3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdVacă pe vacă se linge şi porc pe porc se scarpină

Vacă pe vacă se linge şi porc pe porc se scarpină

Vechiul proverb românesc “vacă pe vacă se linge şi porc pe porc se scarpină” e din nou pe limba multor români, după ce oficialii de sănătate veterinară au decis interzicerea lăturilor la porci şi administrarea de nutreţuri adăstate.

Deşi Ordinul ANSVSA este extrem de clar, oficialii guvernului Orban susţin că nu li se scot românilor porcii din bătătură, doar li se cere regului de biosecuritate.

Când vrei să distrugi o economie provoci o criză. Războaiele moderne nu se mai duc cu infanterişti şi cu tancuri. Luptele se dau mai soft şi cu troieni în cetatea adversă.

Suntem în plin război hibrid. Pesta porcină e glonţul magic.

Crescutul porcilor şi pregătirea produselor tradiţionale e o îndeletnicire ancestrală a poporului român. În PIB, contribuţia adusă de crescătorii de porci din gospodăriilor ţărăneşti depăşeşte 1,4 miliarde de euro.

Pe cine nemulţumeşte producţia de carne în cocinile sătenilor?

Inflaţia de ştiri despre coronavirus şi căderile pe bursele asiatice ne confirmă, nu ne infirmă supoziţiile că războiul hibrid are nu numai martiri, dar şi învingători, declaraţi la puncte, pe bursele internaţionale.

Cine câştigă din Ordinul ANSVSA?

Cum cine? Trei mari categorii.

1. Marii producători, grupaţi în  Federaţia Patronală din Industria Alimentară Romalimenta. Aceştia, prin vocea directorului Sorin Minea, au remarcat la recensământul din primăvara trecută că în gospodării nu există doar 1,1 milioane de porci, conform datelor statistice, ci aproape 4,2 milioane. În toate fermele autorizate nu sunt mai mult de 3 milioane de porci. În cazul raderii principalului competitor care vinde kilogramul de carne la carcasă cu 2,5 euro, ghiciţi cât va sări preţul? Clar se va dubla.

2. Marile lanţuri de retail-uri. Recent, una dintre acestea a raportat depăşirea cifrei de afaceri de 1 miliard de euro. 70% dintre români îşi fac cumpărăturile din supermarket-uri. Deci 7 din 10 români nu merg la piaţă pentru un kilogram de carne. În cazul dispariţiei de pe pieţele agroalimentare – aşa cum prevede Ordinul „Art.4, litera ii) Va fi interzisă mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie” – baştanii consumerismului nu vor mai avea concurenţă. Preţul va flota în funcţie de cotaţiile la bursele internaţionale.

3. Importatorii de carne. Importurile de carne de la producătorii tradiţionali, Spania, Germania şi Polonia s-au triplat în doi ani de zile. Ajungem să consumăm aproape 400.000 de tone de carne de afară, îm condiţiile în care, exportul este zero. Deficitul balanţei e de peste 1 miliard de euro. Ne tot mirăm de ce trebuie să ne împrumutăm?

“Gospodarii care vor vrea să crească porci după metoda tradițională vor putea face acest lucru numai ”cu respectarea unor norme minime de biosecuritate.” (Adrian Oros, ministrul agriculturii).

————————————————–

“Şe lucri, bade?” „Iacă-tă-mi-s la suină” – ar zice paurele bănăţean îmbrăcat ca un extraterestru, rânduind la dobitoace.

………………………………………

Suină în loc de cocină

Oficialii guvernului Orban mint de îngheaţă apele. Ei susţin că nu li se vor lua românilor porcilor din bătătură. Ordinul e clar şi pentru Badea Ion. Dacă intră în vigoare actul administrativ, făcut de asociaţiile de profil, în duşmănie cu cocina autentic românească, ţăranu nu mai poate reproduce animalele şi nici să le ducă la târg.

Sigur că o să spuneţi că suntem de modă veche. Tradiţia se conservă, nu se înlocuieşte. Marea durere a unor oficiali de la Bruxelles e că 75% din porcii din gospodăriile săteşti din Europa se află în România.

În 2004, ambasadorul UE ne garanta că porcii se vor putea creşte şi tăia în gospodărie

În 2004, pe vremea când coordonam ediţiile locale ale “Evenimentului zilei,”în lipsă de subiecte am tratat şi interzicerea tăierii porcului cu mijloacele tradiţionale. Pe atunci, Jonathan Scheele, ambasadorul UE la Bucureşti, m-a chemat să mă lămurească. Nu se vor interzice obiceiurile. Mai mult, am creat împreună cu echipa sa o serie de explicaţii la miturile europene.

Pentru a asigura mâncarea animalelor nutreţurile, mai spune buclucaşul ordin, trebuie servite după o perioadă de 30 de zile. Numai că medicii recomandă ca vara să mănânce verdeaţă proaspătă pentru o mai bună digestie.

Aberantul Ordin mai spune că aşternuturile vegetale nu pot fi puse animalelor decât după 90 de zile de la recoltarea lor. Adio, resturi alimentare de la masă.

Crescătorul de porci, care vrea să intre în legalitate, trebuie să facă un plan de biosecuritate. Să prevadă traseul de deplasare a personalului. Să raporteze ce fel de echipamente dispune. Descrirea fluxului tehnologic al fermei e obligatoriu.

Personalul care lucrează în cadrul operatorului legal constituit să nu deţină porci în bătătură.

Mai mult, crescătorul de porci trebuie să elaboreze atât planul de contingenţă (măsurile luate în caz de moarte a animalelor), cât planul de instruire a personalului.

Porcuşorii se achiziţionează doar de la fermele autorizate

Cel mai grav lucru, prin noul ordin, e să cumperi porci de la altcineva. Dacă te mai încumeţi la o astfel de caznă nu poţi achiziţiona porci decât de la fermele înregistrate.

Europenizarea ne paşte pe toţi. Numai că în ţările vechi europene, băncile nu lucrează ca aici pentru subminarea economiei naţionale, cum a constatat recent un Raport al BNR.

Suntem de acord că trebuie o civilizaţie a animalului, dar nu poţi lăsa ţăranul să trăiască precum un animal, iar dobitoacele sale să urce la masa de prânz cu liftul. Europenişti din vocaţie şi închinaţi Înaltei Porţi, oficialilor români le e mai comod să proclame bunul gust al plasticului numit carne, iar ei să se îndestuleze cu produse tradiţionale, venite de la pălmaşi, în căutare de binecuvântare de la stăpânire.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă