23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSemifinalele EURO, 4 echipe cu filosofii diferite

Semifinalele EURO, 4 echipe cu filosofii diferite

Putem spune că avem parte de surprize, având în vedere șansele acordate, înaintea debutului turneului, de către casele de pariuri, formațiilor care au reușit să atingă semifinalele.

Scuadra lui Roberto Mancici a arătat la acest campionat european un stil diferit față de cel cu care Italia a intrat în istoria fotbalului rege.

Italienii afișează un joc ofensiv, spectaculos, fiind de asemenea, unica formație care a reușit să câștige toate partidele disputate până în prezent la turneul final.

Câștigătoarea EURO din 1968 va întâlni Spania în semifinale.

Dacă, în cazul Italiei, nimeni nu poate contesta meritele formației de a ocupa un loc în penultimul act al competiției, echipa lui Mancini eliminând în sferturi una dintre marile favorite la ridicarea trofeului, Belgia, în cazul Spaniei nu se poate spune același lucru.

Ibericii au avut parte de șansă, în multe partide disputate la acest turneu final, în mod deosebit în cele contra vicecampioanei mondiale, Croația, și în fața Elveției, unde o eliminare în tabăra adversarilor a schimbat decisiv desfășurarea ostilităților în favoarea Spaniei.

Italia are un mare avantaj în fața spaniolilor, maturitatea.

În plus, italienii alcătuiesc o echipă cu relații de joc mult mai “sudate”, în comparație cu Spania care pare încă să experimenteze în alcătuirea unui prim 11.

Aștept o răzbunare a italienilor pentru finala pierdută cu 0 – 3 în fața spaniolilor.

Marea diferență între jocul Italiei față de cel al Spaniei este dată de organizarea riguroasă în defensivă.

Este greu de crezut că ibericii vor avea cu Italia parte de cadourile din partidele cu Croația sau cu Slovacia.

De cealaltă parte, italienii au demonstrat că pot profita la maximum de cele mai mici breșe lăsate de adversari în defensivă, iar dacă naționala Croației a reușit să înscrie de trei ori în poarta Spaniei, e limpede că și naționala lui Mancini poate face același lucru.

 

Danemarca, aproape de scrierea unei noi povești memorabile

Danezii nu au mai atins semifinalele Campionatului European de aproape trei decenii.

În 1992, Danemrca șoca lumea fotbalului reușind să câștige unicul său titlu european, cu fotbaliștii luați de pe plajă, după ce au fost invitați să participe la turneul final, nefiind calificați, dar beneficiind de excluderea Iugoslaviei, din cauza conflictelor politice.

Singura formație nordică rămasă în competiție, după eliminarea Suediei de către Ucraina, în faza optimilor de finală, Danemarca vine și de această dată după o poveste încărcată de dramatism.

Danemarca a debutat la acest EURO cu o înfrângere neașteptată în fața Finlandei, dar într-un meci în care jocul fotbaliștilor îmbrăcați în roșu a fost puternic afectat de momentele trăite alături de colegul lor Cristian Eriksen, care a suferit un stop cardiorespirator chiar pe gazon.

Momentul pare că a făcut ca unitatea grupului danez să fie și mai puternică.

Cu prestații solide, Danemrca a ajuns la un pas de marea finală, depășind în sferturi Cehia, probabil cel mai dificil adversar pentru ei, din prisma stilului de joc.

Danezii se simt excelent când pornesc într-o dispută cu șansa a doua.

Tocmai din acest motiv meciul cu Cehia a fost dificil, deoarece adversara danezilor a folosit de această dată cartea contraatacului.

Eficiența ofensivei daneze și-a spus însă cuvântul.

Danemarca va da piept cu Anglia în semifinale, o națională a Albionului care a spulberat Ucraina în sferturile de finală.

Rezultatul cu țara noastră vecină nu este însă concludent pentru jocul englezilor.

În meciul din sferturi, naționala din insulă a marcat câte goluri reușise să înscrie în total în precedentele patru partide.

Vorbim despre o formație a Angliei cu un stil atipic de joc pentru această națională, având în vedere istoricul său.

Actuala selecționată a Albionului are un stil defensiv, britanicii făcând multe glume pe seama multiplelor victorii cu 1 – 0 înregistrate în mandatul lui Gareth Southgate.

Cu toate acestea, defensiva engleză nu pare imbatabilă în fața ofensivei daneze, având în vedere că a lăsat spații mari și în fața Cehiei și Scoției, în grupe, doar paradele portarului salvând naționala lui Southgate.

 

Fotbalul s-a întors acasă, dar trofeul va rămâne în insulă?

Englezii și-au atins obiectivul, au adus fotbalul acasă, așa cum și-au propus: ambele semifinale și finala EURO 2020 vor fi disputate la Londra, pe Wembley.

Rămâne de văzut dacă naționala Angliei va reuși să-și asigure prezența în ultimul act.

Încă de la afișarea tabloului din faza optimilor, am susținut că Danemarca are un culoar bun spre finală, iar, pe cealaltă parte, Italia.

Ne aflăm la un pas de o finală Italia – Danemraca.

Vom afla mâine și miercuri dacă această previziune va deveni realitate.

Cert este că Italia are gânduri de răzbunare legate de spanioli, iar Anglia întâlnește cel mai în formă adversar de la acest turneu final.

În perspectiva finalei, Italia a întâmpinat mereu dificultăți și a înregistrat multe rezultate negative în fața selecționatelor nordice.

De asemenea, tot în perspectiva finalei, istoria nu este de partea Angliei.

În cele mai multe cazuri, țara gazdă care a reușit să dispute o finală de turneu final european sau mondial pe teren propriu a și pierdut-o, exemple celebre fiind Brazilia, în fața Uruguay-ului, Portugalia, în fața Greciei și, la ultimul turneu EURO, din 2016, Franța, în fața Portugaliei.

Franța și chiar Anglia au reușit să devină campioane, în urma unor finale disputate pe teren propriu.

Nu trebuie însă uitat că Anglia a fost puțin împinsă de la spate de arbitrajul favorabil din finala Cupei Mondiale din 1966.

Acum, în premieră, la acest turneu final al EURO avem implementat sistemul de asistență video pentru arbitraj, VAR.

Ni s-a demonstrat însă deja că VAR poate să nu intervină chiar și la faze în care o infracțiune este evidentă, de exemplu, neacordând o lovitură de pedeapsă în meciul dintre Franța și Portugalia.

Mai avem trei meciuri de savurat la acest turneu final și să vedem ce suprize ne mai sunt rezervate.

Trebuie să ne bucurăm că și Bucureștiul a fost inclus în acest turneu final istoric.

Cu bune și cu rele, cu un gazon inundat cu o zi înainte de primul meci și cu un rezultat memorabil în disputa dintre Franța și Elveția, Arena Națională a intrat în cartea de istorie a celei mai importante competiții interțări de pe Bătrânul Continent.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă