32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTinerii vest-europeni preferă partidele suveraniste - antisistem

Tinerii vest-europeni preferă partidele suveraniste – antisistem

Din Germania, până în Franța, din Polonia până-n Spania, partidele suveraniste au reușit să convingă mai mulți tineri la alegerile europarlamentare, decât în 2019. Generația care a crescut în mijlocul unor crize constante caută noi răspunsuri și urmărește politicienii care cunosc fluent TikTok și YouTube, scrie Reuters.

Tinerii alegători, percepuți în mod tradițional ca fiind mai de stânga, au condus valul de sprijin pentru partidele ecologiste la ultimele alegeri UE din 2019, câștigând porecla „Generația Greta” după tânăra activistă suedeză pentru climă Greta Thunberg.

Un studiu recent despre cum au votat tinerii din Germania a arătat că tinerii nu mai sunt interesați de schimbările climatice. Verzii au câștigat doar 11% din voturile tinerilor duminică, în scădere cu 23 de puncte procentuale.

„Nu mai există sentimentul că, dacă doar muncesc din greu, atunci viitorul va fi mai bun și sunt dezamăgiți de partidele aflate la putere,” a spus autorul principal al studiului, Simon Schnetzer, observând că lipsa de perspective îi făce pe aceștia mai receptivi la acțiunile AfD, la retorica anti-migrație.

În Franța, Adunarea Națională (RN) a obținut o cotă de 25% din voturi în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit sondajului Ipsos, în creștere cu 10 puncte procentuale, comparativ cu un câștig de aproximativ 8 puncte în general, la 31,4%.

În Polonia, totuși, sprijinul pentru partidul Confederația a crescut ,în rândul alegătorilor cu vârste între 18 și 29 de ani, de la 18,5% la 30,1%.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă