5.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021
AcasăOp & EdPână unde merge iresponsabilitatea politicienilor față de Educație

Până unde merge iresponsabilitatea politicienilor față de Educație

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a aruncat în spațiul public o informație care nu poate decât să îngrijoreze: dacă nu va fi realizată o rectificare bugetară, nu vor exista bani, în luna decembrie, pentru plata salariilor angajaților din învățământ.

Este o reacție firească pentru un ministru responsabil al Educației, care are datoria de a proteja interesele oamenilor care asigură funcționarea sistemului pe care îl păstorește.

Poate fi însă de asemenea doar o declarație politică, o presiune din partea unui membru al Guvernului și al PNL pentru ca parlamentarii să acorde votul de încredere Executivului Ciucă (în care ar rămâne și Sorin Cîmpeanu).

Din nefericire, toate semnele arată că nu este doar o declarație politică, iar riscul ca angajații din învățământ să rămână fără bani de sărbători chiar există.

Aveam informații despre necesitatea unei rectificări bugetare la Educație, încă din această vară.

E de întrebat de ce nu au acționat guvernanții până acum.

Și din informațiile pe care am reușit să le obțin din Ministerul Educației, reise că nu mai sunt bani suficienți pentru a acoperi salariile din sistemul de învățământ preuniversitar până la finele anului în curs.

Este nevoie acum de o minimă dovadă de responsabilitate din partea aleșilor noștri.

Nu vorbesc neapărat despre înscăunarea Guvernului Ciucă, așa cum susține ministrul interimar Cîmpeanu, dar Parlamentul trebuie să identifice o cale din punct de vedere legislativ prin care să fie soluționată această problemă arzătoare din învățământ, indiferent de răfuielile politice.

Să nu uităm că miniștrii interimari de la Educație și Muncă, Sorin Cîmpeanu și respectiv Raluca Turcan, au semnat un angajament că în luna ianuarie a anului următor vor fi aplicate și majorările salariale restante pentru angajații din învățământ.

În condițiile acestui haos politic ce ne este servit zi de zi precum o piesă de teatru foarte ieftină, e tot mai greu de crezut că promisiunea celor doi miniștri va fi transpusă în realitate.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Cele mai citite

KGB-ul din Belarus a inflamat criza migranților prin conturi false pe Facebook

KGB-ul din Belarus a inflamat criza migranților prin conturi false pe Facebook, susțin reprezentanții companiei-mamă a Facebbok, Meta. Potrivit gigantului american, serviciile de securitate...

Ce spune Ministerul Sănătății despre cei trei români infectați cu noua tulpină

În urma primelor teste, la două dintre cele trei persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2, este declarația ministerului...

Imnul comunist a fost pus de Ziua Națională

Imnul comunist a fost pus de Ziua Națională a României într-un oraș din Moldova. Incidentul s-a consemnat în localitatea Târgu Ocna din județul Bacău....
Ultima oră
Pe aceeași temă