5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăOp & EdRegele și Saltimbancul

Regele și Saltimbancul

La vechii romani, pe timpul Solstițiului de vară, Regele dădea cheile împărăției unui saltimbanc, care n-avea voie să schimbe regulile domnești, ci doar să se bucure de privilegii. Pâinea și circul aveau rostul lor în Imperiul Roman de Apus. Să bucure poporul, împovărat de taxe!

Deși venit într-un Palat regal, construit de rudele sale de sânge, Charles al III-lea nu i-a dat Saltimbancului cheile domnești, pentru că republica nu e monarhie, cum circul nu e dregătorie.

Cum ar fi arătat România monarhică?

Noi, visătorii, încă ne amăgim cu ideea a cum ar fi arătat România într-un regim monarhic. Ieșită din comunism, țara noastră arăta precum Camelot-ul britanic, o cetate asediată, dar şi profund firimiţată de disputele interne. Sângele curgea atât dincolo de ziduri, cât şi în interior. Dinastii în dispută se băteau pentru supremaţie. Într-un moment de clarviziune, Regele Arthur a reuşit să facă pace între familiile aflate în  luptă, oferindu-le aceleaşi poziţii, aceleaşi demnităţi, aceeaşi consideraţie. Aşa s-a născut legenda Cavalerilor Mesei Rotunde. După războaie fratricide, în Camelot s-a aşternut, pentru o lungă perioadă de timp, domnia legii şi principiul conducerii prin consens. Regele Mihai putea fi un nou Rege Arthur, dar sistemul nu l-a vrut. În locul său, am avut doar președinți de “inimă rea.”

Deși n-am ajuns încă în Solstițiul de vară, Klaus Iohannis a părut în fața Regelui Charles al III-lea, precum în vechime saltimbancul la Curtea Regelui. Răzând cabotin și citind de pe foi de alții scrie, președintele – la apusul mandatului – l-a pus în lumina măiestoasă pe Charles, fără să vrea.

Regele și Saltimbancul
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Regele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu s-a dus într-una dintre cele peste cincizeci de state, membre ale Commonwealth, ci a preferat să vină în România, într-o vizită privată. Din curtoazie, i-a tras și lui Iohannis o vizită. Așa cum am mai spus și zilele trecute, n-ar fi putut face o vizită de stat, din două motive: ar fi  jignit aceste țări și guvernele lor și ar fi trebuit să o aducă și pe Camila, niciodată prezentă în țara noastră.

Sinceritatea Regelului

Simplitatea Regelui Charles e copleșitoare. Cum se salută în limba română? L-a întrebat într-o șoaptă pe președinte. A salutat garda cu: „Bună ziua!” A recitat versuri din Eminescu: „țara mea de glorii, țara mea de dor,” în limba română. A spus de mai multe ori că iubește România. Că a învățat multe lucruri bune de la români. Ne-a reamintit că tatăl său a fost verișor cu Regele Mihai și că are o descendență transilvăneană în arborele său genealogic. Sinceritatea suveranului britanic e copleșitoare, față de impasibilul sentimental Klaus Iohannis, venit tot mai rar în vizită oficială în țara lui.

De peste treizeci de ani explic românilor care e diferența dintre un Rege care domnește, nu guvernează și un președinte îndrituit cu puteri mult mai mari.

Până și doamna colonel Dogioiu a prins esența. “Oare cum ar fi arătat România dacă ar fi fost condusă de oameni cu aceeași dragoste pentru ea și români ca regele Charles al III-lea?”

Într-un film realizat de Charlie Ottley, difuzat în primul an al pandemiei, Charles spune că a venit pentru prima dată în România în urmă cu 20 de ani şi că a descoperit o ţară „uimitoare”, menţionând că Transilvania ocupă un loc deosebit în inima sa, iar la fiecare vizită o parte din el „se simte acasă.”

Cum ar suna în gura lui Iohannis „iubesc România?”

Vorbele Suveranului “Iubesc România,” ”mă simt aici ca acasă,” „am sânge transilvănean” au fost preluate de marile agenții de presă din lume. Datorită lui, Valea Zălanului, un ținut uitat de timp din Covasna, în care mai trăiesc doar o sută de localnici, e promovată ca destinație turistică. De fapt, cele două proprietăți ale sale din această localitate sunt introduse în circuitul turistic. Mai are o proprietate și la Viscri, în județul Brașov și trei proprietăți la Breb, în Maramureș.

Când un clovn se mută într-un palat, el nu devine rege. Palatul devine circ

Charles al III-lea s-a bucurat de cadourile simple primite de la români. Un borcan cu miere, o plăcintă uriașă, așa ca pentru marii oaspeți, chiar și un buchețel de flori de pădure, primit de la un copil. Astfel, ar fi spus că pe un metru pătrat din Transilvania sunt atâtea plante de leac, cât în zeci de hectare din Marea Britanie.

CITEȘTE ȘI: Sultanul și democratul, baba și pistolul

Românii au venit din diferite colțuri ale țării pentru a-l vedea pe Suveran. Acesta s-a întreținut îndelung cu ei, s-a fotografiat și a participat la un picnic. Gărzile sale de corp nu au avut aroganța SPP-iștilor lui Klaus Iohannis.

Charles al III-lea e un  agent de promovare fantastic al României, țară considerată de Papa Ioan Paul al II-lea “Grădina Maicii Domnului,” în timp ce Klaus Iohannis, un simplu turist, insensibil la problemele românești. În toate discursurile sale externe vorbește ca tuta doar despre Ucraina. A spus vreodată că iubește România? El își iubește doar poziția, fie ea de saltimbanc, care îi dă o postură europeană.

Când un clovn se mută într-un palat, el nu devine rege. Palatul devine circ.

VOCILE LUMII

Regele Charles al III-lea

Regele și Saltimbancul

“România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare aici sunt specii care au dispărut din Europa. Prețuiesc prietenii din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care fac bine pentru comunitățile din toată țara. Am putut de asemenea să văd în România un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina,” potrivit Hotnews.ro

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Harghita: Peste patru mii de locuitori nu au curent electric din cauza căderilor de ninsoare și a vântului puternic

Aproape patru mii de locuitori, din 11 localităţi, nu au în continuare curent electric, după ce căderile de ninsoare şi vântul puternic au produs...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, va fi candidatul Coaliției Civice la președinția Poloniei

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, a fost anunţat ca fiind candidatul partidului Platforma Civică (PO), aflat la putere, pentru alegerile prezidenţiale din Polonia. El a...
Ultima oră
Pe aceeași temă