Avem o nouă sesiune a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți ai instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat.
Este de apreciat insistența ministrului Cîmpeanu de a organiza în continuare aceste concursuri, în speranța că, până la urmă, nu vor mai fi directori de școli numiți politic.
Se constată însă o continuă neîncredere a profesorilor în aceste concursuri, ceea ce se traduce printr-o participare la concurs, în cea mai mare parte, doar a celor care au mai ocupat posturile prin numire politică.
E limpede pentru cele mai multe cadre didactice că, fără o susținere politică, chiar și cu concursul în spate, orice director de școală poate fi persecutat de Ministerul Educației sau de inspectoratul școlar oricând.
Statutul directorului nu mai este de mult unul atractiv.
A fost degradat ca în cazul statutului de profesor, prin acțiunile politicienilor, din ultimele trei decenii.
Așa s-a ajuns la situația în care sunt tot mai puțini voluntari care să participe ca actori la piesele de teatru ieftine ale politicienilor, din postura de director de școli.
E tot mai greu pentru un ministru să găsească un director pe care să-l scoată la careu în curtea școlii și să-l pună să coasă plasa porții de handbal.
Totuși, “speranța” vine de la noua legislație pregătită de Sorin Cîmpeanu, una ce introduce o nouă agenție națională, ce va avea ca scop supervizarea directorilor și puterea de a-i demite pe aceștia, ca și când concursul lor nici nu ar fi existat.
Dacă tot pregătim o astfel de legislație, de ce mai pierdem timpul cu concursurile?
Ca să dea bine.
Nu e de mirare că, și în cazul în care am avea o serie excepțională de candidați la această sesiune, în care toți să promoveze probele, tot ar rămâne aproape 500 de posturi neocupate.
Este ușor de anticipat însă că vor pica mulți concursul.
Aceasta și pentru că participă unii care au fost obișnuiți să fie promovați doar pe baza susținerii politice, nu pe competență, dar și pentru că li se vor pune bețe în roate celor nedoriți de sistemul politizat de la nivel local.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!