adică, prevenție prin stimularea producerii de anticorpi în organism pentru a evita îmbolnăvirea – este unul care nici nu poate fi negat, nici nu poate fi contestat.
 
Țara noastră a fost puternic afectată de subfinanțarea sistemului de sănătate, de desființarea unor producători de vaccinuri cum era Institutul Cantacuzino, de exodul medicilor și al personalului sanitar. Statisticile din ultimii ani arată că peste trei milioane de copii mor anual din cauza bolilor care ar putea fi evitate prin vaccinuri. În România, lucrurile stau destul de prost. România este țară endemică pentru tuberculoză și hepatită de tip B. Avem printre cele mai multe cazuri de tuberculoză și rujeolă din UE. Cum să ne permitem să negăm beneficiile vaccinului antiCOVID-19?!…
 
Da, putem comenta mult și putem critica felul în care a fost organizată de către autorități comunicarea în ceea ce privește vaccinarea. Putem critica, și sunt multe argumente în favoarea criticii, autoritățile pentru modul în care au gestionat lucrurile în pandemie. Am scris eu însumi mai multe articole pe această temă. Da, slavă Domnului, nu ni s-a pus pumnul în gură, chiar dacă unii politicieni sunt tentați să creadă că ar fi mai bine așa. Dar faptul că putem vorbi liber nu înseamnă că putem spune orice ne trece prin cap!
 

Ce este acest virus și de ce este atât de periculos?

 
Virusul SARS-CoV-2 este o entitate strict infecțioasă, fără metabolism propriu, deci lipsita de viață.  Este un patogen absolut, spre deosebire de bacterie, care are metabolism propriu și este considerată  a fi o entitate vie.
Boala COVID-19 este rezultatul infecției cu virusul SARS-CoV-2, care pătrunde în organismul uman pe cale aerogenă. Semnele de debut variază de la tuse seacă, febră și oboseala accentuată – aceasta este simptomatologia generală a gripei – până la pierderea gustului (ageuzie) și pierderea mirosului  (anosmia), urmând fenomene respiratorii cu o plajă largă a severității și care pot fi însoțite de probleme gastrointestinale.
Patologia bolii este variată, largă, putând să afecteze plămânul, miocardul, tractul gastrointestinal, sistemul nervos, encefalul. Răspunsul imun poate fi uneori prea puternic și dăunător sănătății,  declanșând așa-numita „furtună de citokine”. Cele mai susceptibile spre a dezvolta o formă severă a  maladiei sunt persoanele cu anumite patologii de fond, cum ar fi obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, afecțiunile pulmonare, cardiace ori renale.
 
Boala poate lăsa sechele, este nevoie de timp pentru recuperare și nu trebuie neglijat impactul psihologic al acesteia. Iar până acum, această boală a ucis în România peste 14.000 de oameni.
 

Cum este acest vaccin?

 
Tehnologia după care s-au realizat vaccinurile care sunt aprobate până acum este nouă, dar trebuie să știți că se cercetează de foarte mulți ani posibilitatea de a simula genetic, într-un mod perfect inofensiv și fără legătură cu ADN-ul, așa cum cred – greșit! – mulți, producerea de anticorpi. Cercetarea acestei metodologii de producere a vaccinului nu a început o dată cu apariția acestui virus. Dar oamenii de știință au aplicat-o acum, în regim de urgență, iar toate autoritățile medicale ale lumii, din toate statele dezvoltate, le-au aprobat. Credeți că intervenția pe Facebook a unui om fără pregătire și care de multe ori are lacune grave de gramatică valorează mai mult?
 
Iată o descriere sumară a acestei tehnologii: vaccinul constă într-o particula de ARN (Acid Ribonucleic) mesager (ARNm) realizat sintetic, în laborator. Acesta este învelit în particule lipidice,  metodă utilizată de peste 3 decenii în terapia genică. Acest mesager este injectat  intramuscular sau subcutanat. Prin intermediul învelișului său lipidic ce fuzionează cu membranele celulare adiacente,  pătrunde în celulă.
 
O dată ajuns în celula, el este translatat, „citit” de către ribozomi și poliribozomi în vederea sintezei de proteine S(specific SARS-CoV-2), funcționând ca un „card de identitate” al virusului pentru sistemul nostru imun, acesta învățând astfel să îl identifice. ARN mesager nu se poate insera în  nucleul celulelor noastre, nu poate ajunge aproape de genomul nostru, singura lui menire este atașarea de ribozomi, aceste „fabrici” de proteine ale celulei. Sistemul imun uman va repera aceste proteine S, le va lega și va produce anticorpi pentru neutralizarea lor.
 
Am încercat să explic cât mai simplu posibil ce este și cum funcționează acest vaccin. Pentru că este un vaccin nou, este firesc să apară întrebări. Este firesc să existe neliniște. Dar la fiecare întrebare există răspunsuri argumentate științific, iar acestea ar trebui să elimine neliniștile. De acord, autoritățile ar putea să facă mai atractivă campania de comunicare legată de vaccinare, dar această stare de împotrivire agresivă și fără argumente care pare să depășească limita rațiunii mi se pare de neînțeles. Vă doresc tuturor sănătate, un an bun, vă invit să aveți încredere în medici și vă anunț că eu mă vaccinez!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

TikTok Lite ar putea fi suspendat în Europa, spun autoritățile de reglementare din UE

O caracteristică cheie a noii aplicații TikTok, TikTok Lite, ar putea fi suspendată în Uniunea Europeană dacă oficialii companiei nu aduc argumente cu privire...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă