12 C
București
vineri, 7 octombrie 2022
AcasăOp & EdPână unde merge iresponsabilitatea politicienilor față de Educație

Până unde merge iresponsabilitatea politicienilor față de Educație

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a aruncat în spațiul public o informație care nu poate decât să îngrijoreze: dacă nu va fi realizată o rectificare bugetară, nu vor exista bani, în luna decembrie, pentru plata salariilor angajaților din învățământ.

Este o reacție firească pentru un ministru responsabil al Educației, care are datoria de a proteja interesele oamenilor care asigură funcționarea sistemului pe care îl păstorește.

Poate fi însă de asemenea doar o declarație politică, o presiune din partea unui membru al Guvernului și al PNL pentru ca parlamentarii să acorde votul de încredere Executivului Ciucă (în care ar rămâne și Sorin Cîmpeanu).

Din nefericire, toate semnele arată că nu este doar o declarație politică, iar riscul ca angajații din învățământ să rămână fără bani de sărbători chiar există.

Aveam informații despre necesitatea unei rectificări bugetare la Educație, încă din această vară.

E de întrebat de ce nu au acționat guvernanții până acum.

Și din informațiile pe care am reușit să le obțin din Ministerul Educației, reise că nu mai sunt bani suficienți pentru a acoperi salariile din sistemul de învățământ preuniversitar până la finele anului în curs.

Este nevoie acum de o minimă dovadă de responsabilitate din partea aleșilor noștri.

Nu vorbesc neapărat despre înscăunarea Guvernului Ciucă, așa cum susține ministrul interimar Cîmpeanu, dar Parlamentul trebuie să identifice o cale din punct de vedere legislativ prin care să fie soluționată această problemă arzătoare din învățământ, indiferent de răfuielile politice.

Să nu uităm că miniștrii interimari de la Educație și Muncă, Sorin Cîmpeanu și respectiv Raluca Turcan, au semnat un angajament că în luna ianuarie a anului următor vor fi aplicate și majorările salariale restante pentru angajații din învățământ.

În condițiile acestui haos politic ce ne este servit zi de zi precum o piesă de teatru foarte ieftină, e tot mai greu de crezut că promisiunea celor doi miniștri va fi transpusă în realitate.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Maestrul Popa’S aduce la Timișoara lucrările celor mai importanți caricaturiști ai lumii

Maestrul Popa’S aduce nume grele ale caricaturii la a zecea ediție a Salonului Internațional de Caricatură de Presă  Fundația maestrului Ștefan Popa Popa’S organizează a...
00:00:32

Un iraniano-american condamnat la Teheran timp de șase ani ajunge în Oman

Baquer Namazi, un cetățean iraniano-american în vârstă de 85 de ani care a fost condamnat și închis de regimul de la Teheran sub acuzații...

Ireal! Cu atâtea scumpiri, autoritățile cred că 3.000 sunt suficienți pentru o familie cu doi copii

Comisia de Insolvență la Nivel Central a stabilit criteriile generale pentru nivelul de trai rezonabil, relatează HotNews.ro. Potrivit datelor prezentate, o familie formată din doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă