16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeOp & EdOpinii“România Educată”, ținută mult la copt, dar crudă în mijloc

“România Educată”, ținută mult la copt, dar crudă în mijloc

Se apropie ultimatumul pentru cele două proiecte ale noilor legi ale Educației (Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior), transpunere a mult cântatului proiect “România Educată”, asumat de președintele Klaus Iohannis.

Parlamentarii vor avea ultima șansă de a amenda aceste proiecte, care vor influența decisiv soarta viitoarelor generații.

Dezbaterea pe “România Educată” părea fără de sfârșit.

Proiectele noilor legi ale Educației au trecut din amânare în amânare.

Argumentul invocat de fiecare dată de actorii politici pentru aceste amânări a fost meticulozitatea, preocuparea ca aceste legi extrem de importante să fie în interesul elevilor.

Vedem însă că s-a trecut chiar peste probleme esențiale, cum ar fi siguranța în școli.

Incidentele șocante din ultima perioadă, în care profesori au fost agresați sau umiliți de elevi cu grave devieri de comportament au adus în atenția opiniei publice lipsa măsurilor de corectare și de prevenire a violenței în școli.

Tocmai această problemă nu este prevăzută în legile menite să reformeze școala românească.

Acest lucru nu poate decât să arate că aceste legi au fost concepute strict pentru a servi anumite grupuri de interese din mediul universitar, dar și din sistemul preuniversitar.

Se urmărește o separare a învățământului românesc în două școli: una a politrucilor și parveniților și, implicit, a odraslelor acestora, și una a săracilor.

De aceea se insistă pentru admitere în colegii, pentru o autoritate centrală care să controleze directorii de școli și pentru finanțare mult mai mare direct de la stat pentru anumite universități-cuibar de politruci.

Firesc, nu e nevoie de siguranță în școlile “elitelor” născute peste noapte, pentru că vor fi doar ei între ei.

Pentru restul, legea junglei.

Școala românească are însă o particularitate: indiferent de condițiile vitrege, mai supraviețuiesc profesori dedicați și elevi pasionați.

Un exemplu recent în acest sens este performanța elevilor din Hunedoara care au creat un program ce va rula pe Stația Spațială Internațională.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Pastila pentru suflet – Pilda zilei de 1 octombrie: “Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut”

Pastila pentru suflet - Pilda zilei de 1 octombrie: "Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut"Un călător mergea odată printr-un ţinut cald,...

Povestea femeii care s-a vindecat miraculos de cancer prin puterea rugăciunii la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe pe 7 octombrie, la primă oră. După citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște...

Motivul pentru care astăzi trebuie să bei o cafea în plus

Ziua Internațională a Cafelei a fost stabilită de Organizația Internațională a Cafelei în 2015, cu scopul de a aduce un omagiu fermierilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies