Din afacerea cu sparanghel, se câştigă peste 100.000 de euro, în doar patru ani, de pe un singur hectar, spune un producător român.
În Germania, românii sunt foarte apreciaţi. Ei reuşesc să culeagă cam 150 de kg pe zi. Ştiţi că guvernul federal acoperă 30% din salariile muncitorilor sezonieri? Cât câştigă moşierul german pe munca unui singur român?
Guvernul Orban nu a negociat nimic
Dar până la calculul final, să revenim la business-ul de stat. La începutul lunii martie România închidea rutele de zbor către orice destinaţie. Numai că acum o săptămână, Helge Braun, şefa de cabinet a Angelei Merkel, l-a sunat pe Ludovic Orban, potrivit surselor de presă, pentru deplasarea a 40.000 de muncitori sezonieri români pe plantaţiile de sparanghel şi de căpşuni din nordul Germaniei.
Daß es sie gibt, die Hölle
La presiunea fermierilor germani, ministrul federal de interne Seehofer și ministrul Agriculturii, Klöckner, au convenit săptămâna trecută să aducă 80.000 de lucrători străini în Germania în condiții stricte, potrivit Deutschlandfunk.de.
Numai în vestul Germaniei, unde sparanghelul este cultivat pe 23.000 de hectare și căpșuni pe 11.000 de hectare, pentru recoltă este nevoie de aproximativ 148.000 de lucrători sezonieri din străinătate, notează Siebenburger.de.
Dă-l naibii de coronavirus. Daß es sie gibt, die Hölle (Dracul există n.a.) ar zice oficialul german.
Românii duc greul cu cârca
Aproximativ 80 la sută dintre sparanghelari provin din România, explică Simon Schumacher de la Asociația Crescătorilor de Sparanghel și de Căpșuni din Germania de Sud-Vest.
Anul trecut, preţul sparanghelul a crescut cu 40%. Românii şi polonezii nu mai voiau să muncească pe salariul minim pe economie. Vezi ce le-a făcut Dragnea nemţilor. Aici.
Ministrul federal de interne Seehofer a relaxat și interdicția de intrare a lucrătorilor la recoltare. Totul pentru frontul sparanghelului, hrana regilor, totul pentru victoria germană.
Fermierii caută cu disperare lucrători sezonieri
Fermierul Marco Ketelaars din Goch de pe Rinul de Jos este ușurat. „Ieri am luat 15 români pe aeroportul din Düsseldorf”, a declarat pentru postul de radio WDR, vineri. Zece dintre ei lucraseră la Ketelaars în anii precedenți, cinci sunt pentru prima dată. „Suntem încă în căutarea disperată a oamenilor și suntem fericiți de toți cei care vin”, a spus fermierul.
Hrana regilor nu poate lipsi de pe masa germanilor
La fel ca gâsca pe masa de Crăciun, sparanghelul cade în farfuriile multor nemţi primăvara prin grija românilor. Însă anul acesta sparanghelul este în pericol – și, bineînțeles, producătorii dau vina pe Covid-19. Ministerul de Interne și ministerul agriculturii din Germania au anunțat joia trecută că 40.000 de lucrători sezonieri au voie să intre în țară în aprilie și mai.
Vocile lumii:
Markus Schneider, 50 de ani, director general al engross-ului de fructe și legume din Frutania Grafschaft-Ringen, Renania: „Avem o creștere a producţiei. Sparanghelul a crescut cu trei sau patru zile mai devreme decât într-un an normal”, spune Schneider. Însă acum situația este „dramatică – chiar dacă 40.000 de lucrători sezonieri au voie să intre în țară în aprilie și alți 40.000 în mai.
Minciună spulberată: carantina se face pe câmp
La agenţiile de recrutare din Ardeal listele sunt pline. Li se promit candidaţilor un salariu de 9,34 de Euro/oră. Numai că acesta este brut. La aceşti bani se încumetă doar tinerii germani, care în lipsa cluburilor şi din cauza închiderii sălilor de fitness mai fac mişcare.
Potrivit unui ziar local din nordul Germaniei, deţinut de grupul de presă WAZ, tinerii muncesc cam patru ore pe zi.
Pe nemţi îi dor şalele. Un băştinaş culege de 15 ori mai puţin
Tobias Lindekamp ar 19 ani şi e absolvent de liceu din Hünxe. “Trebuie să te apleci de o mie de ori într-o jumătate de zi de muncă”, zice el unui ziarist german. Se plânge că îl doare spatele. De asemenea şi fermierul Buchmann se vaită că tinerii nemţi culeg doar 1-2 kg pe oră, în timp ce un român experimentat, 15 kg.
Problema fermierilor germani e că mai au nevoie de câteva sute de mii de lucrători sezonieri.
Proprietarul plantaţiei de sparanghel, conform datelor statisticilor germane, rămâne cu un profit net de 25.000-30.000 de Euro pe hectar
Din Sibiu, Arad, Bistriţa se pregătesc noi şarje de muncitori. Culmea, listele de aşteptare sunt pline. Mai există locuri în luna mai.
La telefon, li se spune doritorilor de muncă în Germania că se vor întoarce cu 4.000-5.000 de Euro pe sezon. Adică după trei luni.
Ce nu li se spune în clar e că acele ore suplimentare sunt obligatorii. Românul va putea înhăţa, după 12 ore de lucru, suta de euro. Sumă brută. Fără taxe. Din aceasta trebuie să plătească locul în baracă. Pe timpul friguros costă, potrivit presei germane, 300 de Euro pe lună. La cheltuielile cu cazarea, în condiţii de navă de sclavi, se mai adaugă şi cheltuielile pe mâncare.
Vremea a ţinut cu producătorii germani
În prezent, retailerii şi producătorii sunt îngrijoraţi. O parte din recoltă ar putea putrezi din cauza lipsei lucrătorilor sezonieri. Supermarketurile se tem că rafturile cu sparanghel ar putea rămâne goale în acest an, potrivit Zeitonline.
Dar revenind la business-ul spargelului, cum îi zic nemţii. Un hectar produce 25.000-30.000 de tulpini, delicatesele care se zice că produc insulina atât de necesară organismului. Un român, pentru care producătorul german oferă 1.650-1.800 de Euro(30% fiind finanţat de stat) poate culege un hectar singur, dar într-o lună. Proprietarul plantaţiei, conform datelor statisticilor germane, rămâne cu un profit net de 25.000-30.000 de Euro pe hectar. Asta după acoperirea tuturor costurilor de tratament, de arat, de înfoliat în timpul sezonului rece.
Românul îl face om pe neamţ
Deci românul fără de care sparanghelul putrezea pe câmp ia sub 5% din veniturile brute. Dar se bucură că după trei luni se întoarce cu 4.000-5.000 de Euro. Nu ştie că neamţul, proprietar de plantaţie câştigă pe spinarea lui aproape 80.000 de Euro, în trei luni.
Mai are rost să ne întrebăm de ce în România nu se pot dezvolta plantaţii de sparanghel? Îi prezintă cineva şi lui Oros calculele economice? Poate că primim o replică. Subvenţia de la anul pe sparanghel şi asigurarea exportului către Germania. Nu râdeţi! Avem un guvern proeuropean.