9.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăOpera & Classical MusicPrizonier la naziști, executat de sovietici. Povestea singurului voluntar de la Auschwitz

Prizonier la naziști, executat de sovietici. Povestea singurului voluntar de la Auschwitz

Capitanul Witold Pilecki a fost singura persoană din lume despre care se știe că s-a predat benevol pentru a fi închis în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Mai exact, în 1940, după invadarea Poloniei de către naziști, Pilecki s-a lăsat capturat și deportat la Auschwitz crezând că acolo nu este decât o închisoare mai mare.

A intrat în acest joc cu gândul de a organiza rezistența din lagăr pentru ca, apoi, să încerce să evadeze. Bineînțeles, în scurt timp a aflat că nu ajunsese într-o pușcărie, ci într-un lagăr de exterminare.

Pilecki a supraviețuit condițiilor de la Auschwitz preț de trei ani, contribuind la ridicarea moralului colegilor săi, la crearea unei rețele de spionaj și a transmis în exterior informații despre viața din lagăr.

În 1943, fostul ofițer din cavaleria poloneză evadează și redactează un raport în care descrie atrocitățile comise de naziști. Textul este interceptat prompt de britanici, care îl consideră prea periculos. În consecință, Raportul Witold este interzis.

Autoritățile de la Londra au ajuns la concluzia că publicarea sa ar fi putut slăbi eforturile de război ale Marii Britanii: exista riscul ca soldații britanici să creadă că luptă pentru a-i elibera pe evrei și nu pentru a salva Anglia.

Witold Pilecki și-a continuat lupta împotriva naziștilor, fiind co-fondator al Armatei Secrete Poloneze (Rezistența Poloneză) și a participat la Revolta din Varșovia, din 1944. În timpul acestei revolte este prins și dus într-un lagăr de prizonieri din Germania unde va sta până la terminarea războiului.

După eliberare, Pilecki luptă din nou, cu arma în mână, pentru a apăra Polonia. De data aceasta, împotriva Armatei Roșii. Este prins și de sovietici, închis, torturat și executat în 1948.

Cele mai citite

Americanii trimit elicoptere în România. Vor apăra Flancul Estic

Americanii trimit elicoptere în România, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, menită să protejeze Flancul Estic al NATO. Forțele Terestre ale SUA trimit în România...

Cyber Christmas: Cu ce surprize te așteaptă Cazinoul Mr Bit în acest final de an

Mr. Bit Casino oferă nu mai puțin de 42 de iPhone-uri 13 Pro Max, 23 de MacBook Air, 23 de iPad Pro, 23 de...

Rata Covid în București scade sub 2 la mie

Rata Covid în București scade sub 2 la mie, a anunțat, luni, Direcția de Sănătate Publică (DSP). În ziua de luni, 29 noiembrie 2021, incidența...
Ultima oră
Pe aceeași temă