12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOpera & Classical MusicCum schimbă Ștefy Pantofarul legile din România

Cum schimbă Ștefy Pantofarul legile din România

Fostul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, va promova în Parlament un proiect de Lege a Meșteșugarilor.

Ștefy Filipaș, cunoscut în toată România ca „Ștefy Pantofarul”, este un exemplu al modului în care oamenii simpli pot schimba legile. Deputatul PDL de Arad, Claudia Boghicevici, coordonator al portofoliului Muncii și Protecției Sociale în Guvernul din umbră al PDL, va promova în perioada următoare un proiect de Lege a Meșteșugarilor, o nouă soluție pentru sprijinirea micilor întreprinzători din România, bazat pe modelul de succes al pantofarului arădean.

Modelul pantofarului arădean, extins la nivel național

Deputatul Claudia Boghicevici crede că, printr-o astfel de lege a meșteșugarilor, va putea replica la scară națională modelul de succes al arădeanului Ștefy Pantofarul. „Am vorbit și cu Ștefy Pantofarul despre potențialul unor asemenea mici afaceri, despre faptul că sprijinind meșteșugarii putem crea inclusiv locuri de muncă. De aceea, voi promova curând un proiect de lege a meșteșugarilor prin care să creștem vizibilitatea pe piață a acestora, cât și a produselor furnizate de ei. Vreau, de asemenea, să îmbunătățim prin acest proiect accesul meșteșugarilor la informații de piață și să facilităm valorificarea acestor informații, inclusiv prin intermediul comerțului electronic. Cel mai important obiectiv al legii va fi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă prin stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii, în special în localităţile rurale, dar şi în cele urbane”, a explicat Claudia Boghicevici. În state cu tradiţie din Europa Occidentală, dar mai nou și în Europa Centrală și de Est, dezvoltarea sectorului meşteşugăresc este reglementată şi beneficiază de un statut special în viaţa economico-socială a statelor respective. În România însă, mulţi din cei care au preluat arta meşteşugurilor din moşi-strămoşi au preferat să ia calea Spaniei sau a Italiei, unde munca este grea, dar e răsplătită pe măsură. Astfel, meşteşugurile tradiţionale au început să se piardă, pe de o parte, din cauza lipsei profitului şi pe de altă parte din cauza lipsei interesului actualilor guvernanţi.

O meserie pe cale de dispariție

Ștefy Filipaș, cunoscut ca Ștefy Pantofarul, a învățat meserie adevărată în vechea școală UCECOM din Arad. „Acolo am învățat meserie cu adevărat… În școală și apoi, timp de doi ani, în perioada de practică. Școala era școală și meseria, meserie, nu ca acum când după trei luni de așa-zisă practică, copiii nu știu de fapt să facă nimic”, își amintește Ștefy Filipaș. A muncit câțiva ani la Cooperativa „Pielarul”, alături de pantofari pricepuți și în scurt timp și-a perfecționat meșteșugul. A decis să-și deschidă propria sa afacere și, în timp, a ajuns să devină un pantofar de top în Arad. Repară încălțămintea politicienilor, a oamenilor de afaceri, dar și a arădenilor simpli. Nu face deosebirea la calitatea lucrărilor între o încălțăminte de lux și una ieftină. „Astăzi, abia dacă mai suntem vreo 20 de pantofari, majoritatea fiind oameni în vârstă”, spune Ștefy.

Ștefy Pantofarul a devenit cunoscut în lumea politică în momentul în care Guvernul Boc a pus problema reducerii veniturilor bugetarilor. Astfel, el a promis și chiar a făcut câte o pereche de pantofi de criză pentru fostul premier Emil Boc și președintele Traian Băsescu. Dar, s-a gândit și la oamenii necăjiți și a instituit la un moment dat „programul Rabla” și a oferit încălțări noi în schimbul pantofilor vechi și uzați.

Pantofarul de pe Facebook

Criza nu l-a ocolit nici pe Ștefy Pantofarul. El a adoptat strategii de marketing, care l-au făcut cel mai modern pantofar din Arad. A apelat la Internet, la rețeaua de socializare Facebook. De pe contul său, Ștefy oferă sfaturi utile pentru cei ce doresc să-și cumpere sau să-și repare încălțămintea. Problema mare cu care se confruntă, la cei 40 de ani, este faptul că în urma sa nu vin alte generații de pantofari. „Nu știu dacă meseria mea mai are viitor”, spune cu amărăciune Ștefy.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă