11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpinii10 motive să nu-ţi cumperi apartament nou acum

10 motive să nu-ţi cumperi apartament nou acum

Situaţia tinde să ajungă la un maxim istoric. Dinu Patriciu avea să spună, înainte de declanşarea ultimei crize, că atunci când metrul pătrat depăşeşte de cinci ori salariul mediu, „vindeţi, nu mai staţi pe gânduri!“. Piaţa imobiliară avea să se prăbuşească după un an de la profeţia sa. Majoritatea tinerilor iau credite. Dar cei care au bani cash mai bine amână achiziţia. Există mai multe motive pentru care părinţii ar trebui să sfătuiască tinerii să mai aştepte să se mute de acasă.

1. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anunţat luna aceasta că în curând gradul de îndatorare se va plafona la 40%. Mai puţine persoane o să fie eligibile pentru contractarea unui împrumut pentru creditele ipotecare. Astfel, preţurile apartamentelor vor scădea.

2. Dezvoltatorii imobiliari au crescut investiţiile cu 70% faţă de anul trecut. Începând cu 2014, în fiecare an s-au dat în folosinţă aproximativ 50.000 de apartamente noi. În primele 9 luni ale anului 2018 vânzările nu au depăşit 40.000. Mai există peste 10.000 de apartamente noi nevândute, conform aprecierilor specialiştilor imobiliari. Dacă oferta este mai mare, clar preţul va scădea.

3. „Preţul la apartamente (inclusiv în marile oraşe) o să scadă cu cel puţin 25-30% în maximum 2-3 ani (având în vedere ultimele cifre, cred că ajustarea o să fie mult mai rapidă, poate chiar în anul următor). Recomandarea mea rămâne aceeaşi: staţi cu chirie pentru încă 2 ani, când o să cumpăraţi cu cel puţin 30% mai ieftin comparativ cu preţul actual“, spune analistul Iancu Guda, lector la Institutul Bancar Român, într-o analiză prezentată pe pagina sa de socializare.

4. În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele emise vineri, 12 octombrie 2018, de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

5. Salariile nu vor mai avea trendul actual de creştere, în condiţiile aplatizării economiei româneşti.

6. Robor, pe baza cărora se calculează creditele ipotecare, s-ar putea să crească mai mult de 3,2%, la trei luni.

7. Preţul mediu al metrului pătrat de construcţie nouă a crescut la 1.350 de euro în noiembrie 2018, ca medie pe ţară, în condiţiile în care în 2014 era de 950 euro pe metrul pătrat. Salariile s-au mărit cu 42%, dar inflaţia a mâncat diferenţa.

8. Riscul intrării într-o recesiune mondială, văzând loviturile de pe Bursa americană de valori, este extrem de ridicat.

9. În condiţiile stabilităţii euro/leu, la un curs de 4,66 lei, analiştii bancari recomandă luarea creditelor ipotecare în lei, nu în valută, dacă tot este necesară achiziţionarea unui apartament nou.

10. Ultima – şi cea mai puţin dorită informaţie – este legată de „Prima Casă“. Guvernul va diminua ritmul programului de la an la an.

Dacă ai o casă de vânzare, poţi aştepta! Nu trebuie să o vinzi acum – spun specialiştii. Ea poate avea oricând valoare. Asta depinde şi de zona unde e construită. Un preţ are o casă la Salva Vişeu şi alt preţ lângă Bucureşti. Preţurile apartamentelor în blocuri oscilează oriunde în lume – în funcţie de factorii exogeni, de mediu, de industrializare, de stagnare – mai mult decât cele ale caselor. În Canada, de exemplu, datorită acceptării indienilor, chinezilor şi ruşilor de a avea proprietăţi, preţul unei case sare mult de un milion de dolari în marile oraşe: Vancouver şi mai ales Toronto. Şi să nu uităm: criza din 2008-2009 a plecat tot din America, prin explozia preţurilor la proprietăţi, făcând specialiştii să o definească drept bulă imobiliară.

Ieri s-a depus la Bruxelles dosarul de finanţare a Centurii Bucureştiului, în valoare de 1,2 miliarde euro, credit nerambursabil. Ce se va întâmpla cu preţurile apartamentelor şi ale caselor din apropierea acesteia? Fireşte, vor creşte, dar nu în ritmul aşteptat de investitori.

Preţul cel mai accesibil la case în suburbiile marilor oraşe este de 70.000-80.000 de euro. Tot ce depăşeşte această sumă e factor speculativ.

A se reţine că nu se compară fluctuaţiile la apartamentele vechi cu cele noi, preferate de tineri. Dacă preţurile apartamentelor rezidenţiale vor scădea cu 30% în următorii trei ani, nu acelaşi procent se va aplica şi apartamentelor vechi.

E o chestiune de trend. În cazul în care pragul de îndatorare va scădea la 40%, nicio familie tânără nu va putea lua mai mult de 50.000 de euro credit, deci preţurile apartamentelor vor scădea.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă